shutterstock.com
StoryEditor

Zázračná čínska medicína: Uľaví od bolesti, pomôže od závislosti

06.02.2020, 15:00
Zdravie
Čínska medicína je stále viac a viac populárnejšia. „Za najväčšiu výhodu čínskej medicíny považujem prevenciu. Predchádza chorobám skôr, ako vzniknú," povedala on-line lekárka Štefánia Ebenová.

Tradičná čínska medicína sa používa už tisícročia a ľudské zdravie vníma nielen z pohľadu akútnych ťažkostí, ale celostne. Mnoho lekárov a vedcov však túto starú metódu stále neuznáva.

„Ani ja sama som tomu spočiatku neverila," odpovedala v rozhovore s čitateľmi lekárka, ktorú vraj presvedčila až vlastná skúsenosť.

„Keď som to x-krát vyskúšala, presvedčilo ma to až natoľko, že som sa rozhodla ísť čínsku medicínu študovať. Nemohla som inak - výsledky boli pre mňa ako pre chirurga, ktorý verí tomu, čo vidí, neuveriteľné. Chcela som zistiť, prečo a ako to funguje," dodala v on-line rozhovore pre idnes.cz.

Čínska medicína pri liečbe využíva päť terapeutických metód. „Patrí medzi ne akupunktúra, najstaršia používaná terapeutická metóda na svete, ktorá využíva ovplyvňovanie bodov na akupunktúrnych dráhach k ich regulácii, doplňovanie nedostatku alebo prečisťovanie nadbytkov a harmonizáciu jin a jangu v tele. Druhou je bylinná liečba, ktorá na liečbu využíva byliny, niektoré živočíšne produkty a tiež minerály, ktoré zostavuje do špeciálnych zmesí, stáročiami overeným účinkom. Ďalšími metódami je dietetika s úpravou režimových návykov, masáže Tuina a zdravotné cvičenie Qi Gong, "vysvetľuje lekárka Štefánia Ebenová.

Diagnózu, tzv. obraz choroby, určíme pomocou štyroch diagnostických metód - pozorovaním, načúvaním, rozhovorom a hmatom. Tento obraz si potom potvrdíme vyšetrením jazyka a pulzu - zlatého klinca diagnostiky. Na základe obrazu a jeho klinických príznakov stanovíme najúčinnejší postup liečby - jednotlivé vyššie uvedené terapeutické metódy (akupunktúra, bylinná liečba, dietetika, Tuina masáže a cvičenia Qi Gong) kombinujeme tak, aby bol výsledok čo najlepší," uvádza lekárka.

Uľaví od bolesti, pomôže od závislosti
Čínska medicína môže podľa praktizujúcich lekárov pomôcť od bolestí hlavy, chrbta či zubov. Môže pomôcť s dlhodobou únavou, chudnutím alebo neplodnosťou. Používa sa ale aj pri odvykaní od fajčenia, alkoholu či drog.

Musíme ale vždy vylúčiť značné štrukturálne zmeny a akútne ťažkosti, ktoré by napríklad vyžadovali chirurgický zákrok. Závažné stavy alebo stavy ohrozujúce život sa musia riešiť medicínskymi postupmi konvenčnej západnej medicíny. Akupunktúra nie je napríklad vhodná pri krvácajúcich stavoch, veľkého vyčerpania organizmu, akútnych psychóz s psychomotorickým nepokojom alebo v stave opitosti. Počas tehotenstva sú zakázané lokálne body v oblasti brucha a dolnej časti chrbta podľa pokročilosti gravidity, rovnako ako niektoré bylinky," dodáva lekárka Štefánia Ebenová.

Akupunktúra funguje aj na omladenie pleti, pozrite sa na zákrok lekárky Ebenovej.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 12:01