shutterstock.com
StoryEditor

Zbavte sa kašľa bez liekov! Aj odborníci potvrdzujú, že sa to dá

23.01.2020, 14:00
Zdravie
Máme pre vás niekoľko rád, ako by sa to mohlo podariť. Ktorú vyskúšate ako prvú?

1. Zostaňte v pokoji
Ruch a stres kašľu neprospievajú, a tak si doprajte „leháro“ doma v posteli alebo na gauči pred televízorom. Nič nerobte, nezaťažujte sa. Mohlo by to vyvolať záchvat kašľa.
2. Zvlhčujte vzduch
Najlepšie je dať si vlhčený uterák na radiátor alebo aj inde, prípadne využite zvlhčujúce nádobky, ktoré sa snažte mať blízko miesta, kde spíte. Pravidelne vetrajte! Potrebujete aj čerstvý vzduch.
3. Veľa pite
Ale naozaj veľa! Budete síce chodiť často na záchod, ale vyplatí sa vám to! Kašeľ prejde rýchlejšie. Navyše tekutiny sú potrebné na to, aby účinkovali lieky na vykašliavanie, ale tiež lieky podávané proti horúčke. Vhodné sú bylinkové čaje, ovocné čaje, ovocné džúsy, čerstvo vytlačené šťavy aj čistá voda..

4. Urobte si cibuľový sirup
Pokrájajte väčšiu cibuľu a zalejte ju polievkovou lyžicou medu alebo cukru. Už po hodine cibuľa pustí šťavu, ktorú po lyžičkách užívajte niekoľkokrát denne. Nebojte sa, nie je to nechutné, práve naopak. Možno sa aj zaliznete!
5. Pomôže aj teplé mlieko
Aj keď mlieko zahlieňuje, neznamená to, že nepomôže. Na začiatku choroby je ideálne. Ohrejte si ho, pridajte doň med a trošku masla a môžete aj pretlačený cesnak. Dráždivý kašeľ to doslova „zabije“ a antibakteriálny cesnak vyženie z tela všetky mikróby.
6. Nefajčite
A ani sa nezdržiavajte v priestoroch, kde sa fajčí. Bol by z toho potom riadny záchvat. Oveľa lepšie urobíte, ak budete dýchať napríklad výpary z čajovníkového oleja, prípadne iných rastlín, ktoré pomáhajú dýchacím cestám.

7. Stavte na bylinkové čaje
Výborný je skorocel, materina dúška, tymian, lipa, sladké drievko, slez a aníz. Ale aj majoránkový čaj s medom, prípadne šalviový čaj s medom.

8. Robte si obklady
Pri dráždivom, tzv. laryngeálnom kašli, na kúsok odstrihnutej gázy alebo veľkú vreckovku naklaďte vatu. V hrnčeku zohrejte stolový olej, ktorým vatu pokvapkajte, skontrolujte teplotu priložením na tvár (vata nesmie páliť, len byť teplá). Obklad si priložte na krk a hrudník. Vymeňte ho dvakrát denne – ráno a večer.
9. Nahrievajte sa biolampou
Pri prechladnutí je veľmi dobré nahrievať si dutiny biolampou s červeným svetlom. Doprajte si denne tri takéto terapie po desať minút a uvidíte, ako to urýchli liečbu. Môžete aj pootvoriť ústa a vyhrievať a „vypaľovať“ bacily aj tam.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
10. apríl 2024 03:00