shutterstock.com
StoryEditor

Tajomstvo dokonalej postavy odhalené! Toto sú ranné rituály štíhlych ľudí

10.04.2020, 12:30
Zdravie
Začlenenie týchto jednoduchých krokov do vašej rannej rutiny vám môže pomôcť schudnúť.

Nasajú slnko


Záplava slnečného svitu vás zrána okamžite nakopne, ako píše rd.com. Vedci z Northwestern University zistili, že ľudia vystavení mierne jasnému svetlu v dopoludňajších hodinách majú významne nižšie BMI než tí, ktorí sú vystavení pôsobeniu denného svetla neskôr počas dňa. Výsledky sú pritom nezávisle od fyzickej aktivity, načasovania spánku, kalorického príjmu, veku alebo ročného obdobia. Nedostatok slnečného svetla môže narušiť vnútorné biologické hodiny človeka, mení metabolizmus a vedie k nárastu telesnej hmotnosti. Už len 20 či 30 minút na rannom svetle vo veľkej miere ovplyvňuje BMI. Čím viac svetla, tým lepšie. Takže otvorte cestu slnečnému svitu hneď po tom, ako vstanete.

Maslo si natrú na spodnú stranu toastu


Znie to divne, ale ak chcete prijať menšie množstvo kalórií, pozrite sa na spodnú stranu krajca chleba. Podľa kuchára Devina Alexandra to naozaj pomáha pri chudnutí. Ak budete jesť potraviny takýmto spôsobom, chuť masla ihneď zasiahne jazyk, takže si jedlo vlastne vychutnáte viac. V konečnom dôsledku zjete toho menej.

Konzumujú proteíny na raňajky


Väčšina Američanov prijme na raňajky približne 10 až 15 gramov bielkovín. Ak by to však bol dvojnásobok, pomohlo by im to v chudnutí. Výskum prezentovaný na stretnutí Obesity Society zistil, že ženy, ktoré jedli na raňajky 30 g bielkovín z vajec a klobásy, spotrebovali asi o 100 kalórií menej na obed v porovnaní s tými, ktorí jedli raňajky s malým množstvom proteínov. "Proteín je kľúčom k sýtosti. Aktivuje signály tela, ktoré obmedzia chuť do jedla a zabránia tak prejedaniu," tvrdí odborná asistentka Heather Leidy z Katedry výživy a cvičenia na univerzite v Missouri.

Dávajú prednosť pohybu


Stačí aj rýchla chôdza pred raňajkami a vaše telo bude mať za sebou zdraviu prospešnú fyzickú aktivitu. V štúdii časopisu Journal of Physiology výskumníci pozorovali ľudí, ktorí si dali bohaté raňajky, po ktorých nasledoval pohyb. Iní zase uprednostňovali fyzickú aktivitu pred prvým jedlom dňa. Tí, ktorí cvičili po raňajkách pribrali, no ostatní, ktorí vykonávali fyzickú aktivitu nalačno, nemali ani o kilogram navyše. Podľa odborníkov pohyb pred jedlom spaľuje viac tuku a premieňa ho na energiu.

Meditujú


Nemusia zotrvať v nejakej meditačnej pozícii. Stačí sa len zamerať na svoj dych na pár minút, čo pomôže zvýšiť bdelosť a vedie k lepšiemu výberu potravín na raňajky. Vedci z Brown University sa 400 ľudí pýtali 15 otázok a merali ich zloženie tela. Prieskum zahŕňal otázky ako napr.: "Pripadá mi ťažké sa sústrediť na to, čo sa deje v prítomnosti..." U tých, ktorí boli zrána menej všímaví, bolo o 34 percent pravdepodobnejšie, že budú obézni a získajú o pol kila tuku viac v oblasti brucha. Kvôli negatívnym emóciám nakoniec toho zjedia viac.  

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 09:41