shutterstock.com
StoryEditor

Takto zlikvidujete vírusy na ovocí a zelenine z obchodov, odkazujú odborníci

27.03.2020, 15:40
Zdravie
Autor:
HN
Ovocie a zelenina sú aj s nechráneným pečivom zo zjavných dôvodov najnáchylnejšie potraviny na prenos baktérií a vírusov.

Než sa ovocie, zelenina a pečivo dostanú na predajné pulty, sú v kontakte s mnohými možnými zdrojmi nákazy. Pred transportom aj počas neho s nimi manipuluje veľa ľudí a aj v predajni sa jednotlivých kusov ovocia a zeleniny môžu dotknúť desiatky ľudí, vrátane pokladníkov. Bezpečné nie sú ani na páse pri kase.

"Výskumy špeciálne zamerané na koronavírus nemáme, ale predpokladá sa, že hygienické zásady sa odvodzujú od iných klasických vírusových ochorení," hovorí Pavel Klouček, vedúci Katedry kvality a bezpečnosti potravín Českej poľnohospodárskej univerzity.

Ako na baktérie?

Docent Klouček upozorňuje, že prípadné vírusy a baktérie zlikvidujete varením, šupku možno olúpať alebo môžete znížiť PH octovou vodou či roztokom kyseliny citrónovej. Ovocie a zeleninu je možné umyť aj 70 percentným alkoholom.

​Čo sa týka pečiva, odporúča preventívne kupovať balené pečivo, alebo si rovno upiecť vlastné. "Preventívne odporúčam nakupovať v rúške a rukaviciach," povedal pre iDnes.cz.

Bežnú špinu a baktérie, ktoré by vám mohli uškodiť- vrátane prípadných patogénov z rúk ostatných ľudí - zmyjete jednoducho pod tečúcou vodou. Voda je lepšia ako nič, ale nemusí zmyť úplne všetko, preto Monika Dzingelová a výživový poradca Lukáš Bulín z projektu Chudnem jedlom odporúčajú jednotlivé kusy ovocia a zeleniny pokiaľ možno riadne vydrhnúť a utrieť.

"Jablká a hrušky ľahko umyjete a dokážete ich celé očistiť papierovými utierkami, u čučoriedok alebo ružičkového kelu to však také jednoduché nie je. V takom prípade je najlepšie ovocie a zeleninu poriadne umyť pod tečúcou vodou, ale až pred samotným podávaním," upozorňujú.

Pravidlá hygieny potravín

"Vlhkosť môže podporiť bakteriálny rast," hovorí Marris Bunningová, docentka potravinárskej vedy a výživy človeka na Coloradskej štátnej univerzite. Dodáva, že čistenie ovocia kefkou alebo namáčanie do vody s umývacím prostriedkom, so sódou alebo práškom do pečiva naozaj potrebné nie je, skôr naopak. Mohlo by to produkty skôr kontaminovať.

Ak by ste však s bežným, ale poriadnym opláchnutím neboli spokojní, ponúka Benningová ďalšie možnosti, ktoré zaberú trochu viac času, ale sú efektívne:

1. Pripravte si desaťpercentný soľný roztok, do ktorého na 20 minút ponoríte ovocie alebo zeleninu. Po vybratí z roztoku potraviny opláchnite tečúcou vodou a utrite papierovými utierkami.

2. Pripravte si 20-percentný octový roztok a postupujte rovnako ako so soľným roztokom.

3. Zeleninu či ovocie lúpte, pokiaľ je to možné. Avšak týmto opatrením strácate vitamíny a minerály, ktoré väčšina ovocia a zeleniny uschováva práve pod šupkou.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 23:18