shutterstock.com
StoryEditor

Tento prírodný zázrak by ste mali mať doma aj vy. Na čo všetko je dobrá aloe vera?

17.05.2020, 10:00
Zdravie
Viete ju využiť doma na poranenia kože, ale aj zlepšenie trávenia. Prinášame vám rady, ako ju správne pestovať, ale aj zúžitkovať.

Aloa pravá (Aloe vera) má vo svojich mäsitých listoch dužinu gélovej konzistencie. Pomáha proti ekzémom, akné, výsypom, hojí aj drobné rany, napríklad zádery. Obsahuje vitamín A, vitamíny skupiny B, C aj E – vitamín mladosti. Významné zastúpenie majú aj minerálne látky, najmä vápnik, draslík a fosfor. Aloa podporuje obnovu buniek, prečistenie organizmu, zlepšuje krvný obraz – skrátka, je to taká lekárnička v kvetináči.

Aloa nemá žiadnych škodcov, a tak ju netreba striekať ani hnojiť. Ide o veľmi nenáročnú rastlinu na starostlivosť. Má rada slnko, ale nie priame, to by jej mohlo spáliť listy. Preto sa jej v našich končinách najviac páči na parapete okna na južnej strane. Jej nepriateľmi sú však nadbytok vody a mráz. 

Ak ste mali svoju alou v teplých mesiacoch vonku, ideálne je ju v jeseni ešte pred prvými mrazmi premiestniť do nevykúrenej miestnosti, kde je približne desať stupňov. V zime ju polievajte menej, stačí aj raz za dva mesiace.

Ak vašej rastlinke začnú spodné listy obsychať, netreba sa ničoho obávať, ide o prirodzený proces. Ideálne je, ak ich stihnete využiť – skúste si spraviť domácu pleťovú masku, alebo môžete dužinu zjesť. Aloí je dokopy asi osemsto druhov, väčšina – až 90 percent – je jedlá. Stačí list priečne rozrezať a vytlačiť z neho dužinu. Čo s ňou? Pomáha na popáleniny, poranenia kože či štípance, ktoré svrbia. Priaznivo pôsobí tiež na naše trávenie, môžete si ju pridať do jogurtu, rôznych smoothie, vyrobiť z nej sirup či mnohé ďalšie vychytávky.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. apríl 2024 01:10