shutterstock.com
StoryEditor

Je dôležitý pre každého z nás. Toto je sedem príznakov, že vám chýba „déčko“

07.04.2020, 15:45
Zdravie
Viete, koľko času by ste mali tráviť na Slnku a ako zistíte, že ho máte nedostatok?

Dôležitý nielen v zime
Až 90 % vitamínu D získava telo priamo zo slnečných lúčov, vplyvom ultrafialového žiarenia si ho dokáže vyrobiť samo. Zvyšných 10 % je nutné prijať zo stravy a výživových doplnkov. A to predovšetkým počas dlhých zimných a pochmúrnych dní. Prečo vlastne vitamín D potrebujeme? Priamym účinkom na kostné tkanivo ovplyvňuje zdravie kostí, zubov, svalov, dôležitú úlohu zohráva pri delení buniek, podporuje funkciu imunitného systému a jeho nedostatok negatívne vplýva aj na kardiovaskulárny systém.

7 príznakov, že vám chýba „déčko“
1. Ste smutní. Hladina hormónu serotonín sa automaticky zvyšuje priamym slnečným žiarením. Práve tento hormón ovplyvňuje dobrú náladu, preto ľudia, ktorým chýba vitamín D, oveľa častejšie trpia depresiami a zmenami nálad.
2. Nespíte dobre. Ak trpíte nespavosťou, s ktorou ste nikdy predtým nemali problém, možno za to môže „déčko“. Mimo sezóny slnečných dní ho doplňte konzumáciou morských rýb.
3. Trápi vás vysoký krvný tlak. Za týmto zdravotným problémom treba vo veľa prípadoch hľadať aj nedostatok živín a dôležitých vitamínov, medzi ktoré patrí, samozrejme, aj ten s označením D.
4. Bolia vás kosti a svaly. Nepríjemný pocit nepripisujte len veku a zvýšenej fyzickej záťaži. Bolesť pohybového aparátu sa nezriedka spája aj s nedostatkom dôležitého vitamínu D.
5. Padajú vám vlasy. Problém, ktorý sa dotýka žien aj mužov rovnako. Ak práve neprechádzate extrémne stresujúcim obdobím, zdravo sa stravujete a vaše hormóny sú v poriadku, skúste telu doplniť vitamín „slnko“. Jeho nízka hladina sa môže podpísať aj na korune krásy.
6. Slabosť a únava. Bežné úkony vás vyčerpajú oveľa viac ako inokedy a vo všeobecnosti nemáte silu pohnúť sa? Nepodliehajte panike. Naordinujte si poriadnu dávku slnka alebo vitamínu D v alternatívnej forme.
7. Štrajkuje váš imunitný systém. Nedostatok tohto vitamínu môže spôsobiť aj celkové oslabenie imunitného systému, v dôsledku čoho ste oveľa viac náchylní na prechladnutie či chrípku. Telo s nízkou hladinou vitamínu D sa totiž nedokáže dostatočne brániť proti infekciám.

Najlepšie potravinové zdroje
Napriek tomu, že stravou dokážete telu zabezpečiť len 5 až 10 % z celkovej dávky vitamínu D, konzumáciu vhodných potravín predovšetkým v zime nepodceňujte. „Déčko“ je rozpustné v tukoch a prirodzene sa nachádza aj v tučných potravinách. Tento fakt môže slúžiť ako jednoduchý návod na to, kde ho hľadať. Hlavnými zdrojmi sú predovšetkým morské ryby a plody, teľacia, bravčová, ale aj kuracia pečeň, vajcia, tučné a plnotučné mliečne výrobky, ale aj avokádo, sušené hríby, mango či dokonca kokos. A dôležité na záver – tepelnou úpravou týchto potravín sa účinok vitamínu neznehodnocuje.
Déčko zo slnka
Hoci sú prvé slnečné dni, zdá sa, ešte v nedohľadne, myslite na to, že primárnym zdrojom vitamínu D je počas jarných a letných mesiacov slnečný svit. Ideálny čas strávený na priamom slnku sa pohybuje od 15 do 40 minút denne, nikdy nie cez obed a vždy bez ochranného krému. Ten totiž prirodzenú tvorbu vitamínu D takmer znemožňuje. Ohľad berte aj na typ pokožky a vek. Pokožka starších ľudí už nie je v takej kondícii, a tak aj tvorba vitamínu D na priamom slnku klesá.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 17:12