shutterstock
StoryEditor

Liek nehľadáme v prírode, ale v tabletkách. Koľko míňame na zázračné pilulky?

23.01.2020, 11:00
Zdravie
Tabletky na srdce, chrbát, kĺby, na dobrú náladu, na potenciu. Dokonca aj keď potrebujeme doplniť vitamíny, neošúpeme si pomaranč, ale zarobíme si šumivú tabletu. Vieme si vôbec predstaviť život bez liekov?

Ženy užívajú viac liekov ako muži
Počas nedávneho Európskeho prieskumu o zdraví v Českej republike užívalo predpísané lieky 60,5% žien, mužov len 48,8%. (S vekom sa rozdiel medzi oboma pohlaviami zmenšuje.), píše o tom idnes.cz.

Čo sa týka nepredpísaných liekov, sú rozdiely ešte výraznejšie - vitamíny, potravinové doplnky a pod. Užíva 37% mužov a 55% žien. Najväčší rozdiel je u oboch vo veku 25 až 34 rokov.

Najviac za lieky minú Američania
Vychádza to na 947 USD na osobu. V rámci členských krajín OECD nasleduje Kanada (692 USD na osobu), Grécko (677 USD na osobu), Írsko (662 USD na osobu), Belgicko (636 USD na osobu), Nemecko (627 USD na osobu) a Francúzsko (626 USD na osobu). Najnižšie výdavky majú v Mexiku (249 USD na osobu) či Dánsku (289 USD na osobu).

Nízke výdavky za lieky neznamenajú horšiu zdravotnú starostlivosť. Napríklad dánske zdravotníctvo je na veľmi vysokej úrovni a Dáni patria medzi najzdravších občanov. A ako sú na tom Slováci a Česi? Niekde v strede so spotrebou cca 389 USD na osobu za lieky.

Placebo môže fungovať
Jeho účinok spočíva vo viere, že tabletka, ktorá neobsahuje žiadnu účinnú látku (väčšinou ide o cukrový cukrík), pomôže. Lenže placebo vážne môže v mnohých prípadoch pomôcť.

Štúdie ukázali, že vplyvom pozitívneho očakávania telo skutočne začne produkovať hormóny a látky, ktoré naozaj znížia bolesť, prispejú k pokoju, navodia spánok, atď.

Generické lieky
V súvislosti s cenami liekov sa veľa diskutuje o užívaní tzv. Generík. Tak sa nazývajú legálne kópie originálneho lieku, čiže s rovnakou liečivou látkou. Tie vstupujú na trh s nižšou cenou o 20 až 40% než originálne prípravky.

Registrácii originálneho lieku predchádza zhruba desať rokov práce tímu vedcov a lekárov. Testujú sa pri tom tisícky látok a výskumy vyjdú na miliardy.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 06:27