shutterstock.som
StoryEditor

Toto je osem príznakov rakoviny, ktoré väčšina ľudí ignoruje

22.11.2019, 13:00
Zdravie
Ľudia sa vám niekedy smejú, že ste hypochonder? Nevadí. Máte totiž väčšiu šancu zaznamenať príznaky rakoviny, ktoré si väčšina ľudí ani nevšimne alebo nad nimi len mávne rukou. Ktoré to sú?

Niektoré menšie bolesti a zdravotné problémy vyzerajú tak neškodne a zanedbateľne, že ich ľudia často vôbec neberú vážne, a to ani v prípade, že sú dlhodobé či zhoršujúce sa. Pritom podľa odborníkov môžu byť niekedy aj úplne bežné neduhy prvým znamením rakoviny. Vo Veľkej Británii dokonca prebehol prieskum, ktorý zisťoval, ako ľudia vnímajú svoje neduhy a či ich berú vážne, alebo nie.

Prieskumu sa zúčastnilo 1729 osôb vo veku okolo päťdesiat rokov. Účastníci prieskumu v ňom hodnotili, ako vážne vnímajú 17 zdravotných problémov, z ktorých desať mohlo poukazovať na rakovinu. Takisto odpovedali, či sa ich nejaký z týchto príznakov niekedy týkal a ako s ním prípadne naložili.

Ako uviedla autorka štúdie lekárka Katrina Whitakerová, výskumníčka z University College London, prieskum ukázal, že mnoho ľudí nevenuje varovným signálom toľko pozornosti, koľko by malo.

"Niektorí ľudia si myslia, že príznaky neukazujú na nič vážne a nenapadne ich, že by mohlo ísť o rakovinu," uviedla Whitakerová. Upozornila, že aj keď väčšina týchto príznakov nemusí signalizovať rakovinu, niektoré z nich môžu a včasná návšteva lekára by tak mohla zachrániť váš život. Lekárka Whitakerová odporúča poradiť sa s lekárom, ak dlhodobo trpíte jedným z nasledujúcich príznakov.

Zmeny v črevách a trávení

V štúdii lekárky Whitakerovej 18 % ľudí uviedlo, že zažili zmeny vo svojom zažívaní, či sa už jednalo o zmeny v čase vyprázdňovania, množstve alebo veľkosti ich stolice. Aj keď toto narušenie môže byť obvykle spôsobené niektorými potravinami alebo liekmi, ak sa tak deje pravidelne a dlhodobo, mohlo by to byť podľa lekárky Whitakerovej príznakom rakoviny čriev.

Karcinóm hrubého čreva sprevádza niekoľko rozpoznateľných príznakov, ktoré sa týkajú zažívania.

"Určite je dôležité zbystriť, ak sa objaví krv v stolici, ďalej potom zvracanie, hnačka alebo naopak zápcha," vysvetľuje Pavla Myslíková, praktická lekárka z Lekárskeho domu Praha 7. "U tohto druhu rakoviny sa objavuje aj silná bolesť brucha a kŕče. Niekedy sa totiž stane, že nádor zablokuje hrubé črevo a vytvorí prekážku. V takom prípade je vždy nutný okamžitý zákrok lekára. Aj neplánovaný úbytok na váhe sa môže u rakoviny čriev objaviť, "dodala lekárka Myslíková a upozornila, že k lekárovi je nutné zájsť vždy, keď problémy so zažívaním neustupujú, zhoršujú sa a sú dlhodobé.

Hrčky

Pokiaľ na sebe kdekoľvek na tele objavíte podozrivú hrčku, nechajte si ju pre pokoj duše vyšetriť lekárom.

V prieskume doktorky Whitakerovej 7,5 % ľudí uviedlo, že majú, alebo niekedy mali na tele podozrivú hrčku. Aj keď 67 % z nich riešili hrčku so svojim lekárom, 77 % účastníkov prieskumu si nemyslelo, že by ich hrčka mohla byť znamením niečoho vážnejšieho.

Kašeľ či zachrípnutie

Aj keď sa objaví v sezóne chrípok a prechladnutí, kašeľ nemusí byť len banálnym príznakom vírusového ochorenia. Pozor si dajte najmä na pretrvávajúci kašeľ bez ďalších chrípkových príznakov.

