shutterstock.com
StoryEditor

15 spôsobov, ako prinútiť svoj mozog k vyššiemu výkonu

16.12.2019, 10:18
Zdravie
Tiež každú chvíľu na niečo zabúdate? Máte pocit, že sa to stále zhoršuje? Poradíme vám, ako si pamäť opäť vylepšiť.

Stovky mien, telefónnych čísel alebo cudzích slov. Zapamätať sa dá čokoľvek. Napríklad aj celý Občiansky zákonník. Ľudský mozog je fenomenálny, ale musíme mu venovať pozornosť. Ako by ste si mali pamäť vylepšiť a nezabúdať?
Ak si chcete niečo cielene uložiť do pamäti a použijete správnu techniku, nič nezabudnete. Môže sa však stať, že v rýchlosti robíte tri veci naraz, a potom vám niečo unikne. Kedy ste takto na niečo zabudli? Ja si teraz nespomeniem.
Sústredenie je jedným z kľúčových faktorov dobrej pamäti. Keď človek zvolí správnu techniku a koncentruje sa, dôležité veci by zabudnúť nikdy nemal. Ak mnohokrát zabúdame a pamäť sa nám zhoršuje, môžu za to novodobé technické vychytávky, mobily, tablety, ale aj nedostatok spánku, športu či nevhodné stravovanie.

15 spôsobov, ako prinútiť mozog k vyššiemu výkonu

  • Hýbte sa každý deň, aj keby išlo len o rýchlu chôdzu
    Cvičením a pohybom urobíte dobrý skutok nielen pre vaše svaly a telo, ale získate tým lepšiu náladu a pomôžete svojmu mozgu. Pomôže vám to udržať a zvýšiť duševnú bystrosť.
  • Minimalizujte stres
    Všetko, čo vám spôsobuje veľký stres, ako hnev alebo úzkosť, sa časom začína prejavovať aj na tých častiach mozgu, ktoré sú zodpovedné za pamäť. Medzi najviac poškodzujúce mozgové faktory patrí depresia.
  • Bez béčka ani na krok
    Patrí k najdôležitejším vitamínom, ktoré prospievajú nášmu mozgu. Patria sem vitamín B3, B6 alebo B12. Sú nevyhnutné pre správne fungovanie dôležitých nervových prenosov. Aj preto sa tieto vitamíny pridávajú do rôznych energetických nápojov. Nájdete ich tiež v celozrnnom pečive, ovsených vločkách, banánoch, listovej zelenine alebo orechoch.
  • Doprajte si spánok
    Vašu pamäť a sústredenie zlepšuje dostatok spánku. Najideálnejšie 7 – 9 hodín denne. Mozog si počas spánku triedi spomienky a nedávno získané informácie. Dostatok spánku vám zabezpečí, že počas noci sa dostanete cez celé spektrum nočných cyklov, ktoré sú nevyhnutné na optimálne fungovanie mozgu. Rovnako tak zdriemnutie po tom, ako ste sa naučili niečo nové, vám pomôže lepšie si to zapamätať.
  • Obmeňte rutinné činnosti
    Skúste urobiť bežné denné činnosti (zamykanie dverí, upratovanie, čistenie zubov...) druhou rukou, ako ste zvyknuté.
  • Robte si poznámky, zapisujte
    Ak si chcete niečo zapamätať, pomôže vám, keď si to zapíšete. Písanie vytvára okysličený prietok krvi do oblastí mozgu, ktoré sú zodpovedné za vaše spomienky. Môžete si začať písať denník, e-mail alebo začať písať blog. Všetky tieto činnosti vám pomôžu zlepšiť vašu schopnosť pamätať si informácie.
  • Počúvajte hudbu
    Niektoré druhy hudby sú veľmi užitočné pri vyvolávaní spomienok. Informácie, ktoré sa naučíte pri počúvaní istej skladby, môžu byť znova vyvolané myslením na túto skladbu.
  • Pite kvalitný zelený čaj
    Obsahuje silné antioxidanty a teín, ktorý stimuluje alfa mozgové vlny. Tak pomáha uvoľňovať myseľ a zrýchľuje reakcie človeka.
  • Nakŕmte mozog, ale zdravo
    Mozog je tvorený z dvoch tretín mastnými kyselinami. To, čo jeme, sa dostáva priamo do membrán nervových buniek. To je dôvod, prečo by rodičia mali dávať svojim deťom plnotučné mlieko a obmedziť ich diéty. Detský mozog potrebuje tuk na rast a správnu funkciu. Nedostatok tuku môže byť škodlivý dokonca aj pre dospelých. Preto je nutné, aby ste jedli potraviny, ktoré obsahujú zdravý mix tukov.

  • Vizualizácia
    Mnoho ľudí si pre zapamätanie predstavuje informácie, ktoré študujú. Ak neštudujete knihu, snažte sa vytvoriť obraz toho, čo sa snažíte zapamätať si. Môže vám pomôcť, ak si nakreslíte vlastné grafy, čísla alebo symboly. Môžete použiť aj farby, ktorými si zvýrazníte dôležité informácie vo vašich poznámkach.
  • Vypadnite z mesta (čo najčastejšie)
    Blahodarné účinky prírody pocíti nielen vaša centrálna nervová sústava, avšak je dokázané, že 30-minútová prechádzka trikrát do týždňa dokáže zlepšiť schopnosť koncentrácie, učenia a abstraktného myslenia až o 15 %.
  • Učte niekoho iného
    Bolo preukázané, že čítanie nahlas výrazne zlepšuje pamätanie si čítaného obsahu. Psychológovia a pedagógovia tiež zistili, že ak sa študenti snažia učiť ostatných alebo im niečo chcú vysvetliť, pomáhajú tým aj sebe lepšie si zapamätať učivo.
  • Lúštite krížovky, čítajte alebo hrajte karty
    Robenie aspoň jednej z týchto aktivít denne udržiava mozog nielen aktívny, ale tiež pomáha oddialiť stratu pamäti. Prečítajte si preto noviny, lúštite krížovku, čítajte knihy alebo len tak si zahrajte karty.
  • Minimalizujte svetlo z vášho PC a mobilu
    Modré svetlo narúša naše biorytmy. Výsledkom je narušený spánok, únava, depresia, zhoršujúca sa pamäť a schopnosť učenia.
  • Raňajkujte! Ideálne vajíčka
    Vajcia obsahujú vitamín B, ktorý pomáha nervovým bunkám spaľovať glukózu, antioxidanty a tiež chráni neuróny pred poškodením. Medzi ďalšie potraviny, ktoré sa oplatí pridať do vašich raňajok, sú ovocie, zelenina a bielkoviny. Vyhnite sa tukom aj všetkým sladkým šťavám. Ak zdravo raňajkujete, zvýšite svoj výkon a naštartujete sa do celého dňa.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 02:16