shutterstock.com
StoryEditor

Takto sa zbavíte NÁDCHY čo najrýchlejšie. Antibiotiká na ňu nezaberajú, nezabúdajte na to.

10.03.2020, 16:20
Zdravie
Máme pre vás niekoľko tipov, ako sa to dá urobiť podomácky.

Naparujte sa
Či už nad slanou vodou, alebo si zalejete rumanček, prípadne esenciálne oleje, je to jedno. Podstatné je, aby ste si hlavu nad hrncom prikryli napríklad uterákom a vydržali, samozrejme, s krátkymi prestávkami, aspoň desať minút inhalovať paru. Uvoľní vám to dýchacie cesty, hlieny a ako bonus ešte aj prečistí pleť.

Nasaďte si vitamíny
Vitamín C pomáha pri zlepšení imunitného systému a obsahuje látky, ktoré napomáhajú pri liečbe nádchy a iných vírusových ochorení. Vitamíny získate z čerstvého ovocia a zeleniny. Najviac vitamínu C obsahuje kyslá kapusta, citrusové ovocie, jablká, petržlen. Prísun vitamínu dosiahnete aj užívaním vitamínu C v podobe tabliet. A nebojte sa, vitamínom C sa nedá predávkovať. Ten, ktorý telo nespotrebuje, vycikáte.

Veľa pite!
Pri respiračných ochoreniach je dôležité pravidelné prijímanie tekutín. Vírusy sa z tela rýchlejšie vyplavia a navyše, hlien sa rozriedi, takže pôjde ľahšie von. Základom pitného režimu je čistá voda. Môžete ju však nahradiť čajom, do ktorého nastrúhate čerstvý zázvor, ktorý obsahuje veľa podporných látok pri liečbe nádchy a iných ochorení. Čaj dochuťte citrónom a medom. Odoprite si kávu, alkohol a bublinkové sladené nápoje.

Vykúpte sa v horúcej vode
Naplňte si vaňu s čo najteplejšou vodou. Horúci kúpeľ uvoľní nielen vaše dýchanie, ale aj unavené telo. Do vody nasypte morskú soľ, ktorá je veľmi účinná pri liečení nádchy. Ak si nemôžete dopriať horúci kúpeľ, pomôže aj sprcha.

Relaxujte
Ak človek trpí nádchou, jeho telo je unavené a ubolené. Doprajte si preto čo najviac odpočinku. Najlepšie si oddýchnete doma v posteli alebo na gauči. Nezabudnite však na pravidelné vetranie miestnosti. Je dobré aj zvlhčovanie vzduchu v miestnosti. Či už to urobíte tak, že si zaobstaráte zvlhčovač, alebo iba namočíte uterák do vody a prehodíte ho na radiátor, je len a len na vás. V oboch prípadoch to poslúži rovnako.

Dajte si cesnačku
Domáca, čerstvo uvarená číra cesnaková polievka s rascou a so zemiačkami je účinnou pomocníčkou v boji s nádchou. Zjedzte jej, koľko vládzete, no majte pri tom po ruke vreckovky, pretože hlieny rozpúšťa už po prvej lyžici. Rovnakú službu urobí aj hydinový alebo hovädzí vývar s koreňovou zeleninou.

Nahrievajte sa infra lampou
Červené svetlo z lampy má liečivé účinky. Obnovuje a regeneruje bunky a uvoľňuje blokácie – aj v nose. A to pri nádche isto oceníte. Nezabúdajte, že nahrievať sa musíte z bezpečnej vzdialenosti, aby ste si nespálili tvár, a mali by ste mať predtým čerstvo umytú tvár zbavenú krémov a mejkapu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 03:26