shutterstock.com
StoryEditor

Bylinka, ktorú by ste mali mať doma. Pomáha dýchacím cestám či pri chudnutí

15.03.2020, 16:30
Zdravie
Priznajte sa, koľké z vás o zázračných účinkoch tejto všednej bylinky ani len netušili?

Zelený poklad zvaný žerucha v kocke

-  má vzácnu kombináciu vitamínu C a železa, ktorá napomáha ľahšiemu vstrebávaniu do organizmu
-  je to skvelý pomocník pri jarnej detoxikácii, posilňuje imunitu, prečisťuje krv, pomáha proti chudokrvnosti
-   pôsobí protizápalovo, prečisťuje dýchacie cesty, je tiež dobrá pri chudnutí, pomáha naštartovať metabolizmus
-   konzumuje sa výlučne v surovom stave, ideálna do čerstvých šalátov, nátierok, v kombinácii s polievkami, cestovinami, ale aj k mäsu či rybám.

Poznali ju už starí Rimania

Žerucha pochádza z Blízkeho východu. Ako korenie bola používaná už v Starom Ríme. Má výraznú korenistú chuť a arómu, podobnú ako reďkovka, je však špeciálna pre svoju pikantnosť a zároveň aj horkosť. Konzumuje sa výlučne v naturálnom surovom stave, je ideálna do čerstvých šalátov či len tak na chlebe alebo pečive s maslom.

Chuťovo skvele ladí s vajíčkovými či tvarohovými nátierkami, podávaná býva s bylinkovými omáčkami, polievkami, na cestovinách, ako dekorácia, ale tiež doladenie k zemiakovému šalátu či na obložených chlebíčkoch; neodmysliteľne patrí k syrom, paradajkám, rybám, mäsu.

V byte, za oknom, na vate

Takú žeruchu si napríklad vypestujete aj doma v byte, za oknom, netreba ani pôdu, stačí tácku a kúsok vaty. Semienka pravidelne zalievať. Potrebujú teplo, ale nie príliš silné,  svetlo im doprajte tiež. Konzumujú sa zelené lístky, rovnako tak stonka; bohatej úrody sa dočkáte po siedmych, najneskôr desiatich dňoch.

Pestovanie žeruchy je skvelo načasované na koniec zimy a začiatok jari, keď treba organizmus dobiť vitamínmi a minerálmi, vzpružiť ho a zbaviť telo škodlivín, prečistiť krv.

Táto malá, nenápadná bylinka obsahuje veľké množstvo vitamínu A a C, potom aj vitamíny B, E, B1, K, karotín, živé enzýmy, chlorofyl; z minerálnych látok najmä draslík, vápnik, meď, železo, horčík, jód, fosfor, horčík, chróm. Dôležité je spomenúť železo, ktoré sa práve vďaka kombinácii s vitamínom C ľahko vstrebe do organizmu. So žeruchou prijímate aj éterické oleje a silice s antibiotickým účinkom, podobne ako keby ste konzumovali cesnak.

Zdroj: shutterstock

Pomáha pri detoxikácii. A nielen to

Vďaka všetkým týmto látkam je žerucha skvelým pomocníkom pri jarnej detoxikácii aj chudokrvnosti, postará sa o posilnenie obranyschopnosti tela, odstraňuje pocit únavy, zvyšuje vitalitu, stimuluje činnosť pečene, pankreasu a žlčníka. Nestačí vám?

Žerucha rovnako tak pôsobí protizápalovo, prečisťuje dýchacie cesty, má priaznivé účinky pri obličkových ťažkostiach, uvoľňuje močové cesty. Tí, ktorí sa snažia schudnúť (aktuálne najmä po bohatom veľkonočnom stole plnom údených dobrôt), mali by spozornieť. Lístočky žeruchy obsahujú chróm, ktorý reguluje pocit nasýtenia. Priaznivo pôsobí na látkovú premenu, podporuje trávenie, pozitívne ovplyvňuje metabolizmus.

Hovorí sa ešte, že prežúvanie surovej žeruchy posilňuje ďasná a zabraňuje ich krvácaniu. Má priaznivý vplyv na pokožku, pôsobí na nečistú pleť a hnisavé vriedky. Staré mamy ešte k tomu pridávajú, že ak sa potriete touto zázračnou rastlinkou, v chladnom počasí zahrieva telo, v lete je postrachom pred hmyzom, hlavne komármi.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 16:43