shutterstock.com
StoryEditor

Trápi vás bolesť zubov, no nechcete ísť teraz k zubárovi? Toto vám pomôže

05.04.2020, 13:00
Zdravie
Najlepšie by bolo ihneď sa dostať do zubárskeho kresla, no nie vždy je to možné. Ako dovtedy prečkať a nezblázniť sa z toho?

1. Kontrola a vyčistenie chrupu
Ak máte opuchnuté ďasno, je jasné, že ide o zápal. Čo robiť? Opatrne si vyčistite medzizubné priestory niťou alebo medzizubnou kefkou. Vypláchnite si poriadne ústa, ideálne ústnou vodou, ktorá pôsobí dezinfekčne, ale ak ju nemáte, stačí aj voda. Následne si zuby vyčistite pastou. Dajte si liek proti bolesti.

2. Niečo na upokojenie
Ak nemáte možnosť ísť hneď k zubárovi, po vyčistení si urobte odvar napríklad z repíka alebo šalvie. Obe bylinky pôsobia sťahujúco a upokojujúco a šalvia navyše aj dezinfekčne a antibakteriálne. Existuje aj šalviový roztok, ktorý sa dá kúpiť v lekárni. Ním si potrite zapálené ďasno.

3. Schlaďte ho
Pokiaľ sa dostanete k lekárovi, je vhodné na boľavé miesto priložiť aj niečo studené. Napríklad ľad, ale môžete pokojne vytiahnuť z mrazničky aj mäso, obaliť ho do utierky a priložiť si ho na tú stranu tváre, na ktorej máte boľavý zub. Ľadové zábaly si robte najlepšie tri- až štyrikrát do dňa po pätnásť minút. Znížite tým šírenie zápalu a utlmíte bolesť.

4. Zapchajte kaz klinčekom
Nie však železným:). Máme na mysli korenie – klinčeky. Obsahujú totiž látky s antibakteriálnym a dezinfekčnými účinkami. Môžete ich žuvať, alebo sa niekedy odporúča vypláchnuť si ústa vývarom z klinčeka alebo si pripraviť tinktúru z frankovky a klinčekov, ktorou sa potom boľavý zub či ďasno potiera alebo oplachuje.

5. Pozor na jedlo a predávkovanie
Vyvarujte sa ďalšieho dráždenia boľavého zubu. Vyhýbajte sa konzumácii studených alebo horúcich jedál. Myslite na to hlavne večer, pretože vtedy zuby bolia najviac. Aj keď vás bude zub bolieť veľmi, nikdy neprekračujte denné dávky liekov proti bolesti. Mohli by ste si poškodiť pečeň a spôsobiť otravu. Najideálnejšie je však dosiahnuť to, aby vás zuby neboleli, a to pravidelnou kontrolou u zubára a dokonalou hygienou. Čistite si zuby večer pred spaním a ráno po prvom jedle (pred ním si však ústa aspoň vypláchnite vodou). To je nutnosť! Kto si ich bude čistiť častejšie, bude na tom so zubami iba lepšie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 05:25