shutterstock.com
StoryEditor

Opýtali sme sa gynekológa prečo sa tehotenstvom a dojčením mení vzhľad ženských pŕs

07.11.2019, 15:00
Zdravie
Čo sa deje s prsami po tehotenstve a dojčení? Je možnosť, že sa prsia ešte vrátia do svojho pôvodného tvaru? Odpovie vám uznávaný gynekológ.

Ak ste mama, poznáte to. Pred bábätkom plné, pekné a hlavne pevné prsia, po mesiacoch či rokoch dojčenia čáry máry fuk! A sú úplne iné. Ak boli vaše pôvodné prsia malé, tak po dojčení možno neostanú takmer žiadne. Ak boli veľké, často sa vyprázdnia a ovisnú a veľakrát na nich ostanú aj strie, pretože sa príliš zväčšili. Je to nepríjemné, ale normálne. Len málo žien si skutočne môže povedať, že vzhľad ich pŕs sa materstvom nijako nezmenil. V súčasne si už však dokážeme pomôcť viacerými spôsobmi. Lebo nie sme v stredoveku, kde platilo, že pekné a sexi mali ženy byť len dovtedy, kým sa vydali a porodili deti, a potom to bolo jedno.

Opýtali sme sa gynekológa MUDr. Jakuba Daniša, prečo sa tehotenstvom a dojčením mení vzhľad ženských pŕs

Čo sa deje s prsami po tehotenstve a dojčení? Prečo ovísajú a menia svoj tvar?
Zmena tvaru a konzistencie prsníkov nie je spôsobená iba dojčením. Už sama tehotnosť vplyvom hormonálnych zmien vedie k tomu, že prsníky sa postupne pripravujú na obdobie šestonedelia, ktoré je zavŕšené spustením laktácie – tvorbou mlieka. Mení sa zloženie tkaniva prsníkov, ubúdajú väzivové komponenty a, samozrejme, zväčšuje sa žľaza. Mení sa objem prsníkov, čo vedie k ich zväčšeniu, vzniku strií a aj natiahnutiu pokožky.

Je možnosť, že sa prsia ešte vrátia do svojho pôvodného tvaru?
Po ukončení dojčenia sa žľazové tkanivo začína zmenšovať a zase sa zvyšuje pomer tukového a väzivového komponentu prsníkov, tie sa zmenšia a vrátia sa do pôvodného stavu. Samozrejme, tento stav nie je rovnaký ako pred otehotnením. Sú pacientky, ktoré sú s veľkosťou a tvarom prsníkov po ukončení dojčenia spokojné, iné zase vôbec nie. Je to veľmi individuálne, závislé od individuálnych charakteristík danej ženy, typu a kvality väzivových štruktúr, vlastností pokožky, genetickej predispozície a podobne.

Je pravda, že čím dlhšie žena dojčí, tým väčšie sú zmeny na jej prsníkoch po odstavení oproti pôvodnému stavu?
Nie je to pravda. To, či budú prsia v horšom stave, ovplyvňuje množstvo faktorov. Napríklad aj vek ženy, keď začne kojiť.

6 tipov na spevnenie poprsia:
– Cvičte. Aj keď vám z toho prsia nenarastú, pevnejší bude aspoň sval pod nimi a budete mať vzpriamenejšie držanie tela, čo hneď pôsobí lepšie.
– Sprchujte sa studenou sprchou, pretože sa tým spevňuje koža.
– Krémujte sa. A prsia rovnako starostlivo ako tvár.
– Dbajte na správnu výživu s dostatkom proteínov.
– Noste správnu veľkosť a typ podprsenky.
– Ak je váš problém príliš výrazný, nehanbite sa ísť za chirurgom. Okrem „silikónov“ existuje niekoľko druhov operácií, ktoré vašim prsiam môžu pomôcť – zmenšenie, zdvihnutie...

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 12:23