shutterstock
StoryEditor

Nenápadná a nechcená rakovina krčka maternice. Ako jej predísť?

31.01.2020, 17:00
Zdravie
Začína sa veľmi nenápadne. Až tak, že žena o nej ani netuší. Bolesti prídu až neskôr. Väčšinou to už nebýva dobré znamenie.

Rakovinu krčka maternice spôsobuje ľudský papiloma vírus (HPV). Ide o bežný vírus, ktorý sa vyskytuje nielen u žien, ale aj u mužov. Nakaziť sa môže každý, kto žije aktívnym sexuálnym životom.

Pravdou je, že väčšina infikovaných žien sa vírusu zbaví bez toho, aby o ňom vôbec vedeli. Ak aj vás váš gynekológ upozorní pri preventívnej prehliadke, že ste nositeľkou vírusu HPV, ešte to neznamená, že ide o rakovinu krčka maternice. Nie z každého HPV totiž vznikne toto onkologické ochorenie. Aj to dôvod, prečo by ste nemali vynechať každoročnú preventívnu prehliadku u svojho gynekológa, ktorú vám hradí zdravotná poisťovňa.

Okrem palpačného, teda hmatového, vyšetrenia je súčasťou preventívnej prehliadky aj cytologické vyšetrenie krčka maternice či kolposkopické vyšetrenie. Na krčku maternice totiž lekári dokážu skríningovým vyšetrením zachytiť prednádorové zmeny, takzvané cervikálne dysplázie.

Ani polovica

Viac ako polovica žien však prichádza neskoro, keď sa už rakovina môže šíriť a šanca na vyliečenie tak klesá. Pretože len zhruba 40 % invazívnych nádorov krčka maternice zachytia lekári v prvom štádiu. Aj to je dôvod, prečo by ste nemali preventívnu prehliadku odkladať.

Okrem pravidelných návštev gynekológa je možné aj očkovanie. Najväčší význam má zaočkovať dievčatá, ktoré ešte nemali pohlavný styk, teda vo veku od 10 do 15 rokov. Práve vtedy je podľa odborníkov aj najlepšia imunologická odpoveď organizmu. Očkovanie má však význam aj v staršom veku, pretože ani v tridsiatke či štyridsiatke nie je žena chránená proti HPV. Navyše, ani opakovaná infekcia HPV nenavodí dostatočnú tvorbu protilátok, a teda ochranu pred ďalšou infekciou. Dokonca ani žena, ktorá podstúpi konizáciu či hysterektómiu, nemusí byť chránená pred ďalšou infekciou HPV, napr., vulvy, vagíny, okolia konečníka a podobne.

Na Slovensku hradia očkovanie len 12-ročným dievčatám, aj to len malé percento zo sumy. V niektorých krajinách dokonca začali tiež s očkovaním chlapcov.

Prevencia proti rakovine krčka maternice

–      pap test skríning

–      očkovanie HPV vakcínou

–      prestať s fajčením

–      zabrániť sexuálne prenosným ochoreniam

Fakty o rakovine krčka maternice

–      najvyšší výskyt HPV vírusu je vo vekovej kategórii 25 až 29 rokov

–      výskyt rakoviny krčka maternice je najrozšírenejší medzi ženami vo veku 35 až 39 rokov

–      ročne ochorie zhruba 600 žien

–      rakovine podľahne za rok 240 žien

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 16:38