Podľa doktorky Whitakerovej by totiž mohol ukazovať na rakovinu hrtanu, pľúc alebo štítnej žľazy. Kašeľ bol pritom medzi účastníkmi prieskumu najčastejšie sa vyskytujúcim príznakom.

Zmeny v činnosti močového mechúra

Zápal močových ciest je častým problémom mnohých žien aj mužov, a preto sú príznaky typické pre tento zápal zvyčajne ignorované a liečené ako tradičný zápal močových ciest.

Ale či už ste žena, alebo muž, ak si všimnete krv vo svojom moči, trpíte častým pocitom na močenie alebo vás močenie bolí, radšej to povedzte svojmu lekárovi, aby vylúčil rakovinu močového mechúra, obličiek alebo prostaty.

Pretrvávajúca bolesť hrdla

Nepríjemná bolesť v krku a sťažené prehĺtanie patrí rovnako ako kašeľ medzi typické príznaky prechladnutia. Avšak dlhodobá bolesť hrdla by mohla ukazovať na vážnejší problém, ako je rakovina hrtanu alebo krku.

Doktorka Whitakerová podotkla, že 78 % účastníkov jej prieskumu nepovažovalo bolesť v krku za nič vážne.

Nevysvetliteľný úbytok váhy

Podľa American Cancer Society môže byť nevysvetliteľný úbytok na váhe 4,5 kilogramov a viac prvým príznakom rakoviny. Najčastejším dôvodom úbytku váhy pri rakovine je podľa lekárky Myslíkovej väčšinou nevoľnosť a nechutenstvo, pričom najčastejšie sa tento príznak prejavuje u rakoviny pľúc, pankreasu, hrubého čreva alebo u leukémie. "Ale nie je to dogma. Rýchly úbytok váhy sa môže prejaviť u akéhokoľvek typu rakoviny, "upozornila lekárka Myslíková.

Krvácanie

Akékoľvek krvácanie bez zjavnej príčiny zvyčajne neveští nič dobré. Vykašliavanie krvi by podľa doktorky Whitakerovej mohlo poukazovať na rakovinu pľúc, krv v stolici by mohla byť znamením rakoviny čriev alebo konečníka.

Ženy, ktoré zažívajú nevysvetliteľné vaginálne krvácanie by mali byť vyšetrené, aby sa vylúčila rakovina krčka maternice alebo maternice. Krvavý výtok z bradavky by mohol signalizovať rakovinu prsníka, zatiaľ čo krv v moči rakovinu močového mechúra a obličiek.

Nevysvetliteľná bolesť

Pretrvávajúca bolesť v niektorej časti tela je spôsob, ako nám telo signalizuje nejaký problém, ktorým môže byť úplná banalita, alebo tiež bohužiaľ závažný stav, ako je rakovina kostí alebo vaječníkov. Podľa American Cancer Society bolesť vyvolaná rakovinou zvyčajne znamená, že sa rakovina už rozšírila, preto doktorka Whitakerová radí pri každej dlhodobej bolesti zájsť k lekárovi.

Podľa jej prieskumu len asi 40 % ľudí sa obávalo, že by ich bolesť mohla byť vážnejšieho pôvodu.

Lekárka Myslíková súhlasí s tým, že spočiatku väčšinou rakovina naozaj nebolí, ale rýchlo pácha nezvratné zmeny v organizme, ktoré nakoniec môžu viesť až k smrti.

"Keď už sa potom objaví bolesť, môže byť znakom už závažného štádia rakoviny. Tiež to ale nie je pravidlom. Každý človek je iný, inak reaguje na ochorenia a tiež sa každý typ rakoviny prejavuje rozdielnym priebehom. Ale bolesť nie je jediným príznakom, ktorý by odhaľoval prítomnosť rakoviny", uviedla lekárka Myslíková, ktorá radí každému sledovať svoje telo a vnímať jeho zmeny.

"Či už ide o hrčky, zmeny na koži, chudnutie, celkovú slabosť alebo ďalšie príznaky. A ako také je potrebné najmä konzultovať s lekárom na pravidelným preventívnych prehliadkach svoje zdravotné problémy, "uzavrela lekárka Pavla Myslíková z Lekárskeho domu Praha 7.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 16:34