shutterstock.com
StoryEditor

Fyzioterapeutka: Trápi vás veľké brucho po pôrode? Obyčajné cviky nepomôžu

18.12.2019, 14:00
Zdravie
Ostalo vám po pôrode veľké bruško a nedarí sa vám s tým nič urobiť? Cvičíte, diétujete a výsledky sa nedostavujú? Možno máte aj vy diastázu a ani o tom neviete. Ak začnete robiť cielené cviky podľa fyzioterapeutky Moniky Šrenkelovej, váš veľký problém sa o pár dní výrazne zmenší.

Niekto prežíva tehotenstvo tak, že o ňom ani nevie, potom hop-šup porodí a za pár týždňov niet po tehotenstve na tele ani stopy... Tak je to v ideálnom prípade. Mnohé ženy však toľko šťastia nemajú a ich postava, najmä brucho, ešte dlho po pôrode vyzerá naozaj zle. Niekedy dokonca tak, akoby žena bola stále tehotná.

Obyčajné cviky nepomôžu
„Je to veľmi nepríjemný problém, pri ktorom trpí sebavedomie ženy. Myslí si, že je neschopná schudnúť, snaží sa všemožne cvičiť a diétovať. Veľakrát si nájdu takto frustrované ženy trénera v posilňovni, čo však v prípade, ak ide o diastázu, je kontraproduktívne, pretože na tú treba cvičiť presne cielené cviky. Ak ich tréner neovláda, čo pravdepodobne neovláda, pretože väčšina z nich o existencii diastázy ani netuší, môže vám toto cvičenie skôr uškodiť. Diastáza sa namiesto zmenšenia môže ešte zvýrazniť,“ začína svoje rozprávanie usmiata blondínka Monika Šrenkelová.

Čo to vlastne tá diastáza je?
„Počas tehotenstva, ako sa brucho zväčšuje, sa rozťahujú do strán vaše brušné svaly. Po pôrode by sa mali zas pekne stiahnuť. V niektorých prípadoch však zostanú rozídené, čo navonok vyzerá ako veľké ochabnuté brucho. Ak je diastáza príliš veľká, že si ju všimne aj gynekológ, väčšinou ženu pošle na abdominoplastiku (plastiku brucha, pozn. red.), čo však pokladám za úplne posledné riešenie a môj názor je, že takmer všetky diastázy sa dajú za krátky čas správnym cvičením upraviť. Na Slovensku je veľmi nízka informovanosť a veľakrát ani lekári netušia, že tento veľký estetický problém sa dá odstrániť aj ináč než skalpelom. V Košiciach, kde pôsobím, mám už našťastie vybudovanú infraštruktúru gynekológov, ktorí keď vidia veľmi škaredé bruško, rovno žene dajú na mňa kontakt,“ pokračuje Monika, ktorá vás svojím úsmevom od ucha k uchu zaručene dostane.

Za dva týždne úžasné výsledky
Monika sa celý život venuje cvičeniu, pohybu, je vyštudovaná fyzioterapeutka. Vždy ju fascinovala anatómia, práve ktorej dokonalé ovládanie stojí za úspechom cvičení Moniky Šrenkelovej. V Košiciach má popôrodné centrum, kde sa venuje mamičkám individuálne, aj v skupinkám. Za dva týždne je vidieť naozaj úžasné výsledky, aj pri veľmi výraznej diastáze. Tvrdí, že sa ešte nestretla s tým, že by nejakej žene nedokázala pomôcť.

A aké ďalšie problémy dokáže cvičenie vyriešiť?
„Diastáza nie je iba estetický problém. Väčšinou majú ženy súčasne veľmi ochabnuté svalstvo panvového dna, čo má za následok unikanie moču. Je veľmi smutné, keď počujem, že mladé ženy po pôrode trpia stresovou inkontinenciou a pokladajú to za bežnú súčasť života. Ujde im napríklad pri kýchnutí či pri poskočení. Rozhodne to však normálne nie je a dá sa to krásne odstrániť cvičením už za pár hodín. Samozrejme, keď sa u mňa na kurze cviky a správne dýchanie do bránice naučíte, musíte už cvičiť a správne dýchať stále!“ vysvetľuje krásna Monika, ktorá je tiež matkou dvoch dospievajúcich synov.

V čom je najväčší problém Sloveniek?
„Ženy za mnou, žiaľ, prichádzajú v poslednom štádiu, necvičia, majú katastrofálnu životosprávu a veľmi málo informácií o svojom tele. Na Slovensku chýba v tejto oblasti osveta, naozaj, diastáza či inkontinencia je ešte stále akési tabu, čo je pre mňa nepochopiteľné. Počas môjho kurzu sa snažím ženám dať čo najviac informácií z každej oblasti, ale hlavne s nimi cvičiť, pretože veľké brucho je hlavný problém, ktorý ich ku mne priviedol. Počas kurzu, ktorý trvá desať dní (alebo 5 dní po 2 hodiny), je možný úbytok v páse až 10 cm. Keby ste videli to šťastie na tvárach mamičiek, ktoré už ani neverili, že so svojím bruchom môžu niečo robiť, to je niečo skutočne úžasné a pre mňa tá najväčšia odmena,“ uzatvára žiarivá bytosť Monika Šrenkelová.

Ako zistíte, že:
– máte diastázu?
Ľahnite si na chrbát, zodvihnite a pokrčte nohy. Snažte sa akoby urobiť brušák a sledujte pri tom svoje brucho. Ak sa vám na ňom nad pupkom urobí strieška, do ktorej môžete poľahky strčiť aj dva prsty, je to diastáza.
– trpíte stresovou inkontinenciou?
Ak vám unikne pár kvapiek moču (a niekedy aj viac), pri kýchnutí, kašli, skákaní na trampolíne či pri behu, máte stresovú inkontinenciu. Správnym cvičením sa dá odstrániť za pár lekcií, aj keď lekári ženy stále nabádajú na operáciu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
13. apríl 2024 19:02