shutterstock.com
StoryEditor

Toto je deväť najčastejších mýtov o cholesterole. Počuli ste o nich už aj vy?

28.11.2019, 16:40
Zdravie
Predpokladá sa, že minimálne jedna tretina obyvateľstva v SR má zvýšené hladiny cholesterolu. A hoci vyšetrenie hladiny cholesterolu je jednoduché a na Slovensku máme dostupnú efektívnu liečbu, mnoho ľudí nie je diagnostikovaných a nelieči sa!

Radí MUDr. Ivana Šoóšová, PhD., FESC – primárka ambulantného oddelenia NÚSCH, a. s., Bratislava

  1. Vajcia spôsobujú vysoký cholesterol.
    Nie je to pravda. Je známe, že vajíčka obsahujú lecitín, ktorý znižuje cholesterol, ktorý sa nachádza vo vaječnom žĺtku. Vajcia sa v súčasnosti odporúča pravidelne zaraďovať do jedálnička aj ľuďom, ktorí majú vysoký cholesterol. Odporúčaná dávka je 4 až 5 vajíčok týždenne.
  2. Koncentrácia cholesterolu po liekoch klesla, preto ich môžem vysadiť.
    Nie je to pravda. Vysoká koncentrácia cholesterolu sa dá liečiť, ale nie celkom vyliečiť, pretože si pre ňu väčšinou nesieme genetickú (vrodenú) vlohu. Po prerušení liečby sa koncentrácie cholesterolu vracajú späť v priebehu niekoľkých dní.
  3. Keď užívam lieky znižujúce cholesterol, nemusím dodržiavať zásady diéty.
    Nie je to pravda. Diétne opatrenia pomáhajú nielen znižovať koncentráciu cholesterolu, ale upravujú aj ďalšie rizikové faktory aterosklerózy. Ich účinok sa vždy počíta a je prídavný k účinku liekov.
  4. Všetky saturované tuky ho zvyšujú.
    Nie je to úplne tak. Existuje mnoho druhov tukov a telo sa s nimi vyrovnáva rôzne. Dôležitý je pomer a celkové množstvo prijímaných tukov.
  5. Ak by som mal vysoký cholesterol, tak by som to cítil.
    Nie je to pravda. Vysoký cholesterol zvyčajne nemá žiadne príznaky. Možno neviete, že máte nezdravé hladiny cholesterolu, kým nie je neskoro, keď máte srdcový infarkt alebo mŕtvicu. Preto je dôležité kontrolovať hladinu cholesterolu aspoň každé 4 až 6 rokov.
  6. Deti vysoký cholesterol nemôžu mať.
    Žiaľ, nie je to pravda. Výskum ukázal, že ateroskleróza – zúženie tepien, ktoré vedie k srdcovým infarktom – sa môže začať už vo veku ôsmich rokov. Odborníci odporúčajú, aby deti s nadváhou, hypertenziou alebo rodinnou anamnézou srdcových ochorení mali svoj cholesterol testovaný. Deti s vysokým cholesterolom by mali byť v súlade s pokynmi na diéte, ktorá obmedzuje nasýtený tuk a cholesterol v potrave.
  7. Cholesterol je vždy zlá vec.
    Nie je to pravda. Keď väčšina ľudí počuje „cholesterol“, myslia si, že to je niečo „zlé“. Realita je zložitejšia. Vysoký cholesterol môže byť nebezpečný, ale samotný cholesterol je nevyhnutný pre rôzne telesné procesy od izolácie nervových buniek v mozgu až po zabezpečenie štruktúry bunkových membrán.
  8. Margarín je lepší pre hladinu cholesterolu ako maslo.
    Nie je to celkom tak. Margarín je síce vyrobený z rastlinného oleja, takže na rozdiel od masla, ktoré je vyrobené z mliečnych výrobkov, neobsahuje takmer žiadny cholesterol. Margarín však často obsahuje tzv. transmastné kyseliny – látky, ktoré sú pre zdravie škodlivé a zvyšujú riziko srdcových ochorení a cievnej mozgovej príhody.
  9. Cholesterol je jediným rizikovým faktorom srdcového infarktu.
    Nie je to pravda. Okrem zvýšeného cholesterolu majú ľudia s rizikom srdcových ochorení zväčša kombináciu aj ďalších rizikových faktorov vrátane fajčenia cigariet, cukrovky, vysokého krvného tlaku, rodinnej anamnézy srdcových ochorení, často sú obézni a majú málo fyzickej aktivity.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 10:15