shutterstock
StoryEditor

Pre toto ju milujeme! Káva nám pomáha viesť vyrovnanejší život

08.11.2019, 11:00
Zdravie
Čo nám môže dať? Sústredenie. Rýchlosť. Lepšie reakcie. A dokonca aj zdravie. Nie nadarmo sa vraví, že kým ráno nevypijeme svoju pravidelnú šálku kávy, nie sme to my.

Legenda o kozách
Ťažko si dnes môžeme predstaviť, ako kedysi vyzeral svet bez kávy. Legiend, ktoré sa viažu k momentu, keď človek spoznal jej kúzlo, je niekoľko, nám sa však páči tá, ktorá sa vracia až do 9. storočia, k starým kávovým lesíkom Etiópskej vysočiny. Tu pásaval svoje kozy pastier Kaldi. Jedného dňa si všimol, že jeho stádo je po skonzumovaní drobných bobúľ z kávových stromov oveľa živšie, zvieratá mali dokonca toľko energie, že sa v noci nechceli uložiť na spánok.

A tak, keď pastier oboznámil s tým, čo zažil, opáta z miestneho kláštora, ten dal z bobúľ pripraviť teplý nápoj, ktorý ho udržiaval v bdelosti aj počas dlhých hodín večernej modlitby. Rovnaký účinok sa dostavil aj u mníchov a rehoľníkov, ktorí si nový nápoj veľmi rýchlo obľúbili. Odtiaľ bol už len krôčik k tomu, aby sa raz jedna vetvička s kávovými plodmi zatúlala do ohňa, skadiaľ sa začala šíriť omamná vôňa, a keď mnísi zuhoľnatené zrnká pozbierali, rozomleli a pripravili z nich svoj milovaný nápoj – zrodila sa naozajstná pochúťka, ktorá mala ľudstvu obrátiť život naruby.

Káva, coffee, café
Jedno z najviac používaných a najuniverzálnejších slov na svete, ktorému rozumie na prvé počutie azda každý, má paradoxne nejednoznačný a tak trochu zahmlený pôvod. Jedni veria, že káva dostala svoje meno podľa regiónu Kaffa v Etiópii, kde sa pôvodne pestovala, iní zas tvrdia, že pravdepodobne pochádza z arabského gahwat al-bünn, čo znamená „víno z bobúľ“. V starej Osmanskej ríši nazývali čierny nápoj „kahve“, a tak sa môžeme iba domnievať, od ktorého slova sa neskôr odvíjali všetky názvy pre kávu v ďalších krajinách: v angličtine je to coffee, v poľštine kawa, Španieli majú svoje café, Holanďania zas koffie, Švédi chodia na kaffe, Fíni na kahvi a Gréci pijú silné kaféo. Mimochodom, vedci prišli na to, že pravidelná šálka varenej gréckej kávy môže za dlhovekosť obyvateľov gréckeho ostrova Ikaria, kde žije v porovnaní s ostatnou európskou populáciou oveľa viac ľudí starších ako 90 rokov. coffee lover shutterstock.com

Zrnko k zrnku
– Vedeli ste, že v jednej šálke espressa sa ukrýva približne 40 mg kofeínu? Ak sa do nášho tela dostane dopoludnia, je to celkom v poriadku, vo večerných hodinách by však kávu mali oželieť ľudia náchylní na slabý spánok alebo citliví na kofeín.
– Kofeín z kávy začína v našom organizme pôsobiť približne desať minút po jej vypití.
– Káva podporuje aktivitu mozgu a zlepšuje koncentráciu.
– Brazília, známa ako najväčší svetový producent kávy, pustila pred rokmi do obehu poštovú známku s vôňou čiernej kávy.
– Najdrahšia káva na svete je Kopi Luwak, ktorá sa pripravuje z kávových zrniek, skonzumovaných a natrávených cibetkami. Či je jej chuť adekvátna cene, stojí za úvahu...
– Vo svete už existujú aj kúpele, kde sa môžete poriadne okúpať a oddýchnuť si „naložení“ vo vani plnej kávy.
– Ak by ste vypili počas jedného dňa sto šálok kávy, množstvo kofeínu, ktoré by sa tým dostalo do vášho tela, by vás mohlo zabiť.
– Káva americano dostala svoj názov počas druhej svetovej vojny, keď americkí vojaci dolievali príliš silné espresso vodou.
– Nadmerné pitie kávy nie je celkom bez rizika, pretože môže zvyšovať krvný tlak a nefiltrovaná káva môže u niektorých jedincov nepriaznivo zvyšovať hladinu LDL cholesterolu. Niektoré štúdie ukázali, že hodinu po vypití kávy hrozí vyššie riziko akútneho srdcového infarktu.
– Kofeín ohrozuje aj tehotné ženy (zvýšené riziko potratu) a takisto deti, u ktorých ešte nie je ukončený vývoj centrálneho nervového systému.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 03:13