shutterstock
StoryEditor

Stačia vám len tri minúty denne! Toto je cvik, vďaka ktorému dosiahnete vysnívanú postavu

07.05.2020, 17:30
Zdravie
Pár minút denne s vaším telom dokáže doslova zázraky.

Na začiatku mojej cesty k novému telu som mala takmer sto kíl. Dosť, však? Na to, že mám len 24 rokov, určite, a na to, že meriam iba 162 cm, už dupľovane! Musela a aj chcela som svoj vzhľad zmeniť. Snažila som sa držať diéty, ale vydržalo mi to tak dva-tri dni a potom som sa objedla, s prepáčením, ako prasa. A ručička na váhe potom opäť ukazovala kilá navyše. Roky plynuli a ja som sa viac a viac zaguľacovala.

Toto nie je pre mňa...
Začala som chodiť na trampolíny, no po dvoch tréningoch mi „odišli“ kolená a musela som s tým prestať. Nevzdala som to a prihlásila som sa na aerobik. No to bola taká makačka, že som takmer vypľula dušu. Kým som nabrala dych, myslela som, že dostanem infarkt. Ale aerobik bol predsa len nakoniec na niečo dobrý. Spoznala som tam sympatickú trénerku, ktorá mi poradila, aby som vyskúšala cvičiť plank. Doma, v pokoji, niekoľkokrát za deň. Ukázali mi, ako sa robí, a ja som bola presvedčená, že sranduje. „To akože od tohto mám schudnúť,“ spýtala som sa so smiechom. „No, iba od tohto nie, treba upraviť aj stravu, ale cvičiť ti zatiaľ stačí toto,“ odpovedala.

Rátam s ním do budúcnosti
Tak som to vyskúšala. Zo stravy som odstránila sladkosti a biele rožky, chlebík, ale tmavý jem, a začala som „plankovať“. A fúúú, také jednoduché, ako to vyzerá, to zase nie je. Najskôr som svoje telo udržala v tvare „dosky“ asi tak desať sekúnd, a dnes, takmer po roku, už vydržím aj päť minút. Ale vždy sa riadne zapotím. Okrem toho chodím na dlhé prechádzky a jem veľa zeleniny. Prestalo som piť aj sladené nápoje a kávu si už necukrím. Schudla som viac, než som si želala, a teraz sa budem snažiť o to, aby som už nikdy tak rapídne nepribrala. Myslím, že s „plankom“ mám šancu byť štíhla aj celý život.

Otázka pre odborníka: Čo je to plank?
Plank je cvičenie, ktoré patrí medzi statické izometrické cviky s vlastnou váhou tela. Znamená to, že svaly sa pri tomto type cvičenia nenaťahujú a neskracujú (ako pri dynamických cvikoch). Dĺžka svalových vlákien sa pri cviku nemení a držaním správnej pozície narastá vo svaloch napätie, čím dochádza k ich spevňovaniu. Je šetrný ku kĺbom, keďže počas cvičenia sa nenamáhajú. Správne držanie tela v jednej polohe pri narastajúcom svalovom napätí je naozaj náročné. Prináša však výsledky.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 07:45