shutterstock
StoryEditor

Pozor na stres! Je škodlivejší, ako si vôbec dokážete predstaviť

04.12.2019, 11:00
Zdravie
U mnohých žien je stres natoľko bežnou súčasťou ich života, že už ho ani neriešia. Stres však môže zabíjať, a preto by ste sa mali mať na pozore. Varovať vás môžu napríklad časté žalúdočné ťažkosti.

Podľa American Academy of Family Physicians (AAFP) je stres vlastne prirodzený a inštinktívny spôsob ochrany a môže nás upozorniť na bezprostredné nebezpečenstvo, napríklad v prípade, keď sa rýchlo blíži auto. Ľahký stres zvyšuje sústredenie a pomáha zlepšovať výkon. Ak vám niečo urobí takú veľkú radosť, až sa vám z toho rozbúši srdce, jedná sa o zdraviu prospešný stres.

Avšak stres ako reakcia na nadmernú záťaž môže mať veľký vplyv na psychické aj fyzické zdravie. Zvlášť ak sme stresorom vystavení dlhodobo.

"Stres patrí k hlavným ničiteľom zdravia. Stres je jednou z hlavných príčin závažných zdravotných problémov. Vedie k ochoreniu srdca, nespavosti, imunitným poruchám, váhovým turbulenciám, úzkostiam, pocitom nešťastia a hlbokým depresiám," uviedla Lucia Mucalová, terapeutka pre deti, rodiny a medziľudské vzťahy.

Poďme sa na niektoré fyzické príznaky dlhodobého stresu u žien pozrieť podrobnejšie.

1. Poruchy príjmu potravy

Podľa doktora Rosche sa anorexia a bulímia vyskytujú až desaťkrát častejšie u žien ako u mužov a často za týmito problémami stojí nadmerný a dlhodobý stres.

Rovnako ako depresia aj poruchy príjmu potravy sú spojené s nízkymi hladinami serotonínu. Liečba preto často spočíva v podávaní antidepresív, ktoré hladiny serotonínu zdvihnú.

2. Žalúdočné ochorenie

Medzi bežné žalúdočné ťažkosti súvisiace so stresom patrí nechutenstvo alebo naopak prejedanie, kŕče, nadúvanie, tráviace ťažkosti, pálenie záhy, ochorenia tráviaceho traktu alebo syndróm dráždivého čreva. Stres nás tiež často donúti siahnuť po nezdravých potravinách, ktoré majú schopnosť nás upokojiť.

Na druhej strane nadmerný stres môže podráždiť žalúdok do tej miery, že nemôžete zjesť ani sústo. V závislosti na tom, akým spôsobom na stres reagujete, dlhodobý stres môže viesť buď k chudnutiu alebo priberaniu.

3. Kožné reakcie

Stres sa môže nepekným spôsobom prejaviť aj na stave našej pokožky. Dermatologička Petra Samková z Petra Clinic povedala, že všetko, čo sa odohráva vo vnútri nášho tela a mysle, sa skôr alebo neskôr prejaví na našom vzhľade. Teda na kvalite našej pokožky, vlasov alebo napríklad nechtov.

"Stres negatívne pôsobí ako na naše zdravie, tak aj na vzhľad pokožky. Hormóny, ktoré sa v tele pri strese vyplavujú, oslabujú ochrannú bariéru pleti, pokožka je vysušená, stráca jas a zdravú farbu, objavujú sa červené žilky, kruhy a vačky pod očami, hlboké vrásky a tváre sú ovisnuté. Navyše sa oveľa viac tvoria vrásky, pretože stresovaný a naštvaný človek robí rôzne neprirodzené grimasy. Kvôli stresu tak ženy (aj muži) vyzerajú oveľa staršie, niektoré výskumy uvádzajú, že až o 10 rokov. Dôležitá je správna starostlivosť o pleť, a to ako zvnútra, tak zvonku. Zároveň je veľmi dôležité vyhýbať sa stresovým situáciám a dostatočne spať," radí doktorka Samková.

4. Srdcové choroby

Podľa doktora Rosche stres spôsobený ambíciami uspieť na dnešnom pracovnom trhu zvýšil u žien riziko ochorenia srdca.

Stres môže mať negatívny vplyv na celý kardiovaskulárny systém a nakoniec môže viesť k vysokému krvnému tlaku, bolesti za hrudnou kosťou, zrýchleniu srdcovej činnosti, mŕtvici a infarktu.

5. Rakovina

Podľa niektorých odborných štúdií existuje súvislosť medzi nadmerným stresom a nádorovými a onkologickými ochoreniami ako rakovina prsníka a vaječníkov.

V jednej štúdii výskumníci zistili, že riziko vzniku rakoviny prsníka sa zvýšilo o celých 62% u žien, ktoré zažili viac ako jednu vysoko stresujúcu životnú udalosť, ako napríklad rozvod alebo smrť manžela.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 06:52