shutterstock.com
StoryEditor

Ako by sme sa mali stravovať počas zimy, aby sme sa cítili fit a čo najmenej zaťažení?

06.12.2019, 15:10
Zdravie
Biologická zima už začala. Patrí k energii vody, a preto sú v tomto období najviac oslabené obličky a močový mechúr. Oba orgány sú v tomto období na vrchole svojich síl a sú citlivé nie len na chlad, ale i na to, ako s ich energiou hospodárime. Stravou môžeme ich funkciu denne ovplyvňovať (nevhodnou oslabovať a prospešnou vitalizovať).

Ako sa teda máme počas zimy stravovať? Radí Michaela Melichová:

Energia obličiek prispieva k celkovej odolnosti organizmu, riadi  jeho starnutie, kontroluje vodu v tele a reguluje tekutiny v organizme. Pokiaľ je činnosť obličiek narušená, prejavuje sa to častým močením a odtokmi na nohách. Silu obličiek možno spozorovať aj v kvalite zubov a vlasov. Pokiaľ sú vlasy lámavé a padajú, často je to prejav oslabených ľadvín.

Čím obličky zaťažujeme?
Čím viac bielkovín prijímame, tým viac sú obličky zaťažené, preto by sme to s bielkovinami nemali preháňať. Nedostatok a prebytok soli, príliš malé, alebo príliš  veľké množstvo tekutín a samozrejme príjem stravy po 18 hodine. Náš organizmus funguje podľa prírodných biorytmov a večer už naše zažívanie nevie dostatočne stráviť to, čo prijmeme, a to potom oslabuje naše obličky. Telo sa v zime odpadových látok zbavuje ťažšie, funguje ako príroda,  je nastavené na oddychový režim, zbytočne by sme ho nemali zaťažovať nevhodnou stravou, v opačnom prípade sú potom na jar očistné kúry priam nevyhnutné. Čím ich teda posilniť?

V zime si môžeme dovoliť  trochu viac tuku, predlžujeme dobu varenia, vývary varíme dlhšie, čím dostávame do tela teplo spolu s minerálmi. K mastnejším pokrmom doporučujem nastrúhať bielu reďkovku, ktorá zabezpečí lepšie strávenie tuku. Vhodné je pokrmy dochucovať zázvorovou šťavou, ktorá telo nie len posilní, ale i zahreje.

Zeleninu upravujeme tepelne, požívame hlavne trvácnu zeleninu (kapusta, cvikla, kel, pór, tekvica, koreňová zelenina). Nezabúdajme každú obedovú porciu obohatiť o prírodné probiotiká vo forme pickles, alebo kvasenej súdkovej kapusty. Používame koreniny, ktoré nás zahrejú (škorica, cesnak, zázvor, čili, majoránka, tymián). Vyhýbame sa chladeným nápojom, zmrzline, tropickému ovociu, ktoré do nášho tela dostanú chlad. 

Z obilnín je vhodná pohánka, pšeno, guľatá ryža. Zo strukovín najmä kráľovná fazule - adzuki, ktorá pravidelnou konzumáciou prispieva k prevencií všetkých obličkových ochorení, vrátane onkologických. Strukoviny i obilniny varíme s morskými riasami ako napr. riasa Kombu, ktorá  je bohatá na jód, obsahuje určité aminokyseliny, ktoré sa k sliznici a lymfatickému systému chovajú ako jemný stimulant. Podľa posledných čínskych výskumov je riasa Kombu i výborný  liečebný prostriedok pri hypertenzii a ischemickej srdečnej chorobe.

Kto je Michaela Melichová?

Na sociálnej sieti Facebook spravuje stránku - Zdravé jedlo - Varíme v súlade s prírodou, kde sa snaží ľudom ukázať, ako si zdravo a chutne vedia pripraviť liečebný tanier, pri ktorom majú vždy popis, čo ním v sebe posilňujú a liečia, uverejňuje i články, ktoré im pomáhajú sa zorientovať. K tejto problematike a vlastne aj životnému posunu sa dostala cez zdravotné problémy jej manžela. Jej snahou je, aby ľudia vyskúšali, že sa to dá aj inak, než len tabletkami a zmierením sa s danou situáciou, ktorá nastala, a že je vždy čas niečo zmeniť k lepšiemu - zdravému životnému štýlu. Väčšina chorôb pochádza z nesprávneho emočného nastavenia, no a cez odľahčenú stravu sa emócie dávajú do pohybu a človek sa napája lepšie na svoje vnútorné JA. Čiže stravou to všetko len začína. Žiadna choroba, ktorá sa dá liečiť stravou, by nemala byť liečená iným spôsobom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 00:10