shutterstock.com
StoryEditor

Nepodceňujte ho! Infarkt, metla ľudstva, proti ktorej sa dá bojovať

17.01.2020, 15:15
Zdravie
Bolí vás na prsiach? Volajte záchranku! Podľa odhadov až 30 % pacientov so srdcovým infarktom zomrie ešte pred príchodom do nemocnice, pretože podcenia príznaky.

Aby vaše srdce zostalo v kondícii, je dôležité dodržiavať to, čo sa vo všeobecnosti označuje ako zdravý životný štýl. To znamená hýbať sa, jesť zdravo, netrpieť nadváhou, nepiť a nefajčiť. Ak ide o pohyb, dobrá je aj obyčajná chôdza. Prestaňte sa vyvážať výťahom a choďte po schodoch. Uvidíte, že čoskoro sa dostaví aj ten žiaduci úbytok hmotnosti. Do jedálnička zaraďte ovocie, zeleninu a zdravé tuky (ryby, kvalitné oleje, orechy, semiačka). A čo sa týka návykových látok, najväčším zlom sú cigarety. Na stave ciev sa dokáže nepekne podpísať aj jedna jediná cigareta. Nie všetci však majú podmienky nastavené rovnako. Niektorí ľudia sa napríklad bôčika ani nedotknú, pijú len vodu, cvičia a cigaretu v ústach v živote nemali, a predsa im môže hroziť zvýšené riziko infarktu. Sem patria najmä ľudia s vysokým krvným tlakom, vyššou hladinou cholesterolu a diabetici.

Nerovné podmienky
Diabetikom hrozí v porovnaní s ostatnými ľuďmi až trikrát vyššie riziko srdcového infarktu. Zdravá životospráva a snaha udržať si hmotnosť a hodnoty krvného tlaku a cholesterolu v norme je pre nich mimoriadne dôležitá. Musia sa pri tom však vyrovnávať s množstvom prekážok. Zatiaľ čo „nediabetik“ sa môže v podstate vrhnúť do akéhokoľvek športu a bez obáv vyskúšať aj najrôznejšie diéty, aby schudol pár kíl, diabetik by si mal vybrať radšej vytrvalostné športy a každú zmenu v spôsobe stravovania konzultovať so svojím lekárom diabetológom. Horšie je to aj s motiváciou. Aj pri dodržiavaní zásad zdravého životného štýlu dochádza k zmenám (najmä k hmotnostnému úbytku) pomalšie a niekedy môže byť pre pacientov ťažké vo svojom snažení vytrvať.

Príznaky a prvá pomoc
Čo robiť, keď vás postihne infarkt? V prvom rade je veľmi dôležité rozpoznať a nepodceňovať príznaky. Postihnutý s akútnym infarktom myokardu je v priamom ohrození života a zásadným faktorom, ktorý ovplyvňuje šancu na prežitie, je čas. Medzi najčastejšie príznaky patrí silná pálivá bolesť na prsiach, za hrudnou kosťou. Spozornejte najmä vtedy, ak táto bolesť trvá viac než desať minút. V niektorých prípadoch sa však bolesť môže objaviť aj medzi lopatkami, v chrbtici, v nadbrušku, krku, dolnej čeľusti alebo v horných končatinách. Niekedy sa do týchto oblastí môže bolesť šíriť z hrudníka. Ďalšími varovnými signálmi sú dýchavičnosť, zvracanie, silné búšenie srdca, potenie sa, mdloby, úzkosť alebo krátkodobá strata vedomia. Pamätajte na to, že žiadne z týchto príznakov by ste nemali brať na ľahkú váhu. Je oveľa lepšie, prísť do nemocnice zbytočne, než tam nedoraziť vôbec. Ak sa vyššie spomínané príznaky objavia, je nevyhnutné volať záchranku. Dôležité je, aby postihnutý zostal do príchody lekárskej služby v pokoji, a ak dôjde s srdcovej zástave (bezvedomie, strata dychu, nie je hmatateľný pulz), malo by sa neodkladne začať s resuscitáciou.

Režimové opatrenia
Liečba infarktu myokardu sa zvyčajne začína ešte v priebehu hospitalizácie a po prepustení z nemocnice sa v užívaní liekov aj naďalej pokračuje. Základom je takzvaná protidoštičková liečba, ktorá obmedzuje vznik trombózy v koronárnych tepnách a zlepšuje ich prietok. Liečba sa podáva dvanásť mesiacov po infarkte, u pacientov s vyšším rizikom následných komplikácií aj dlhšie. Tento spôsob liečby sa kombinuje aj s ďalšími liekmi, ako napríklad betablokátormi. Režimové opatrenia sú podobné tým, ktoré sa odporúčajú ako prevencia infarktu. Teda najmä nefajčiť (pacienti, ktorí okamžite dokážu prestať fajčiť, si šancu na uzdravenie zvýšia až o 50 %), hýbať sa, schudnúť a dodržiavať stravovacie zásady. Je nevyhnutné chodiť na pravidelné kontroly a brať lieky. Ak budete toto dodržiavať, môžete žiť ďalej bez výraznejších obmedzení.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 01:55