shutterstock.com
StoryEditor

Všetko, čo vás zaujíma o operácii očných viečok. Odpovedá plastický chirurg, MUDr. Gabriel Maršal

12.12.2019, 12:00
Zdravie
Aj vy si myslíte, že korekcia viečok je iba rozmarom celebrít, ktoré sa snažia o večnú mladosť? A čo keď vám povieme, že v staršom veku za zúžené zorné pole často nemôže ani tak nejaký oftalmologický problém, ale uvoľnené horné viečka? Dokonca má prsty aj v nadmernej tvorbe vrások na čele?

Z akého dôvodu ľudia najčastejšie podstupujú operácie horných a dolných viečok?
Korekcie ochabnutých dolných viečok majú estetický charakter, pri horných viečkach však ide nielen o estetiku, aby ste vyzerali mladšie a sviežejšie, ale primárnu úlohu zohráva predovšetkým zdravotný faktor. Nadmerne ochabnutá pokožka horných viečok totiž padá na riasy a zaťažuje ich, podobá sa na akúsi oponu, ktorá vám bráni v zornom poli. Večer môžete kvôli tomu trpieť pocitom unavených očí a obmedzenejšie vidieť. Je to podobné, ako by ste sa dívali na televíznu obrazovku a niekto by vám zhora tienil. Mozog sa bude snažiť situáciu so zúženým zorným poľom kompenzovať tak, že začnete podvedome dvíhať obočie. Vedľajším efektom je nadmerná tvorba vrások v oblasti čela.

Kto môže a nemôže korekcie viečok podstúpiť?
Ide o malé zákroky v lokálnej anestézii a existuje len veľmi malé percento ľudí, ktorí ich zo zdravotných dôvodov nemôžu podstúpiť.

Prirodzená otázka - bolí to?
Nie. Tento typ zákroku je veľmi bezproblémový. Neprináša pacientovi žiaden väčší diskomfort, ani počas jeho priebehu a ani po ňom. Očné okolie je pre nás ľudí citlivé miesto hlavne z psychického hľadiska.

Aká je rekonvalescencia?
Je to veľmi individuálne. Vo väčšine prípadov sa to dá prirovnať k tomu, akoby ste sa udreli v oblasti očí. Vieme tieto zákroky vykonávať tak, aby boli minimalizované pooperačné jazvy a diskomfort spojený s operáciou. Vyskytujú sa známky opuchu, prípadne začervenanie jaziev, ale nejde o nič výrazné. Po približne týždni od zákroku sa vyberajú stehy. Zhruba po dvoch týždňoch je možné opäť používať krémy, mejkap a podobne. Neodporúčam však veci urýchľovať.

Ako dlho vydrží ten efekt?
Efekt týchto zákrokov je dlhodobý, až 10 15 rokov (približne), ak sa urobia dobre. Veľmi to však závisí od správneho načasovania, či pacient zákrok podstúpi v optimálnom období.

Čo to znamená? Môže byť na tento zákrok priskoro alebo, naopak, prineskoro?
Stáva sa, že sa na nás obráti 28- až 30-ročná žena, ktorej prekáža nejaký jemný, takmer nepatrný hendikep v očnom okolí a chce ho odstrániť. Vieme jej s tým pomôcť, no je tu jasne logický predpoklad, že o 15 rokov bude tento zákrok pravdepodobne potrebovať podstúpiť znovu, pretože v dôsledku starnutia sa tkanivá a pokožka uvoľňujú a dochádza k ich prirodzenému ochabovaniu a poklesu. Druhým extrémom je situácia, keď poklesnuté očné viečka vyslovene ovplyvňujú videnie pacienta, on však zákrok hrdinsky odmieta s tým, že na to ešte má čas. Ochabnutosť viečok však neraz dospeje do takej fázy, že mu už 10 rokov obmedzuje prirodzené a dostatočné videnie. A pritom zbytočne.

A čo tí, ktorí sa naň odhodlali?
Mnohým starším ľuďom tento zákrok nielen otvoril oči, ale najmä dodal chuť do života a celkovo ich omladil. Nejeden sedemdesiatnik v dobrej kondícii pri pohľade do zrkadla vidí ochabnutú tvár, večer má pocit unavených očí, padajú mu viečka. A potom stačí takýto jednoduchý zákrok a on zistí, že vlastne ešte nie je do starého železa. Je to malý zákrok, ktorý v určitých prípadoch dokáže veľké veci.

Dá sa poklesu viečok vyhnúť alebo, naopak, uvoľnenie kože povzbudiť?
Výrazne sa tomu nedá predísť, avšak existujú faktory, ktoré uvoľnenie kože ovplyvňujú. Napríklad nadmerné slnenie, predovšetkým na umelom, nekvalitnom svetle, ako sú soláriá.

Neexistujú teda žiadne zázračné krémy alebo séra, ktoré by pokles viečok dokázali ovplyvniť?
Ak sa staráte o dostatočnú hydratáciu pokožky aj celého organizmu, nepreháňate to s opaľovaním a staráte sa o seba, o svoje telo ako celok, je to maximum, čo pre to dokážete urobiť. Nemyslím si, že keď budete používať neviem aký špeciálny krém proti poklesu viečok, posuniete

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
12. apríl 2024 23:11