shutterstock
StoryEditor

Netreba panikáriť, no ani podceňovať situáciu. Odpovede na najčastejšie otázky okolo koronavírusu

10.03.2020, 10:00
Zdravie
Aj keď vo svojom okolí máte niekoho, kto pravdepodobne panikári a vykupuje zásoby v obchodoch, odborníci sa zhodujú na tom, že nie je dôvod na takéto prehnané reakcie. Pravdou však je, že situáciu netreba ani zľahčovať.

1. Odkiaľ pochádza koronavírus a prečo sa prejavil len teraz?

Koronavírusy pochádzajú z čeľade Coronaviridae, do ktorej patrí viacero vírusov patogénnych pre zvieratá. Znamená to, že tak spôsobujú časté ochorenia hospodárskych a domácich zvierat. Ľudské koronavírusy sa delia do dvoch rodov - Coronavirus, ktorý postihuje dýchaciu sústavu a Torovirus, ktorý tvorí ľudské črevné koronavírusy. Do roku 2002 tieto infekcie nepredstavovali väčšiu hrozbu než nevýznamné hnačkové ochorenia alebo ľahšie problémy respiračného traktu, ktoré sa rovnali bežnej nádche. V roku 2002 sa tomuto vírusu podarilo zmutovať a zjavilo sa závažné ochorenie SARS, známe tiež ako ťažký akútny respiračný syndróm. V decembri 2019 sa však ukázalo, že vírus opäť postihol ľudí a pôvodca je na rozdiel od SARSu úplne iný. Predpokladá sa, že sa koronavírus dostal do ľudského tela zo zvieracieho hostiteľa - pravdepodobne cibetky. Vírus izolovaný zo zdravej cibetky bol totiž takmer zhodný s pôvodcom SARS. Ochorenie sa vyskytovalo hlavne v Číne, v Hongkongu a na Taiwane. Teda v oblastiach, kde sa mäso z cibetiek považuje za lahôdku.  shutterstock

2. Ako sa dostal koronavírus do Európy?

Po tom, ako sa vírus objavil v Číne, sa z dôvodu neznalosti ľahko prenášal na zdravotnícky personál, ktorý ho nevedome tým pádom posúval ďalej. Rozšíril sa aj turistami, ktorí sa v tom čase nachádzali v blízkosti epicentra, a tak už za pár týždňov boli hlásené prípady takmer zo všetkých kútov sveta. 

3. Ako sa dostal koronavírus na Slovensko?

Prvé prípady, u ktorých sa potvrdil koronavírus priznali, že v nedávnej minulosti navštívili Taliansko. To je momentálne jednou z krajín sveta, ktorú vírus postihol najviac. Mnoho Európanov navštívilo túto krajinu najmä z dôvodu Benátskeho karnevalu, ale aj kvôli lacným letenkám či lyžovačke. Netreba však zabúdať na to, že sa koronavírus dotkol aj našich okolitých susedov a myslieť si, že práve Slovensko bude krajinou, ktorú tento vírus obíde, by bolo naivné. Od pondelka má však každý Slovák, ktorý navštívil Taliansko, Irán a Kóreu, povinnosť ostať v karanténe dva týždne, inak mu hrozí mastná pokuta.

4. Aké sú príznaky?

Medzi príznaky patria zvýšená teplota (spravidla väčšia než 38 stupňov Celzia), upchatý nos, únava, bolesti hrdla a suchý kašeľ, môžu sa vyskytnúť taktiež bolesti svalov a hnačka. Tieto príznaky sa u človeka individuálne objavujú od 2-14 dní od stretu s koronavírusom, pri niektorých prípadoch sa však môže stať, že to bude trvať až 21 dní. shutterstock

5. Koho koronavírus ohrozuje?

Tento vírus ohrozuje nás všetkých. Tak isto ako ho totiž môžu dostať malé deti, starší ľudia a ľudia so slabou imunitou, sú v ohrození aj tí, ktorí sú zdraví. Zdravý človek s dobrou imunitou sa však dokáže vyliečiť z tohto typu ochorenia aj bez toho, aby bol hospitalizovaný v nemocnici alebo mu bola poskytnutá špeciálna pomoc.

6. Hrozí každému z nás smrteľné nebezpečenstvo?

Nie. Aj keď majú mnohé média tendenciu preháňať, až 80% ľudí sa vylieči z koronavírusu bez toho, aby mu bola podaná špeciálna liečba. Závažnejšie komplikácie postihujú 1 človeka zo 6-tich. V tomto prípade sa práve preto radí nerobiť paniku, no zároveň byť ohľaduplným. To, že si vy s týmto vírusom hravo poradíte neznamená, že nemôžete nakaziť staršieho človeka alebo človeka so zlou imunitou, ktorý tú špeciálnu pomoc bude potrebovať. Ak takýchto ľudí bude veľa, je dosť možné, že nebudú stačiť kapacity JIS-iek.

7. Ako sa vyhnúť koronavírusu?

K prenosu dochádza najmä kvapôčkami pri kýchaní, reči, kašlaní, ale aj priamym kontaktom. Aj keď sú v drogériách a lekárňach momentálne vykúpené takmer všetky dezinfekčné prostriedky a rúška, netreba zabúdať najmä na vitamíny. Pokiaľ máte dobrú imunitu, ktorú posilňujete vyváženou stravou a pohybom, vaše telo si s vírusom pravdepodobne dokáže poradiť. Samozrejmosťou je tiež umývanie rúk (približne 20-30 sekúnd pod teplou vodou) a dostatočná hygiena. shutterstock

8. Kedy táto epidémia skončí?

Momentálna štatistika ukazuje, že koronavírus v tele človeka dokáže na našom území nakaziť približne dvoch až troch ľudí. Cieľ, čo v tomto prípade odstránenie vírusu znamená, dostať číslo možnej nákazy ľudí na čo najnižšie - znamená to, aby jeden nakazený človek mohol nakaziť jedného človeka. To môžeme dosiahnuť dobrou imunitou, ale aj karanténou, ktorá dočasne ľuďom obmedzí stretávať sa na verejných priestranstvách a zabráni tak vírusu, aby sa dostal ďalej.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 07:28