shutterstock
StoryEditor

Máte vo svojom živote veľa stresu? Takto ho hravo môžete zvládnuť

06.11.2019, 12:00
Zdravie
Stres je dobrý sluha, ale zlý pán. Preto je užitočné ovládať techniky, vďaka ktorým ho dokážeme ovládnuť v každej situácii. V prevádzkach o vypäté momenty nie je núdza a pár praktických rád príde vhod.

Všetko je v našej hlave
Predovšetkým treba povedať, že určitý druh stresu k životu potrebujeme. Keby sme nemali nové podnety, prestali by sme sa rozvíjať a začali by sme chradnúť. Je však potrebné nájsť cestu, ktorá povedie k odstráneniu úzkosti a nepríjemného tlaku.

Zásadná miera stresu totiž neplynie zo situácie samotnej, ale vzniká na základe významu, ktorý (avšak na podvedomej úrovni) situáciám, ktoré nás stresujú, pripisujeme.

Ak sa nám zdá, že naša nervozita je väčšia, než zodpovedá situácii, pravdepodobne je na vine viac či menej uvedomený vnútorný dialóg typu: „Musím to zvládnuť, aby som sa ubezpečil, že som dobrý. Ak to nezvládnem, budú ma všetci odsudzovať. Ak raz niečo nezvládnem, znamená to, že nie som na nič súci.“
Takýmto spôsobom uvažovania však len mnohonásobne vystupňujeme svoju nervozitu.

Tento vnútorný dialóg si niekedy do určitej miery uvedomujeme, inokedy je však schovaný tak hlboko, že o ňom ani nevieme – len si všímame, ako nám búši srdce, potíme sa, sme nepokojní, máme strach.

Nenechajte sa vyprovokovať
V konkrétnom prípade, ktorý sme uviedli na úvod, sa v prvom rade snažte neobviňovať klientov z toho, že keby neboli nervózni, nie ste v strese ani vy. Uvedomte si, že každý z nich má svoj dôvod, svoju skrytú motiváciu na to, ako sa správa. Jediné, čo môžete spraviť, je rešpektovať to. Je to krôčik k tomu, aby ste sa prestali zbytočne stresovať vy a aj možnosť, ako by ste mohli celú situáciu upokojiť.

Pozitívna stránka stresu v tomto prípade je, že vás „prinúti“ viac sa sústrediť na svoju prácu, pracovať tak, aby ste našli východisko zo situácie. Ak však nezhodnotíte reálne svoje sily a pod tlakom sa snažíte byť ešte lepší, rýchlejší, aby ste sa vyhli kritike a dokázali si, akí ste dobrí, nielenže bude stúpať váš stres, ale je aj veľká pravdepodobnosť, že spravíte chybu, ktorá celú situáciu ešte zhorší.

Kto nič nerobí, nič nepokazí
Keď si pomenujete, z čoho ste vlastne v strese (z nervóznych hostí, z kritiky, z predstavy, že musíte každému vyhovieť, z vlastného zlyhania...), pomôže vám to pozrieť sa na situáciu s nadhľadom a uvidieť ju takú, aká naozaj je. Ak budete rešpektovať klientov, ale aj seba a svoje reálne schopnosti bez nároku na dokonalosť, je veľký predpoklad, že sa vám podarí tlak eliminovať a upokojiť sa.
Ak sa bojíte kritiky a považujete ju len za negatívne hodnotenie, skúste sa na ňu pozrieť z iného uhla pohľadu a verte, že potom vás môže obohatiť. Ak sa bojíte, že pod tlakom spravíte nejakú chybu, uvedomte si, že chyby sú súčasťou života a nerobíte ich preto, aby ste sa z nich zrútili, ale aby ste objavovali nové riešenia. Ak máte na seba požiadavku chyby nerobiť, potom žijete v permanentnom strese. A to rozhodne nikto nechce.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 13:35