shutterstock.com
StoryEditor

Táto rastlinka so silným antibiotickým účinkom vás ochráni nielen pred chorobami

23.04.2020, 17:00
Zdravie
Autor:
Fit život
Ak už aj nejakú dostanete, rýchlo vás postaví na nohy. Kapucínka väčšia. Rastlinka so silným antibiotickým účinkom.

Krajinou jej pôvodu je Južná Amerika. Do Európy sa síce dostala už v 17. storočí, no predkovia ju pestovali iba ako okrasnú bylinu. Našťastie, neskôr prišli na to, že je vhodná aj do šalátov. Hlavne jej kvety a listy s príjemnou ostrejšou chuťou. Až oveľa neskôr sa ukázalo, že nielen skrášľuje a chutí, ale čo je najdôležitejšie, lieči.

Kedy si ju naordinovať?
Hlavne pri zápalových ochoreniach. Kapucínka totiž patrí k prírodným širokospektrálnym antibiotikám, ktoré si poradia so streptokokmi a stafylokokmi. Má aj ďalšiu skvelú vlastnosť – napriek silnému antibiotickému účinku neničí prirodzenú mikroflóru tráviaceho traktu, ako to bežne robia chemické antibiotiká.
Obstarajte si ju, ak vás trápi bolesť hrdla, ale aj zápal priedušiek. Vďaka kapucínkovej terapii sa môžete vyhnúť užívaniu antibiotík a skrátiť obdobie choroby. Musíte si ju však nasadiť včas, už pri prvých príznakoch ochorenia. Keď ju užívate počas choroby, neprestávajte ani po jej prekonaní. Vtedy posilní organizmus oslabený ťažkosťami a môže zabrániť tomu, aby sa choroba vrátila. Kapucínku si však určite naordinujte aj v chladnejších mesiacoch, keď pôsobí ako prevencia zimných pliag.

Ako ju použiť?
Kapucínka je liečivá takmer celá. Kvety a listy si do zásoby natrhajte do prvých mrazov. Používajte ich hlavne do šalátov, no zdravú lahôdku urobia aj z obyčajných chlebíčkov. Chutia podobne ako žerucha. Semená zbierajte od júna do októbra. Dozrievajú postupne a zrelé majú svetlú a žltohnedú farbu. Sušte ich v tenkých vrstvách, rovnako postupujte aj pri kvetoch a listoch. Bola by však škoda jesť ich iba v šalátoch. Z týchto troch ingrediencií si pripravujte čaj. Potrebujete dva decilitre vriacej vody a lyžicu listov, kvetov a semien. Lúhujte desať minút. Popíjajte dvakrát denne a nečudujte sa, že sa vám zrazu vyhýbajú virózy a iné zimné neduhy. Ak vás už aj prekvapia, vďaka čaju sa rýchlejšie vystrábite. Nepomôže len vašej imunite, ale aj obličkám. Prekvapil vás zápal močových ciest? Kapucínku popíjajte samotnú, alebo si ju pridávajte do urologického čaju. Čaj pre zmenu môžete striedať s tinktúrou z kapucínky. Vyrobíte ju z čerstvých listov a kvetov, ktoré namočte do pohára kvalitného silného bieleho alkoholu. Najlepšie domáceho. Dva týždne lúhujte a v jesenných aj zimných mesiacoch si denne doprajte pol štamprlíka tejto liečivej tekutiny. Siahnite po nej aj vtedy, ak vám na nálade nepridávajú vypadávajúce vlasy a nemiznúce lupiny. Premasírujte si ňou pokožku hlavy, môže vám to zastaviť vypadávanie vlasov.

Na čo ešte?

Kúpeľ
Kapucínku si môžete pridať aj do kúpeľa. Dve hrste posekanej rastlinky – kvety, listy aj semienka pridajte do sedacieho kúpeľa. Robte tak hlavne vtedy, ak vás znepokojuje nepravidelná menštruácia.
Obklady
Čerstvá šťava alebo obklady z rozdrvených listov majú dezinfekčný účinok, preto si ich aplikujte na poranenú pokožku. Postará sa o zničenie mikróbov, ktoré by mohli vyprovokovať zápal. Existuje aj iná alternatíva. Namočte tkaninu do odvaru z kapucínky alebo do tinktúry a prikladajte na boľavé miesta. Uľaví sa vám.
V kuchyni
Pomeľte semienka kapucínky a používajte aj ako korenie na dochutenie jedál a povzbudenie trávenia. Majú podobnú chuť ako žerucha alebo reďkovka. Listy pridávajte do zeleninových šalátov, polievok či nátierok. Nezrelé semená a malé puky zasa môžete nakladať do octového nálevu, chutia podobne ako kapary.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 22:08