shutterstock.com
StoryEditor

Pomarančová koža nemusí byť váš problém. Tieto rady konečne pomôžu!

21.01.2020, 18:30
Zdravie
Vaše stehná, brucho alebo aj zadok už nemajú pružnosť a pevnosť, ktorú by ste si želali? Chcete odstrániť „novú“ pomarančovú kožu? Prezradíme vám, ako viditeľne spevníte svoju siluetu.

Radí Katarína Grich, výživová poradkyňa

Celulitída = nahromadený metabolický odpad
Celulitída je hromadenie metabolického odpadu v spojivovom tkanive. Všetko, čo nedokážeme spracovať a eliminovať, sú metabolické odpadové produkty – tzv. telesný odpad. Patria medzi ne zvyšky liečiv, prípravky na čistenie zubov, iné toxíny, všeobecne toxíny zo životného prostredia, ale aj potraviny, ktoré sme prijali v nadmernom množstve. V tejto súvislosti by sa mali v prvom rade uviesť živočíšne bielkoviny (vrátane mäsa, údenín, rýb, vajec, mlieka a mliečnych výrobkov) a cukru v rôznych formách (najmä rafinovaného bieleho cukru). Na jednej strane tieto metabolické odpadové produkty menia prirodzene potrebné pH v organizme a na druhej strane spôsobujú nevzhľadné „jamky“ na zadku, stehnách a pažiach.

Ako vlastne vzniká celulitída?
Spojivové tkanivo (tiež nazývané fasciálne tkanivo) normálne slúži telu ako depot výživy. Ak je uskladnený dostatok vitamínov, minerálov, stopových prvkov v spojivovom tkanive, je pevné a elastické. V dôsledku neustále sa hromadiaceho metabolického odpadu sa spojivové tkanivo začína v určitom bode „upchávať“. Dôsledkom je viditeľná zmena v spojivovom tkanive, a tým aj rozvoj celulitídy. Laicky nazvané zlepené fascie sú príčinou mnohých ťažkostí. Odborníčka na výživu Katarína Grich vysvetľuje: „Aby bolo možné pôsobiť proti narušeniu acidobázickej rovnováhy organizmu, organizmus si vyžaduje minerály (bázy) na neutralizáciu výsledných metabolických kyselín. Pretože spojivové tkanivo je minerálnym skladom, minerály sa najprv odstránia na neutralizáciu kyselín. Týmto spôsobom je spojivové tkanivo demineralizované a namiesto minerálov sa tam neutralizujú metabolické zvyšky. Tým sa z bývalého úložiska živín stane skládka odpadu. Doteraz pevné spojivové tkanivo sa mení na štruktúrovo jemné a tvorí ,zhluky a priehlbiny‘, ktoré sa tiež podľa jeho výzoru nazývajú pomarančová koža alebo celulitída.“

celulitída na nohách shutterstock.com

Dôsledky celulitídy pre telo
S rozvojom celulitídy telo upriamuje pozornosť na narušenú acidobázickú rovnováhu pri súčasnej demineralizácii spojivového tkaniva. Pri tejto demineralizácii sa významne zhoršuje aj základná regulácia spojivového tkaniva. Deficit mikroživín môže okrem celulitídy viesť k rôznym zdravotným problémom. Odborníčka hovorí: „Celulitída je následkom acidifikácie – prekyslenia – tela. Z toho vyplýva, že problém celulitídy nie je možné vyriešiť výlučne externými opatreniami. Na trvalé zvrátenie celulitídy sa musí obnoviť základná regulácia spojivového tkaniva.“

Takto sa zbavíte pomarančovej kože

Týmito spôsobmi (samozrejme, nie jednorazovo, ale pravidelne) je možné zvrátenie narušeného spojivového tkaniva, a tým aj eliminácia celulitídy.
1. Výživa: Konzumujte čo najmenej potravín tvoriacich kyseliny (alkohol, káva, kola, iné sladké nápoje, rafinovaný cukor a múka vo vysokom množstve). Živočíšne bielkoviny patria medzi nosičov esenciálnych živín, preto ich netreba paušálne vylúčiť, avšak ich množstvo je tu rozhodujúce. Zvýšiť podiel zásadotvorných potravín (ovocie, zelenina, šaláty, výhonky). Denne vypite 2,5 až 3 litre vody – bez ohľadu na všetky ostatné nápoje. Telo potrebuje toto množstvo čistej vody na prepravu živín, ktoré dostáva, a čo najrýchlejšie vypláchnutie rozpustených nečistôt z tela.
Pozor! „Tu je dôležité upozorniť, že extrémne zníženie príjmu živočíšnych bielkovín alebo ich zámena za zeleninu či ovocie (aj keď kaloricky vyrovnaná zámena) bude viesť k odbúraniu telu vlastných bielkovín, čo bude mať za následok enormnú metabolickú záťaž s následným jojo efektom, bez želaného efektu prevencie v súvislosti s celulitídou. Príjem bielkovín je potrebné kompenzovať zásadami, teda zeleninou a šalátom,“ hovorí odborníčka na výživu Katarína Grich. Vyváženie existujúceho minerálneho deficitu je možné aj dodávaním koncentrovaných organických minerálov. Minerály viažu uložený metabolický odpad, ktorý je následne možné vylúčiť, a nie uložiť do „skladu“. Súčasne dochádza k remineralizácii spojivového tkaniva. Narušená acidobázická rovnováha v tele môže tiež viesť k zadržiavaniu vody, čo pozná nejedna žena nielen počas menštruácie. Prejavuje sa to rôznymi symptómami, ako sú napuchnuté prsty a nohy alebo oči, ťažké nohy, neustály pocit únavy alebo nechuti čokoľvek robiť atď. Ak ste sa našli v uvedených symptómoch, je načase urobiť opatrenia, ktoré umožňujú odstraňovanie vo vode rozpustných produktov metabolického odpadu cez obličky... Pozor však, ak je podozrenie na obličkové problémy aj kamene, je vhodné akékoľvek opatrenia konzultovať s nefrológom.

2. Alkalický kúpeľ v kúpeľovej soli poskytuje optimálnu podporu pre telo pri jeho odkysľovaní, pričom hodnota pH vody do 8,5 vo vodnom kúpeli do umožňuje otvorenie „kanálového systému“ pokožky a stimuluje vylúčenie prebytočných kyselín a odpadových látok prostredníctvom mazových žliaz. Takýto kúpeľ by mal byť aplikovaný ideálne dvakrát týždenne. Ak niekto nemá rád celotelový kúpeľ, napríklad kvôli nízkemu alebo vysokému tlaku, môže aplikovať takýto kúpeľ len cez nohy. Kúpeľové soli je možné kúpiť aj v lekárni alebo drogérii.
3. Masáž postihnutých oblastí aj viackrát denne. Špeciálny účinok masáží sa dosahuje silnou aktiváciou krvného obehu – a s tým spojenou aktiváciou metabolizmu a lymfatického systému.
4. Aktívne sa hýbte. Denne sa pohybujte približne 20 minút – ak je to možné, na čerstvom vzduchu. To tiež aktivuje metabolizmus, aktivuje lymfatický systém a zabezpečuje rýchlejšie vylučovanie uloženého odpadu. Okrem toho sa zvyšuje zásobovanie kyslíkom v tele a stimuluje sa lymfatická aktivita.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
13. apríl 2024 08:19