shutterstock
StoryEditor

Spôsobuje viac škody, než úžitku. Odborníci sa zhodujú na tom, že sa prejedáme mäsom

17.03.2020, 11:00
Zdravie
V posledných rokoch sa čoraz viac ľudí uchyľuje k vegetariánstvu. Aj keď veľa ľudí namieta, že rastlinná strava nemôže človeku dodať dostatok živín, odborníci majú na túto vec iný názor.

Pre niektorých je červené mäso najzdravšie a pre iných zbytočné. Jeho nadmerná konzumácia vraj spôsobuje rakovinu. Niekto sa chytá za hlavu pri zmienke o pozitívnych účinkoch vnútorností, niekto ich odporúča. Sú vraj významným zdrojom rôznych minerálnych látok, bielkovín, vitamínov B, A, C a železa. Podľa propagátorov mäsa sú aj údeniny v poriadku a radšej si treba vyberať tie s vysokým obsahom mäsa. Na to, či dnešné kurence zo supermarketu obsahujú či neobsahujú rastové hormóny, nedal doteraz nikto jednoznačnú odpoveď.

Slovákom najviac chutí bravčové mäso, v jeho konzumácii máme nadspotrebu.

pexels

Igor Bukovský – už 27 rokov nekonzumuje mäso
Jesť mäso nepotrebujeme. Všetko, čo človek potrebuje, získa aj z iných potravín. Navyše, je to zdravšie. Ale netvrdím, že každý človek, ktorý konzumuje mäso, bude chorý. Ani netvrdím, že ľudia, ktorí mäso nejedia, sú automaticky zdravší. Vždy je to o celkovej zostave jedálneho lístka: čo jem, čo nejem, ako často, v akom množstve a pomere.

Ste teda zástancom rastlinnej potravy?
Paušalizovať sa nedá, ale všeobecne považujem rastlinnú potravu za čistejšiu, bezpečnejšiu aj zdravšiu. Najhoršie sú vnútornosti, údeniny a spracované mäsové výrobky. Červené mäso je rizikové aj obsahom karnitínu – veľmi nové a zaujímavé výskumy ukázali, že karnitín je riziková látka, z ktorej vplyvom črevných baktérií vzniká veľmi toxická látka TMAO a tá sa dnes považuje za nový samostatný rizikový faktor vzniku aterosklerózy a ischemickej choroby srdca.

Doktor Bukovský radí: Jedzte výlučne chudé mäso z bioprodukcie. Raz-dvakrát týždenne. Vždy s veľkou porciou zeleniny a celozrnných potravín. Tučné morské ryby odporúčam maximálne 3-krát týždenne.

Mäso nie, ale....
„Mäso k nášmu životu nepotrebujeme, až na malé výnimky. Dnes sa mäsom priam prejedáme, veľkoprodukcia mäsa je taká ,ekonomická‘, že prináša obrovský stres zvieratám, ktorých mäso konzumujeme. India je z 99 % vegetariánska. Ale aj tam sa stretnete s tým, že ajurvédsky lekár dá pre pacienta zabiť kozu a uvariť výživnú polievku,“ hovorí ajurvédska lekárka Oľga Olexová. Dodáva, že vo svojej ambulancii vidí priam zázračný efekt bezmäsitej stravy na zdanlivo „neliečiteľné“ ochorenia a zároveň zmenu správania a myslenia ľudí, ktorí obmedzili jeho konzumáciu...

​Doktorka Olexová radí: „Mäsové výrobky nestoja za to. Sú vyrobené tak, aby spôsobovali závislosť – čiže ,nebíčko v papuľke‘ a peklo v čreve, tkanivách a cievach. Keďže pri príprave mäsových výrobkov sa používa dusičnanová soľ, je pravidelná konzumácia mäsa základom pre vznik rakoviny, civilizačných chorôb, ktoré sú spôsobené imunitným zápalom. Som smutná, keď sa v ambulancii dozvedám, že deti od 6. mesiaca veku pravidelne konzumujú párky.'' 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 23:42