shutterstock
StoryEditor

Túžite po bábätku, no nedarí sa vám otehotnieť? Nespoliehajte sa na zázrak a riešte to

12.12.2019, 11:00
Zdravie
Autor:
Fit život
Nie je jednoduché vyrovnať sa s tým. Mesiac čo mesiac sklamane odhadzovať do koša testy s negatívnym výsledkom. A stále nič.

Ak to trvá dlhšie ako rok, treba to začať riešiť. Niekedy stačí upraviť cyklus či užívať vitamínové doplnky alebo si len vyčistiť hlavu na príjemnej dovolenke. Nie vždy je to však také jednoduché. Niekedy príroda potrebuje pomôcť. To je aj prípad Zuzany.

„Otehotnieť sa mi podarilo asi po roku a pol snaženia. Už som mala vypísaný lístok od gynekologičky pre manžela, na vyšetrenie spermiogramu. Klasicky, podarilo sa to vtedy, keď som na to prestala myslieť, boli sme na lyžovačke a s mužom sme si to tam užívali. Nedopadlo to však dobre, v siedmom týždni som začala špiniť a lekár mi na pohotovosti oznámil, že ide o zamĺknutý potrat. Plod sa skrátka prestal vyvíjať,“ hovorí 35-ročná žena. Gynekologička trvala na tom, aby si Zuzanin manžel dal vyšetriť spermie. Vyšetrenie dopadlo zle. Vysvitlo, že takmer 80 percent z nich je patologických a navyše sú pomalé, a tak šanca na prirodzené oplodnenie je mizivá. „Skončili sme v centre asistovanej reprodukcie. Stále som sa spoliehala na to, že otehotniem počas liečby, vedela som, že aj to sa stáva. Nakoniec som si prešla celým cyklom, odberom vajíčok aj transferom embryí. A mali sme šťastie, podarilo sa nám to na prvýkrát. Máme krásnu dcérku,“ hovorí Zuzka.

Nie je to lacné


V centrách sa od začiatku venujú lekári obom partnerom. U žien sa začína ultrazvukovým vyšetrením a hormonálnym profilom či kultiváciami, u muža sa vyšetrí počet a kvalita spermií. Niekedy sú potrebné aj ďalšie vyšetrenia, ako genetické či na zrážanlivosť krvi. Po stanovení presnej diagnózy nasleduje liečba. Tá nie je lacná. „Ak má žena schválené IVF zdravotnou poisťovňou, zaplatí za jeden cyklus maximálne tisíc eur. Samoplatca okrem toho zaplatí ďalších dve tisíc,“ uviedla Michaela Grossová, medicínska riaditeľka Iscare  z Bratislavy. Zdravotná poisťovňa hradí žene dohromady tri cykly, no len do 39. roku života. Každé ďalšie pokusy si už žena musí platiť.

Namiesto ihiel perá


Ešte pred pár rokmi si ženy pri aplikácii hormónov v rámci stimulácie pichali jedny lieky podkožne do brucha, ďalšie zase do svalu. „Dnes sa podáva takmer všetko podkožne, do brucha. Asi 60 - 70 percent pacientok má na aplikáciu pero, čiže tohto sa naozaj netreba obávať,“ dodala lekárka. Navyše, celý proces nemusí ani dlho trvať. „Ak príde pacientka už s vyšetreniami a diagnózou a jasnou indikáciou na IVF, môžeme hneď pri prvej návšteve napísať žiadosť do zdravotnej poisťovne. Schválenie trvá cca 4 týždne a po schválení od najbližšej menštruácie môžeme začať IVF cyklus, ktorý pokračuje približne 17 dní,“ hovorí Grossová. A potom sa už len čaká, celé dva týždne na výsledok tehotenského testu. „Ak príde pár, ktorému sa nedarí otehotnieť a ešte neboli nikde vyšetrení, trvá to dlhšie, podľa výsledkov a príčiny neplodnosti. Niekedy po našej liečbe otehotnejú aj spontánne,“ dodala lekárka.

Koľko stojí umelé oplodnenie:

- lieky 300 - 500 eur

- vyyšetrenia, odber vajíčok a transfer hradí zdravotná poisťovňa (ak má pacientka IVF schválené poisťovňou),

- ak sú potrebné ešte niektoré nadštandardné úkony, pacienti si ich hradia sami

- napríklad vpichávanie spermií do vajíčka - ICSI 250 - 450 eur podľa počtu vajíčok

- predĺžená kultivácia 169

- mrazenie embryí 250 eur, príp. viac podľa počtu embryí

- samoplatca okrem toho zaplatí ďalších 2 000 eur (lieky cca 1 000 eur, výkon IVF, odber, transfer, vyšetrenia 1089 eur)

Ak to nejde s vlastnými


Ak sa u muža zistí, že nemá žiadne spermie, prípadne vajíčka ženy nie sú schopné oplodnenia, môže sa pristúpiť k darcovstvu.

