shutterstock.com
StoryEditor

Poznáme triky, ktoré vám pomôžu v priebehu niekoľkých minút odstrániť bolesti zubov!

25.03.2020, 14:00
Zdravie
Patria medzi najhoršie druhy bolesti u človeka. Ako sa zbaviť bolesti zubov skôr než siahnete po liekoch?

Aj keď je zub len malou časťou tela, dokáže poriadne potrápiť. Keď bolí, je to naozaj poriadne cítiť. Vyradí nás z každodenného života, kvôli nemu nie sme schopní sa na nič sústrediť. Nie vždy je pritom možné ihneď zájsť k lekárovi. Ako však prežiť ťažké chvíle s uboleným zubom? Vyskúšajte účinné prírodné recepty podľa rd.com.

Klinčekový olej ako záchrana

Klinčeky sú tradičným liekom na znecitlivenie nervov. Primárnou chemickou zlúčeninou tohto korenia je eugenol, prírodné anestetikum. Klinčekový olej však musí byť používaný opatrne. Vlievaním oleja na boľavé oblasti zubov sa môže dokonca stav ešte zhoršiť, hlavne vtedy, ak sa dostane na citlivé ďasná a jazyk. Stačia dve kvapky oleja na vatovom tampóne, ktorý si jemne priložte na zub a čakajte, kým bolesť ustúpi.

Na prípravu klinčekového oleja potrebujete 10 g klinčekov a 100 ml panenského slnečnicového oleja. Klinčeky najemno pomelieme, dáme do misky, pridáme olej a ohrievame v horúcom vodnom kúpeli. Akonáhle dosiahne bod varu, stiahneme z ohňa. Precedíme a uskladníme do uzatvárateľnej tmavej nádoby.

Stavte na pastu zo zázvoru a kajenského korenia

Zmiešajte rovnaké množstvo zázvorového prášku a kajenského korenia s trochou vody, aby sa vytvorila pasta. Na malú guličku vaty naneste pastu a umiestnite na boľavý zub, no vynechajte ďasná a jazyk. Podržte ho na mieste, kým bolesť nezmizne. Taktiež môžete použiť tieto suroviny aj oddelene, keďže sú samé od seba silnými liekmi proti bolesti. Je preukázané, že hlavná zložka kajenského korenia – kapsaicín pomáha blokovať správy o bolesti odoslané do mozgu.

Pomôže trochu slanej vody

Čajová lyžička soli rozpustená v šálke vriacej vody je účinnou ústnou vodou, ktorá doslova zabíja boľavé zuby. Prečistí oblasť okolo zubov a prispieva k zníženiu opuchov. Vyplachujte si ňou ústa asi 30 sekúnd a vypľujte. Opakuje tak často, ako je potrebné.

Upokojte bolesť čajom

Mätový čaj má príjemnú chuť a moc, znecitlivieť zub. Dajte 1 lyžičku sušených mätových listov do 1 šálky vriacej vody a nechajte tak po dobu 20 minút. Keď čaj vychladne, vyplachujte si ním ústa a potom ho vypľujte alebo prehltnite. Tiež taníny silného čierneho čaju môžu pomôcť potlačiť bolesť tým, že znížia opuch. V tomto prípade pomôže teplé a vlhké vrecúško čaju priložené na boľavom zube. Po chvíli pocítite obrovskú úľavu.

Peroxid vodíka na úľavu

Ak chcete zabiť baktérie a zmierniť bolesť, vyplachujte si ústa 3-percentným roztokom peroxidu vodíka. Poskytne dočasnú úľavu, pokiaľ je bolesť zubov sprevádzaná horúčkou a nepríjemnou chuťou v ústach (príznaky infekcie). Následne vypľujte a vypláchnite ústa na záver čistou vodou.

Zmrazte bolesť

Umiestnite malú kocku ľadu zabalenom v plastovom vrecku a následne v tenkej handričke na boľavý zub po dobu asi 15 minút, aby sa znecitliveli nervy. Prípadne môžete aplikovať ľadový obklad na miesto na tvári, kde je zub, ktorý vám robí problémy. Dokonca sa hovorí aj o nasledujúcom babskom recepte: keď si pomasírujte ruky s kockou ľadu, môžete pomôcť zmierniť bolesti zubov. Nervy v prstoch pošlú "studené" signály do mozgu, a tým „prepíšu“ signály bolesti prichádzajúce z vášho zuba. Stačí zabaliť kocku ľadu do tenkej handričky a masírovať si ňou oblasti medzi palcom a ukazovákom.

Vyskúšajte myrhu

Poznáte jednu z najvzácnejších darov prírody, ktorý si cenili ľudia už v stredoveku? Stavili na silu myrhovníka. Myrha si poradí s mnohými zdravotnými neduhmi, vrátane bolesti zubov. Spravte si tinktúru z myrhy. Vďaka svojim sťahujúcim účinkom pomôže so zápalom a navyše, zabije baktérie. Varíme 1 lyžičku práškovej myrhy v 2 šálkach vody po dobu 30 minút. Zložte z ohňa a nechajte vychladnúť. Poslúži vám ako účinné kloktadlo. Stačí len pár kvapiek tinktúry na hrnček vody a zbavíte sa bolesti.

Čistite si zuby správnymi nástrojmi

Používajte zubnú pastu, ktorá je určená "pre citlivé zuby." Ak máte problém s odhaľujúcimi zubnými krčkami, takáto pasta zmierni bolesti, ktoré vám doteraz robili teplé alebo studené jedlá. Taktiež sa oplatí staviť na mäkkú zubnú kefku.

Zatlačte na správne miesto

Skúste akupresúrnu techniku, ktorá ​​rýchlo zastaví bolesť. Palcom stlačte bod na zadnej strane druhej ruky, kde sa „stretáva“ palec a ukazovák. Tlačte na toto miesto asi dve minúty. Pomáha spustiť uvoľňovanie endorfínov, teda hormónov v mozgu , ktoré sú zodpovedné za dobré pocity.

Nezabúdajte, že aj keď vám niektorý z uvedených babských receptov pomôže zničiť bolesť, boľavý zub patrí do rúk zubného lekára. Zub totiž neboli pre nič za nič. Aj keď bolesť odoženiete, spravidla sa vám onedlho problém v plnej sile vráti. Berte uvedené rady ako dočasné riešenie a navštívte zubného lekára hneď, ako budete môcť. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 11:32