shutterstock.com
StoryEditor

Na horách pleť trpí. Doprajte jej hydratáciu, UV ochranu a pitný režim

01.01.2020, 16:10
Zdravie
Lyžovanie alebo vyvádzanie na snehu milujeme a dávame si preto záležať, aby sme sa vhodne obliekli a neprechladli. Mnohí ale zabúdajú, že súčasťou zimnej výbavy by mala byť aj kozmetická taštička s prípravkami na ošetrenie pleti alebo termoska na čaj. Poradíme vám, na čo nezabudnúť.

Naša pokožka dostáva v zime zabrať možno ešte viac ako v lete. Účinky lúčov sú niekoľkonásobne zvýšené vďaka snehu, od ktorého sa odrážajú. Je to vlastne paradox, že zatiaľ čo v letných mesiacoch ju chránime úzkostlivo, v zime ju vynechávame a zabúdame na potrebnú starostlivosť. Pritom to dosť potrebuje, pretože kvôli poklesu teplôt klesá aj produkcia kožné mazu, takže sa koža ďaleko viac vysušuje. Ďalšou ranou sú pre ňu prechody z mrazivého vonkajšieho vzduchu do prekúrených miestností so suchým vzduchom, píše idnes.cz.

Na koži sa mrazivé počasie prejavuje v oveľa väčšej miere, než tomu bolo v minulosti, pretože sa vonku pohybujeme menej. Mali by sme sa preto o ňu viac starať. "Najmä o nechránené časti, ako sú tvár, uši, nos a ruky, ktoré trpia najviac. A je to dané nielen mrazom, ale aj nedostatkom slnečného žiarenia, ktoré koži tiež úplne nevyhovuje. Zimné počasie a extrémne mrazy určite nesvedčia ľuďom, ktorí majú atopický ekzém alebo ekzémové prejavy všeobecne, "hovorí Hana Smutková, primárka oddelenia dermatológie pražskej Kliniky a inštitútu estetickej medicíny v rozhovore, ktorý vyšiel v magazíne Téma.

Mazať, mazať, mazať
Základom zimnej starostlivosti o pokožku je starostlivá hydratácia. Zhruba dvadsať minút predtým, než vyrazíme z tepla na zjazdovku, je dobré sa dôkladne namazať krémom s mastnejšou konzistenciou. Okrem tváre by sme nemali zabúdať ani na krk a ruky. "Siahnite po prípravkoch s mastnejšiou textúrou a zároveň sa vyhýbajte produktom obsahujúcim parabény, lanolín, peru balzam aj rôzne parfumácie. Vyhľadávajte skôr prípravky so zinkom, vitamínom E, skvalénom a pod. Majú na koži upokojujúci, hojivý aj antioxidačný efekt, radí doktorka Katarína Třísková, korektívna dermatologička.

Krém voľte s ohľadom na citlivosť pleti a o vhodnom výrobku sa nebojte poradiť napríklad v lekárni. Naviac sa nemusíte báť krémy vrstviť, podobne ako vrstvíme oblečenie. "Je dobré používať vhodný hydratačný a výživný ochranný krém. Efekt starostlivosti môžete zvýšiť aj sérom, ktoré použijete pod krém, "hovorí kozmetička Hana Vinárska. Tvárové sérum pomáha k spevneniu a rozjasneniu pleti a eliminuje rozšírené póry. Kozmetička dodáva, že zabúdať by sme nemali ani na balzam na pery. Ten je nutné mať neustále pri sebe a pery pravidelne hydratovať.

Zradné slniečko
Vedľa klasického pleťového krému nesmieme zabudnúť ani na ochranu pred zákernými slnečnými lúčmi, aj keď máme pocit, že ich pôsobenie nestojí za pozornosť. Opak je pravdou. Až 80% lúčov sa odráža od snehu, navyše vo vyššej nadmorskej výške páli s väčšou intenzitou. "Za dostatočne vysoký stupeň ochrany pleti pred slnkom sa všeobecne považujú hodnoty nad 30 SPF. Ideálne je však použiť SPF 50 alebo SPF 50+ a ochranný prípravok aplikovať na pokožku najneskôr 30 minút pred pobytom na slnku, "odporúča Katarína Třísková.

Krém by mal byť dobre roztierateľný, pre citlivú pokožku sú vhodnejšie opaľovacie krémy s minerálnymi filtrami, ako je dioxid titaničitý alebo oxid zinočnatý, ktoré majú za úlohu slnečné UV žiarenie odrážať. Ich tenký film teda pôsobí ako zrkadlo. Niektoré krémy obsahujú chemické filtre, ktoré premieňajú škodlivé UV žiarenie (predovšetkým UVB) chemickou reakciou na neškodné teplo.

Termoska v batohu
Aj keď trávime na zjazdovke alebo v bežeckej stope celý deň, zabúdame na pitný režim. Pritom vydávame hŕbu energie a telo pravidelný prísun tekutín potrebuje, pretože sa potom voda odvádza von. A rozhodne sa telo neuspokojí s pár dúškami vareného vína alebo rumom v ploskačke. Ideálnym riešením je termoska ovocného či čierneho čaju v batohu. Každú polhodinu sa potom môžete zastaviť a dať si pár dúškov. "Nutné je dostatočne piť a zavlažovať tak pleť aj zvnútra, aby nedochádzalo k nadmernému vysušovaniu vplyvom pobytu na studenom vzduchu," vysvetľuje Hana Vinárska.

A na čo ešte myslieť? "Pozor si dávajte aj na umývanie rúk či opláchnutie tváre vodou krátko pred vyrazením von do chladu a vetru - pokožka potom môže ľahšie zareagovať podráždením alebo až dermatitídou," radí doktorka Katarína Třísková a dodáva, že by sa koža mala chrániť aj mechanicky. Oplatí sa nosiť čiapku, čelenku, šál a samozrejme aj rukavice.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 14:53