shutterstock
StoryEditor

Beriete si nadčasy? Buďte opatrní, môže to na vás zanechať vážne následky

20.12.2019, 11:00
Zdravie
Na mnohých pracovných pozíciách sú úplne bežnou záležitosťou, preto sa nad nimi nikto ani len nepozastaví. Avšak nadčasy znamenajú pre ženský organizmus vážnu záťaž a riziko.

Pracovať časté nadčasy môžu pomôcť finančne si prilepšiť či dosiahnuť kariérny postup, no majú svoju odvrátenú stránku. Neblahý vplyv na srdce.

Vedci skúmali reakcie ženského tela na nadčasy. Štúdia, vedená výskumníkmi z Ohio State University upozorňuje, že riziko zdravotných problémov začína stúpať už vtedy, keď ženy odpracujú viac ako 40 hodín týždenne, ako píše mirror.co.uk. Ide teda o veľkú záťaž, z ktorej sa organizmus nedokáže rýchlo spamätať a zregenerovať, hlavne ak hneď ďalší deň nasleduje rovnako náročný kolotoč. Priveľa nadčasov počas svojej kariéry vedie k väčšiemu riziku život ohrozujúcich chorôb, vrátane srdcových ochorení a rakoviny. Dokonca, ak žena pracuje viac než 60 hodín týždenne niekoľko rokov po sebe, strojnásobuje sa jej šanca na vznik cukrovky, rakoviny, srdcových ťažkostí a artritídy.

Ženy majú viac povinností

Opačné pohlavie je na tom o niečo lepšie. Prispieva k tomu aj fakt, že nemajú rodinné povinnosti, preto sa menej stresujú a bývajú menej nespokojní. Jediné, čo u nich vedci zaznamenali, bolo vyššie riziko vzniku artritídy.

„Ženy plnia viac rolí v živote. Sú na nich kladené vysoké nároky v práci a zároveň sa musia postarať o deti a celú domácnosť. Preto pociťujú na sebe dopady pracovnej záťaže, ktoré môžu vypuknúť do chorôb a iných zdravotných postihnutí,“ povedal prof. Allard Demba. Podľa neho si mnoho ľudí ani len neuvedomuje, ako môžu ich pracovné návyky ovplyvniť zdravie. Často sa stáva, že ženy vo svojich dvadsiatich, tridsiatich či štyridsiatich rokoch doplatia na tvrdo odpracované roky a stretnú ich nepríjemné problémy v neskoršom živote.

Čo zistil výskum?

Štúdia analyzovala rozhovory s takmer 7 500 ľuďmi, ktorí boli súčasťou Národného longitudinálneho prieskumu mládeže. Následne porovnali prípady závažných ochorení a počet odpracovaných hodín za obdobie 32 rokov.

Už predchádzajúci výskum zistil, že u pracovníkov, ktorí kvôli dlhým pracovným hodinám čelili stresu, mali väčšie problémy so spánkom a zažívacie ťažkosti. Štúdia sa uskutočnila v roku 1998, pričom účastníci mali 40 rokov. Vedci ich požiadali o informácie o ich zdraví a chronických ochoreniach. Odhalili u nich zvýšené riziko srdcových ochorení, rakoviny, artritídy, reumatizmu, cukrovky, vysokej hladiny cukru v krvi, chronických ochorení pľúc, vrátane zápalu priedušiek alebo rozdutiu pľúc, depresie, astmy a vysokého krvného tlaku.

Väčšina ľudí odpracuje na plný úväzok do 40 hodín týždenne alebo menej, približne polovica (56 percent) v priemere 41 až 50 hodín, 13 percent sa venuje pracovným činnostiam v priemere 51 až 60 hodín a 3 percentá v priemere viac ako 60 hodín.

Profesor Demba našiel jasný vzťah medzi dlhými hodinami v práci a srdcovými ochoreniami, rakovinou, artritídou a diabetom u žien. Muži, ktorí odpracovali dlhé hodiny, mali vyšší výskyt artritídy, inak im nehrozil výskyt žiadnej nebezpečnej choroby. Dokonca tí, ktorí odpracovali 41 až 50 hodín týždenne mali nižšie riziko srdcových ochorení, ochorení pľúc a depresie než tí, ktorí pracovali 40 hodín alebo menej. Zaujímavé zistenie, ktoré môže ženskému pohlaviu pripadať nefér.

"Skorý nástup a identifikácia chronických ochorení môže nielen znížiť dĺžku života jednotlivcov a kvalitu života, ale tiež zvyšujú náklady na zdravotnú starostlivosť v dlhodobom horizonte," dodal odborník.

Oddych nadovšetko

Najväčším problémom pri nadčasoch je to, že mnohí zabúdajú na zdravé stravovanie a snažia sa zahnať hlad rýchlym občerstvením, ktoré nemá žiadnu výživovú hodnotu. Mastné a sladké jedlá spolu s nedostatkom pohybu spôsobuje vážne zdravotné problémy. Taktiež je dôležité nezabúdať na dovolenku a oddych. Ľudia tak načerpajú novú energiu a budú tak pripravení a plní síl pokračovať vo svojej práci.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 16:30