shutterstock
StoryEditor

Rozhovor s prezidentom lekárskej komory: Pitie kolagénu vás neomladí

06.02.2020, 09:00
Zdravie
Je užívanie doplnkov nevyhnutnosťou alebo na nás len chce niekto zarobiť? Opýtali sme sa odborníka!

PharmDr. Ondrej Sukeľ, prezident Slovenskej lekárnickej komory

Má podľa vás význam užívať výživové doplnky napríklad v chrípkovej sezóne? Vitamín C, bylinné preparáty na podporu imunity a podobne? S čím konkrétne máte dobrú skúsenosť vy? 

Je potrebné v úvode povedať, že výživový doplnok nie je liek, dokonca v zmysle platnej legislatívy nie je možné výrobcom uvádzať, že má nejaký terapeutický účinok. Vitamín C prijíma každý človek s pestrou stravou v dostatočnom množstve v potrave, teda jeho deficit je málo pravdepodobný. Užívať dávky viac než 100 - 200 mg nemá pri bežných prechladnutiach význam - vysoké dávky sa používajú pri reálnych deficitoch spôsobených povedzme poruchami tráviacej sústavy, v rekonvalescencii, pri výrazne oslabenej imunite a podobne. Niektoré rastliny majú vplyv na aktivitu nešpecifických bielych krviniek, avšak v živom organizme.

Veľa ľudí užíva multivitamíny. Je to nutné? Nepokrýva naša strava (pokiaľ je normálna) všetko, čo potrebujeme? 

Nie je to nutné, pokiaľ má zdravý človek pestrú stravu a nemá napríklad vysoko fyzický náročné aktivity, pri ktorých môže nastať deficit niektorých minerálov.

Čo od výživových doplnkov môžeme očakávať? Dá sa nimi reálne napríklad zlepšiť zrak , posilniť kosti či zlepšiť si kvalitu vlasov a pleti, tak ako to vidíme v reklamách?

Vo všeobecnosti nedá - aj ako som uviedol vyššie - výživové doplnky to ani o sebe tvrdiť nemôžu. Slúžia na doplnenie základných látok, ktoré telo používa a teda napríklad výživové doplnky s obsahom vitamínu D a vápnika môžu pozitívne prispievať ku kvalite kostí a oddialiť nejaké osteoporotické zmeny. Pri reálnej diagnóze však výživové doplnky môžu nanajvýš zmierniť dôsledky konkrétnych ochorení.

Môže byť užívanie výživových doplnkov aj nebezpečné? Môžeme sa nimi napríklad predávkovať?

Predávkovať sa dá napríklad vitamínmi rozpustnými v tukoch. Niektoré minerály (draslík, vápnik) môžu pri vysokých dávkach ovplyvniť činnosť obličiek, srdca a cievneho systému, rastlinné výťažky vo vysokých dávkach môžu ovplyvniť inú liečbu (napr. zrážania krvi).

Na aké interakcie s liekmi si treba dávať pozor?

Vo všeobecnosti pri dodržaní základných dávok sú klinicky významné interakcie málo pravdepodobné, avšak napríklad výživové doplnky s obsahom vápnika je nutné užívať aspoň s dvojhodinovým odstupom od chinolónových antibiotík, liekov na osteoporózu, či hormónov štítnej žľazy. Prípravky s obsahom ginka a vitamínu K by mali opatrne užívať ľudia liečiaci sa liekmi na úpravu krvnej zrážanlivosti. Doplnky s obsahom ľubovníka môžu ovplyvniť metabolizmus mnohých liekov (na tlak, onkologických, psychiatrických...). Vždy je vhodné konzultovať liečbu s lekárnikom - podotýkam VŠ vzdelaným farmaceutom, lebo v lekárňach sú výživové doplnky oprávnení predať aj osoby bez VŠ farmaceutického vzdelania. Zároveň Slovenská lekárnická komora prevádzkuje bezplatnú aplikáciu www.interakcieliekov.sk, v rámci ktorej si základné riziko vie overiť každý.

Mnoho žien teraz užíva kyselinu hyalurónovú na pitie alebo kolagén na pitie či v kockách s cieľom omladenia. Môže niečo také fungovať?

Nemôže :o) 

Čo je teraz najväčší hit, čo z výživových doplnkov teraz fičí? 

Návštevník lekárne, zvlášť internetovými stránkami dovzdelaný, je tvor nekonečných nápadov. A tak u žien stredného veku badať potrebu zastavenia času, muži vyššieho stredného veku sa dožadujú rýchlych riešení problémov intímneho charakteru, mládež v skúškovom období by rada po dvoch zázračných tabletách mala všetky vedomosti, ktoré nestihla nadobudnúť cez semester... Vždy však platí - reklama akéhokoľvek produktu nie je vzdelávacou reláciou, či vzdelávacím materiálom - je to dielo zamerané na podporu predaja produktu. Pre korektné a správne informácie vždy choďte za vašim lekárnikom - ideálne je nájsť si "toho svojho", ktorému budete dôverovať a on vás bude poznať.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 04:06