shutterstock.com
StoryEditor

Vedeli ste? Predčasná menopauza vás môže zaskočiť aj keď máte 30 rokov!

18.02.2020, 14:00
Zdravie
Čo je to menopauza vieme všetky a v mladom veku sa ňou príliš nezaoberáme, pretože si myslíme, že od nej máme ešte ďaleko – veď prichádza až okolo päťdesiatky. Čo ak však príde o dvadsať rokov skôr?

Deje sa to čoraz častejšie. Za predčasnú menopauzu považujeme takú, ktorá príde pred 40tym rokom života, no aj v tej 40ke vie poriadne zaskočiť. Lenže, stáva sa to už aj tridsať ročným mladým ženám. Čo spôsobí tak rapídny pokles hormónu estrogénu, ktorý produkujú vaječníky, že menštruácia začne vynechávať a ženy majú klasické symptómy menopauzy?

Najčastejšou príčinou býva životný štýl – je všeobecne známe, že ženy, ktoré napríklad veľa diétujú – modelky, fitnessky a podobne (v extrémnom prípade sú z nich bulimičky či anorektičky) majú problém s vynechávaním menštruácie, pretože majú málo telesného tuku, čo sa s tvorbou estrogénu príliš nemá v láske. Telo skrátka mobilizuje svoje sily na základné životné funkcie, aby prežilo a menštruácia je až na druhom mieste. Ak ste teda ešte mladá a začína vám vynechávať menzes, opýtajte sa samej seba, či si nedávate až príliš veľký pozor na stravu. Nie každá máme totiž od prírody dané byť úplne chudá. Ženy potrebujú tukové zásoby v istých partiách, aby boli zdravé.

Ďalším dôvodom môže byť napríklad následok užívania liekov, či podstúpenie chemoterapie, rádioterapie či nádory (zhubné aj nezhubné). Ďalej sú to autoimunitné ochorenia, pri ktorých sa do tela vylučujú toxické látky, ktoré poškodzujú vaječníky. Ak sa vám teda zdá, že s vašim cyklom nie je niečo v poriadku, navštívte lekára. Tento problém sa dá riešiť substitučnou hormonálnou terapiou alebo len zmenou životného štýlu...

Aké sú príznaky?

Najvýraznejším príznakom je vynechávanie menštruácie a celkové "haprovanie" cyklu

Prudké zmeny nálad

Zmeny na postave - rozšírenie pásu

Návaly tepla

Nespavosť

Zmeny pleti

Rednutie kostí

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 11:19