shutterstock.com
StoryEditor

Prečo vzniká bolesť chrbtice a ako sa jej čo najúčinejšie vyhneme?

09.01.2020, 17:00
Zdravie
Veľa sedíme, príliš sa stresujeme a málo sa hýbeme- tak by sa dali zhrnúť hlavné príčiny boľavej chrbtice. Niet divu, že tento problém je jednou z najčastejších príčin pracovnej neschopnosti. Vôbec to tak nemusí byť. Niekedy stačí zapracovať na úplných drobnostiach a výsledok na seba nenechá dlho čakať.

Prečo vzniká bolesť chrbtice?
V sede trávime väčšiu časť života. Sedíme pri jedení, do práce sa zväčša presúvame autom alebo MHD, sedíme v práci, na káve alebo pri televízií. Takýto životný štýl so sebou prináša aj množstvo zdravotných komplikácií. Ak nechceme skončiť so zničenou chrbticou už v 45 rokoch, je nutné si ujasniť, ako správne sedieť a hýbať sa.

AKO SA VYHNÚŤ BOLESTI?

  • Z postele vstávajte opatrne
    Svoju chrbticu šetrite aj pri vstávaní. Nikdy nevstávajte prudko alebo „skokom na nohy“. Radšej pomaly krčte nohy, pretočte sa na bok a pustite nohy z postele. Pomocou rúk sa posaďte do priamej polohy. Chrbtica sa vám za to poďakuje.
  • Myslite na chrbticu aj pri upratovaní
    Ak vysávate, umývate okná, žehlíte, varíte alebo zametáte, snažte sa mať svoj chrbát čo najviac vyrovnaný. Odborníci tiež odporúčajú stáť s jednou nohou mierne vpredu alebo vzadu, prípadne s jednou nohou položenou na podložke. Tak môžete prenášať váhu z nohy na nohu a šetriť si chrbticu pred zbytočným preťažovaním.
  • Pri zdvíhaní ťažkých vecí majte rovný chrbát
    Ak musíte zdvíhať ťažké predmety, sadnite si do mierneho drepu, až potom veci zdvíhajte. Dajte si pozor na to, aby ste pri zdvíhaní nemali prehnutý chrbát. Najväčšou ranou pre ňu je, keď zdvíhate a presúvate ťažké veci rotáciou, teda z boku pred seba.
  • Správne sedenie
    Pri sedavom zamestnaní je chrbtica veľmi namáhaná. Preto je dôležité osvojiť si niekoľko návykov, ktoré vás naučia správne sedieť. Pri správnom sedení by mali byť kolená ohnuté do pravého uhľa a celá plocha chrbtice by mala byť opretá o operadlo stoličky. Ak sedíte pri počítači, dajte si pozor na to, aby bol monitor rovno pred očami.
  • Nestabilná stolička alebo gymnastická lopta
    Ak ste v práci odsúdení k niekoľko hodinovému sedeniu, skúste si aspoň z času na čas sadnúť na gymnastickú loptu (ak je to možné) alebo si dať na stoličku vankúš. Neustálym hľadaním ťažiska na sedadle sme nútení meniť polohu tela na sedadle.

  • Dbajte na správne držanie tela
    Tiež ste boli alergickí, na mamin prísny pokyn „nehrb sa“? Dnes by ste jej za to mali poďakovať. Hlavnou príčinou bolesti chrbtice je totiž nesprávne držanie tela. Dochádza k ochabnutiu svalov. Bolesť nebýva intenzívna ale nepríjemná a častá. K bolesti sa zvyčajne pridáva aj bolesť hlavy, tŕpnutie končatín alebo znížená ohybnosť.
  • Noste mäkké podrážky
    Zakaždým, keď vaše chodidlo narazí pri chôdzi na betón, otrasie to s vašimi kosťami. Obzvlášť si na celodenné chodenie vyberajte obuv s mäkkou podrážkou, alebo si zaobstarajte tlmiace vložky do topánok. Dôležitá je aj obuv, ktorú nosíte doma. V lete noste topánky so silnejšou gumovou podrážkou a na zimu zvoľte pohodlné papuče s mäkkou podrážkou.
  • Vyberte si, na čom budete spať
    Spánok na posteli, ktorá nedovolí chrbtici regenerovať, veľmi zvyšuje riziko bolesti chrbtice. Obzvlášť, ak nemáte dostatok pohybu. Mali by ste dbať na výber kvalitného matracu. Nemal by byť príliš tvrdý ani mäkký.
    Dôležitý je aj výber správneho vankúša. Ten by nemal byť príliš objemný ani vysoký. Nevhodné je aj spať na viacerých vankúšoch.
  • Vysoké opätky alebo ploché topánky
    Vysoké podpätky alebo ploché balerínky sú síce trendy, ale ani jedna varianta nie je vhodná pre zdravú chrbticu. Podpätky vyššie ako 4 cm nepreťažujú len prednú časť nohy, ale tiež kolená a chrbticu. Bohužiaľ, ani pravý opak nie je tým pravým riešením. Balerínky alebo žabky sú hotovou pohromou a negatívne ovplyvňujú aj držanie tela. Ideálna je obuv s podpätkom do 3 cm.
  • Stres
    Ak ste v strese, je vystresované aj vaše telo. Svaly nedostávajú šancu na odpočinok, čo sa prejaví bolesťou. Existuje mnoho spôsobov, ako znížiť stres, preto nezanedbávajte ani túto časť pri boji s bolestivou chrbticou.

  • Začnite na tanieri
    Zdraviu spojivových tkanív a chrbtice prospieva najmä vitamíny B, A, C, D a vápnik. Tieto živiny nájdete mimo iného v mrkve, brokolici, citrusových plodoch, mandliach, rybách a mlieku. Jedným u hlavných dôvodov bolesti chrbtice býva ochabnuté svalstvo. Aby sme boli v kondícií, potrebujeme do tela dostať aj bielkoviny. Tie nájdete najmä v mäse a mlieku, ale tiež v strukovinách.
  • Vhodný druh pohybu pre zdravú chrbticu
    Vhodným výberom pohybu dokážete bolesti chrbtice nie len predchádzať, ale tiež ju redukovať a ovládať. Mali by ste cvičiť každý deň minimálne 20 minút, aby ste vyrovnali svalovú nerovnováhu, ktorá vzniká pri sedení. Naopak, buďte opatrní pri dynamických športoch, ktoré extrémne zaťažujú jednu polovicu tela. Napríklad pri športoch s rýchlym štartom, s doskokom alebo pri športoch na tvrdom povrchu.
    Veľmi vhodným druhom pohybu je obyčajná chôdza, cyklistika alebo plávanie. Joga a pilates sú považované za najpopulárnejšie cvičenia a účinné formy rehabilitácie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
10. apríl 2024 07:16