shutterstock.com
StoryEditor

Náš organizmus potrebuje pre správne fungovanie dostatok vápnika. Ako mu ho dodáme?

23.03.2020, 09:30
Zdravie
Vápnik patrí medzi najvýznamnejšie minerály v našom tele. Preto je nevyhnutné prijímať ho v strave, a to najlepšie prostredníctvom potravín bohatých na vápnik, ktoré sú pre trávenie, vstrebávanie a metabolizmus vápnika prirodzeným a bezpečným zdrojom.

Aj keď 99 percent vápnika v tele plní stavebnú funkciu v našich kostiach a zuboch, zvyšné 1 percento plní ešte dôležitejšie úlohy. Ovplyvňuje svalové kontrakcie vrátane činnosti srdca, je súčasťou procesu zrážania krvi a slúži ako bunkový posol, ktorý v bunkách spúšťa množstvo dôležitých úloh. Preto je dostatočná prítomnosť vápnika v našom tele podmienkou pre správne fungovanie všetkých systémov.

Mlieko prekvapivo nie je najvýhodnejším zdrojom vápnika
Za najznámejšie zdroje vápnika sa považujú mliečne výrobky. Pri hodnotení obsahu vápnika by určite získali prvé miesto, avšak spolu s vápnikom prijíma naše telo v mliečnych výrobkoch aj živočíšne bielkoviny. A v tom je ten háčik: nadbytok živočíšnych bielkovín zvýši v obličkách straty vápnika, a tak môže byť konečný zisk vápnika pre telo z mlieka nižší, ako napríklad z brokolice. Medzi ďalšie rastlinné zdroje bohaté na vápnik nepochybne patria aj tofu, strukoviny, orechy, olejnaté semená, zelené vňate, rukola a listová zelenina, citrusy a sušené ovocie, najmä figy a slivky. Niektoré z rastlinných zdrojov, napr. špenát, však nemusia byť výhodným zdrojom vápnika pre zvýšený obsah oxalátov. Naopak, vápniková minerálna voda neobsahuje nič, čo by bránilo jeho dobrému vstrebávaniu. Prítomnosť bikarbonátov aj menšie množstvo horčíka môže podporiť využiteľnosť vápnika.

milk shutterstock.com

Kofeín obmedzuje vstrebávanie
Príjem vápnika je podstatný na podporu udržania jeho hladiny v krvi, ale vysoký príjem nezabezpečí, že sa vápnik dostane práve tam, kam má, čiže do kostí. Podobne (príliš) vysoká hladina vitamínu D, ktorý zvýši vstrebávanie vápnika v čreve, spôsobí, paradoxne, skôr odbúravanie kosti ako jej novotvorbu. Preto je výhodné nemať ani nízku, ale ani vysokú hladinu vitamínu D.  Zvýšené straty vápnika môže spôsobiť nadbytok fosforu (nadmerný príjem mäsa, nealko nápojov či mliečnych výrobkov). Aj preto je veľký rozdiel, či konzumujeme nesladenú minerálnu vodu alebo sladený nealko nápoj, ktorý ešte obsahuje aj kyselinu fosforečnú. Energetické nápoje navyše obsahujú kofeín, ktorý obmedzuje vstrebávania vápnika. Ak teda konzumujem sladený nealko nápoj, zvýšim si straty vápnika. Ak uprednostním nesladenú minerálnu vodu s vyšším obsahom vápnika, budem mať z takého nápoja, naopak, jeho zisk. Okrem cukru a fosforu vylučovanie vápnika zvyšujú: kofeín, nadmiera soli, alkohol a nadbytok bielkovín. Napríklad zvýšenie denného príjmu bielkovín z 50 g na 140 g denne zdvojnásobí odpad vápnika do moču. Ak by sme na kompenzáciu vápnika prijali zase len potravinu s vysokým obsahom bielkoviny (napr. mliečny výrobok), straty len zvýšime. Dôvodom osteoporózy (rednutia kostí) môže stať pravidelná konzumácia nealko nápojov alebo vysoký príjem mäsa či iných živočíšnych bielkovín, a nie nedostatočný príjem vápnika.

coffee beans shutterstock.com

Úlohy vápnika v našom organizme
• plnenie stavebnej funkcie v kostiach a v zuboch
• kontrakcia svalových vlákien (nedostatok vápnika tak môže spôsobiť svalové kŕče či zvýšené hodnoty krvného tlaku)
• uvoľňovanie mediátorov (komunikácia medzi bunkami, prenos nervových vzruchov)
• je súčasťou procesu zrážania krvi

Čím môžeme podporiť vstrebávanie vápnika?
Z prijatého vápnika sa vstrebáva do krvi asi 10 až 50 %. Pre jeho účinné vstrebávanie je dôležitá nielen prítomnosť ďalších zložiek, ktoré vstrebávanie podporujú, napr. horčík, vitamín D, či, naopak, obmedzujú, ako napríklad tuk a kofeín. Dôležitá je aj forma prijatého vápnika: ionizovaná forma vápnika v minerálnej vode je ideálna pre jednoduché vstrebávanie v tráviacom systéme. Navyše konzumácia minerálnej vody väčšinou nie je nárazová, takže dochádza k postupnému a prirodzenému príjmu vápnika, ktorý je pre organizmus optimálny. Takto pomáha udržiavať optimálnu hladinu vápnika v krvi a fyziologické hospodárenie s vápnikom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. apríl 2024 10:38