shutterstock
StoryEditor

Slovensko má prvý prípad koronavírusu. Čo nám radia odborníci?

06.03.2020, 11:21
Zdravie
Aj keď sa vírus dostal na Slovensko, väčšina odborníkov sa zhoduje na tom, že netreba vyvolávať paniku.

Na dnešnej tlačovej konferencii premiér Peter Pellegrini vyhlásil, že Slovensko má prvý potvrdený prípad koronavírusu. 52-ročný muž, ktorý žije v menšom meste v blízkosti Bratislavy, v poslednom čase síce nikde nevycestoval, no jeho syn navštívil Benátky. Nákazu tak pravdepodobne chytil sekundárne, nakoľko bol jeho syn len nosičom vírusu. 

Pri pacientovi, u ktorého koronavírus potvrdili, momentálne zostavujú reťazec ľudí, s ktorými sa stretol. Odborníci však vyzývajú, že napriek prvému overenému prípadu, nie je dôvod na paniku. ,,Doteraz sme tento záchyt nemali, až dnes prišiel ten deň. Pacient je izolovaný a patričnú liečbu dostáva. Cíti sa dobre," prezradil hlavný hygienik Ján Mikas. ,,Nič tragické sa nedeje. Ideme v pôvodnom režime. V priebehu niekoľkých dní budú možno ďalšie potvrdené prípady. Dopady ochorenia budeme na Slovensku minimalizovať," dodal. 

Pellegrini tiež vyzýva ľudí, aby nepanikárili. ,,Je to jeden potvrdený prípad, ktorý sme prvýkrát zachytili, netreba panikáriť, správať sa zodpovedne, nechodiť na podujatia s veľkým množstvom ľudí, umývať si ruky, dodržiavať si odstup od ľudí," vyjadril sa a dodal, že zdravému človeku papierové rúško nepomôže. Napriek tomu je ich už teraz v lekárňach nedostatok.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 19:44