shutterstock
StoryEditor

Vyhýbať sa lepku alebo nie? Bielej múky sa v poslednej dobe vzdáva čoraz viac ľudí

07.01.2020, 14:00
Zdravie
Niektorí odborníci tvrdia, že bezlepková diéta je vhodná aj pre ľudí, ktorí žiadnou precitlivenosťou na lepok netrpia. Podľa nich sú bezlepkové potraviny ľahšie stráviteľné a menej zaťažujú naše telo.

Podľa ajurvédskej medicíny lepok nášmu telu neprospieva. Naše črevo dokáže bez ujmy spracovať potravinu obsahujúcu lepok 3x v týždni. My však lepok konzumujeme niekoľkokrát do dňa. Podľa ajurvédskej lekárky Oľgy Olexovej sú pre nás rovnako dobré aj celozrnné výrobky a obilniny s nízkym obsahom lepku. ,,Nemali by sme sa báť prirodzene bezlepkovej pohánky, pšena, ryže či aramantu, ktorými sa naši predkovia živili ešte nedávno,'' dodáva.

,,Lepok stimuluje u zdravých ľudí imunitu. Navyše, bezlepkové produkty obsahujú menej vlákniny a tým veľmi negatívne ovplyvnia črevný mikrobióm so všetkými dôsledkami na imunitu a celkové zdravie,'' vraví odborník. Napriek tomu sa s odporúčaním vynechať lepok stretneme aj pri návšteve obvodných lekárov. Tí ho radia vynechať najmä pri hnačkách. Lepok je totiž podľa niektorých prieskumov ľahšie stráviteľný a nezaťažuje tak naše telo. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 20:15