Darcovstvo spermií

Spermie získané od darcu sa zmrazia a uložia do spermobanky, pokiaľ darca vyhovuje všetkým kritériám nášho centra. Použijú sa až 6 mesiacov od odberu, aby sa vylúčil prenos infekčných ochorení. Pár si môže vybrať vhodného darcu podľa vonkajších znakov, krvnej skupiny, Rh faktora.

Darcovstvo vajíčok

Anonymná darkyňa poskytuje svoje vajíčka príjemkyni po absolvovaní vstupnej konzultácie, gynekologického vyšetrenia, genetických testov, odberov na pohlavne prenosné ochorenia a stimulácie vaječníkov. Pár si môže vybrať vhodného darcu podľa vonkajších znakov, krvnej skupiny, Rh faktora.

Čo znamená, ak vám lekár povie, že ide o:

asthenozoospermiu - znížená pohyblivosť spermií
embryotransfer - prenos embrya tenkým katétrom do maternice
hysterosalpingografiu (HSG) - kontrastné rtg. vyšetrenie tvaru a veľkosti maternice,
priechodnosti vajcovodov. Vykonáva sa v prvej polovici menštruačného cyklu
ICSI - intracytoplazmatickú injekciu spermie. Zavedenie jednej spermie mikropipetou do vajíčka pod mikroskopom. Aplikuje sa pri ťažších formách mužskej neplodnosti, vyššom veku pacientky (> 35 r.), nižšom počte získaných vajíčok, alebo u párov s opakovane neúspešným oplodnením vajíčok po IVF

IUI - intrauterinnú insemináciu. Vloženie spermií katétrom do dutiny maternice v čase ovulácie ženy
IVF- in vitro fertilizáciu. Oplodnenie vajíčka mimo tela ženy v laboratórnych podmienkach
IVM- in vitro maturáciu. Dozrievanie vajíčok mimo tela matky pomocou špeciálnych médií. Metóda je pre pacientky, ktoré zle reagujú na stimuláciu vaječníkov (napr. pacientky so sydrómom PCO). Je to ideálna prevencia ovariálneho hyperstimulačného syndrómu (OHSS).
kryokonzerváciu buniek/embryí - proces, pri ktorom sa pohlavné bunky (spermie, oocyty) a embryá zamrazia presne definovaným postupom a uložia sa do tekutého dusíka pri teplote – 196 °C . Pri tejto teplote sa zastavia všetky deje v bunkách
kryoembryotransfer (KET)- prenos rozmrazených embryí do dutiny maternice. Vyžaduje hormonálnu prípravu sliznice maternice. Pacientky užívajú hormóny v tabletkách

MESA- odsatie spermií z nadsemenníkov u muža, keď v ejakuláte nie sú prítomné žiadne spermie a súčasne je predpoklad, že dochádza k ich tvorbe v semenníkoch (napr. pri poruche transportu spermií)
necrozoospemiu - prítomné sú iba nepohyblivé spermie v ejakuláte. Potrebný je test vitality
normozoospermiu - parametre spermiogramu zodpovedajúce aktuálnym normám SZO
oligospermiu - menej ako 15 mil. spermií v 1 ml ejakulátu alebo menej ako 39 mil. spermií v celom objeme
ovariálny hyperstimulačný syndróm (OHSS) - nadmerná reakcia vaječníkov na stimuláciu. Prejavuje sa bolesťami v podbruší, napínaním na vracanie, nadmernou tvorbou tekutiny v brušnej dutine. Ide o špecifickú komplikáciu súvisiacu so stimuláciou vaječníkov

predĺženú kultiváciu - embryá sa vyvíjajú v inkubátore až do štádia blastocysty (cca 100 buniek), ktoré dosiahnu na 5. - 6. deň. Mnohé embryá sa však nedostanú až do tejto fázy – spomalia, alebo sa prestanú deliť, preto majú embryá v štádiu blastocysty zvyčajne vyššiu šancu na úspech pri uhniezdení. Pomocou predĺženej kultivácie môžeme selektovať a vyberať najkvalitnejšie embryo na transfer
preimplantačnú genetickú diagnostiku (PGD) - vyšetrenie genetického materiálu u pacientov s indikáciou, pred vložením embrya do maternice. Diagnostika sa robí v štádiu 3- až 5-dňového embrya. Biopsia sa uskutočňuje pomocou laser systému
parvosemiu - znížený objem ejakulátu
spermiogram - hodnotenie ejakulátu po mikroskopickom vyšetrení. Umožní zhodnotiť plodnosť muža. Pred vyšetrením sa odporúča 2- až 3-dňová pohlavná abstinencia
TESE - mikrochirurgické získanie (odber) tkaniva semenníkov, keď v ejakuláte nie sú prítomné žiadne spermie a súčasne je predpoklad, že dochádza k ich tvorbe v semenníkoch (napr. pri poruche transportu spermií)
heratospermiu - zvýšený počet patologických foriem spermií v ejakuláte

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 19:31