shutterstock
StoryEditor

Zajedáte stresy jedlom? Takto s tým podľa odborníčky môžete seknúť!

24.01.2020, 08:00
Zdravie
Iva Málková, psychologička, ktorá vytvorila metodiku zdravého chudnutia nám prezradila, čo robiť v prípade, ak často zajedáme stres. 

Ako sa tohto zlozvyku zbaviť?
Základom úspechu je prestať fungovať na autopilota, keď vaša ruka automaticky siaha v záťažovej situácii po jedle, pretože to tak máte naučené. Prvým krokom je uvedomiť si spúšťač, ktorý stresovú situáciu vyvoláva. Ak je to možné, spúšťač stresu obmedzte, prípadne ho skúste úplne vylúčiť (napr. nebudem sledovať politické debaty, keď ma aj tak vždy rozčúlia). Ak to ide, aj keď je to beh na dlhšiu trať, učte sa riešiť samotný problém, ktorý je pre vás stresujúci. Zmeníte tak emóciu, a tým aj správanie viažuce sa na danú situáciu.

Čo ak nejde spúšťače obmedziť či vylúčiť?
Trénujte, ako na ne reagovať vhodnejším spôsobom ako jedlom. Uvedomte si, že jedlom sa stres nevyrieši, naopak, vytvárate si ďalší problém – obezitu. Je potrebné mať dopredu pripravené, ako na stres budete reagovať vhodnejším spôsobom ako jedlom. Pokúste sa príjemný pocit zo sladkého, ktorým riešite stres, nahradiť inou činnosťou spojenou s pozitívnym pocitom. Naplánujte si ich dopredu:
- Zatelefonujem kamarátke.
- Pritúlim sa k partnerovi.
- Pomaznám sa s domácim miláčikom.
- Napustím si vaňu s voňavou penou.
- Budem si vyberať dovolenku.
- Vylúštim krížovku.
- Pôjdem na prechádzku.
- Pôjdem cvičiť.
- Zaobstarám si boxovacie vrece, na ktorom si vybijem zlosť.

Čo si dať, ak mám naozaj nevyhnutnú potrebu dostať do seba cukor?
Ak milujete sladké, doprajte si ho. Ale tak, aby to bola vaša vedomá voľba. Je výhodné kupovať si rovno menšie balenia – radšej malú tyčinku ako 100 g čokoládu, radšej makrónku ako veľký kus torty. Vychutnajte si to a nič si nevyčítajte. Siahnite po kvalitných produktoch alebo menej energetických variantoch. Vhodné sú napríklad dezerty s ovocím, tvarohom či domáca zmrzlina.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 01:52