shutterstock.com
StoryEditor

Liečba chrípky si jednoducho vyžaduje pokoj v posteli najmenej päť dní

19.02.2020, 17:00
Zdravie
Bolesť hrdla, nádcha, kýchanie, prípadne zvýšená teplota, toľko majú spoločné prechladnutie a chrípka. Čím sa ODLIŠUJÚ?

Kým prejavy prechladnutia sa stupňujú pomaly, chrípkové nastupujú prudko. Zimnica, bolesti hlavy, kĺbov a svalov celého tela, malátnosť a stúpajúca teplota dávajú najavo, že by ste mali čo najskôr zaľahnúť. Chrípkový vírus sa šíri kvapôčkovou infekciou, prepukne zhruba do 18 – 72 hodín.

Očkujte sa
Najúčinnejšou prevenciou proti chrípke je očkovanie, pre ktoré sú ideálny október a november. Pre každú chrípkovú sezónu sa mieša očkovacia látka na mieru. Jej zloženie odporúča Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) na základe monitoringu vybraných zdravotníckych laboratórií na celom svete, ktoré vyšetrujú chrípkové vírusy. Za približne 10 – 14 dní po očkovaní sa v tele vytvorí dostatočné množstvo protilátok chrániacich pred chrípkou. Výnimočne na ňu môže ochorieť aj očkovaný človek, ale prebehne oveľa miernejšie. Zdravotné poisťovne chrípkovú vakcínu uhrádzajú a v lekárni ju dostanete na lekársky predpis.

Riskujete život
Ak vás postihla chrípka, nenamáhajte sa. Mohla by vám spôsobiť zápal stredného ucha, priedušiek, pľúc či srdcového svalu, komplikácie nervového systému a v najhorších prípadoch dokonca zlyhanie pľúc či srdca. Často sa ľudia domnievajú, že keď sa nadopujú liekmi proti horúčke a bolesti, ležať netreba. Zákernosť je v tom, že vďaka liekom príznaky choroby necítia, a tak majú tendenciu pracovať, akoby boli zdraví. Vírus v ich tele však pracuje tiež, navyše ho môžu šíriť.

Najmenej päť dní
Liečba chrípky si jednoducho vyžaduje pokoj v posteli najmenej päť
dní. Keďže je vírusového pôvodu, lekár na ňu odporučí len voľnopredajné lieky proti horúčke, bolesti a nádche, prípadne na zvlhnutie kašľa. Len v prípade, že priebeh skomplikovala pridružená bakteriálna infekcia, môže nasadiť príslušné antibiotiká. Dôležité je piť veľa horúceho čaju a potiť sa, ovocné a zeleninové šťavy môžu zmobilizovať imunitný systém. Malé deti, starší ľudia, tehotné ženy a ľudia s oslabenou imunitou sú chrípkou ohrození viac. Neznamená to však, že ľudia, ktorí športujú, sa jej báť nemusia, môže ich skoliť rovnako. Azda netreba pripomínať, že počas chrípky ani prechladnutia sa nesmie cvičiť. No ani prechladnutie netreba podceniť. Keď je len ľahké, môžete s ním pracovať, ale z domu. Organizmus sa s ním vyrovná pomocou voľne dostupných liekov, čajov a zvýšeného príjmu vitamínov do týždňa. Ak ťažkosti pretrvávajú, treba už vyhľadať lekára.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 19:45