shutterstock.com
StoryEditor

Diagnóza PPP. Trpela ňou aj princezná Diana. Netrpíte ňou náhodou?

14.01.2020, 14:05
Zdravie
Poruchy príjmu potravy sú veľmi vážne ochorenia, a na ich následky ročne zomiera až 5 % postihnutých. Dávajte si pozor, čo, kedy a koľko zjete.

Ohrozenie je dvojaké: psychické (vysoké nebezpečenstvo ku sklonom k samovražde) a fyzické (riziko kardiovaskulárneho či metabolického zlyhania). Problém zhoršuje to, že pacienti ochorenie často skrývajú, pretože sa chcú vyhnúť psychiatrickej liečbe. Úmyselne si vymýšľajú iné diagnózy, klamú lekárov- gastroenterológov a vravia im, že majú napríklad potravinové alergie. Lenže s príliš dlhým trvaním ochorenia dochádza ku zmenám v mozgu. Ak nie sú poruchy príjmu potravy včas a správne liečené, stanú sa chronickými, čo je už na liečenie oveľa náročnejšie.

eating late shutterstock.com

Liečenie je nutné

Diagnóza PPP, teda porucha príjmu potravy, zahŕňa mentálnu anorexiu, bulímiu a záchvatovité (psychogénne) prejedanie. Najnovšie sa objavujú aj ďalšie formy: orthorexia (chorobná posadnutosť zdravou výživou), bigorexia (túžba po extrémnych svaloch, ktorá je častejšia u mužov) či takzvaný ARFID (u detí – zníženie príjmu potravy, čo sa týka množstva aj druhov). Liečebné metódy sa stále vyvíjajú, zlepšujú a individualizujú. Lekári sa snažia zlepšiť liečbu aj tým, že sa zaujímajú o názory a postoje nielen samotných pacientov, ale aj ich rodinných príslušníkov. Diskusie s nimi a ich psychoedukácia týkajúca sa všetkých aspektov choroby je veľmi prospešná.

Mali by ste vedieť

- Poruchy príjmu potravy (PPP) postihujú ľudí všetkých vekových kategórií, etník, telesných tvarov a hmotnosti, pohlavia a socioekonomických skupín.

- Niektorí ľudia s PPP môžu vyzerať úplne normálne, napriek tomu, že ich stav môže byť už vážny.

- Riziko rozvoja PPP zvyšuje nespokojnosť s vlastným telom a so sebou samotným, nízke sebavedomie a stres.

- Úplné uzdravenie je možné, ale veľmi dôležité je včasné rozpoznanie správnej diagnózy a samozrejme zahájenie zodpovedajúcej liečby.

Aj princezná Diana s ňou bojovala (do krúžku + foto)

Lady Di trpela poruchou príjmu potravy. Nie všetci však vedia, čo ju naštartovalo. Okrem tlaku médií to bola aj nemiestna poznámka jej manžela. Charles ju raz chytil za zápästie a povedal: „Trošku sme tu bucľatí, však?“ Ako sa neskôr Diana zverila v rozhovoroch, to bol moment, keď sa v nej niečo zlomilo. Diane sa vyvinula bulímia, ku ktorej sa pridala aj depresia.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 10:21