shutterstock.com
StoryEditor

Rozhovor s odborníčkou: Viete, čo všetko vo veľkých dávkach dokáže Vitamín C?

05.11.2019, 12:00
Zdravie
To, že „céčko“ potrebujeme na podporu imunity v období chrípok, vieme všetci už od mala. Je toho však oveľa viac, čo tento vitamín vo veľkých dávkach dokáže.

Možno ste si to stihli všimnúť už aj vy, že teraz je rozšírené vnútrožilové, teda infúzne podávanie vitamínu C. Možno vám napadlo, že ide o ďalší reklamný ťah medicínskych firiem a spôsob, ako nám vytiahnuť eurá z vačkov. Veď predsa, aj tak to všetko vycikáme. Nie je to však celkom tak! Podľa skúseností a výskumov lekárov z celého sveta má podávanie vysokých dávok vitamínu C pozitívne účinky pre celý organizmus a dokáže pomôcť pri mnohých diagnózach a zdravotných problémoch. Podporná infúzna liečba vitamínom C sa stáva hitom aj u nás a nesiahajú po nej už iba celebrity, ale aj bežní moderní ľudia. My sme sa o tejto novinke porozprávali s praktickou lekárkou MUDr. Adrianou Šimkovou, ktorá sa liečbou vitamínu C dlhodobo zaoberá.

eating drugs shutterstock.com

Oxidačný stres
V súvislosti s podávaním vitamínu C sa často spomína potláčanie oxidačného stresu. Čo oxidačný stres vlastne znamená? Verte či nie, tento stav zažil už takmer každý z nás. Ak sme príliš vyčerpaní, chorľaví, prekonávame akútne zápalové ochorenie, stres, zle sa stravujeme, pijeme alkohol, fajčíme či sme po operácii, naše telo je v oxidačnom strese. Bunky vtedy nadmerne produkujú voľné radikály, ktoré poškodzujú organizmus. Jednoducho povedané, naše telo volá o pomoc. Vtedy svoju významnú rolu majú antioxidatny, o ktorých sa v poslednom čase veľa hovorí. Títo pomocníci dokážu tieto radikály efektívne odchytať. Jeden z najdôležitejších a najsilnejších antioxidantov je práve vitamín C. Je to pritom antioxidant veľmi silný, ktorý má na zdravie človeka zásadný vplyv. Žiaľ, človek si ho na rozdiel od zvierat a rastlín nevie sám vyrobiť, a preto je úplne odkázaný na príjem z vonkajších zdrojov.

Čo všetko dokáže?
Infúzny vitamín C vo vysokých, ale bezpečných dávkach dokáže vzpružiť celý organizmus. Pomôže vám, keď ste vyčerpaní psychicky aj fyzicky. Doslova vás nabije energiou a pracovné zaťaženie sa potom znáša oveľa ľahšie. Ak trpíte nespavosťou či depresiami, po kúre céčka sa váš stav môže naozaj zlepšiť. Asi ste si už aj vy zažili obdobie, keď sa na vás lepila jedna choroba za druhou. Opakujúce sa vírusové aj bakteriálne infekcie sú prejavom oslabenej imunity a aj s týmto si vie céčko vo vysokých dávkach poradiť. Na začiatku infekcie je na obranu proti nej potrebné veľké množstvo vitamínu C. Jeho koncentrácie v bunkách imunitného systému klesajú počas niekoľkých hodín až o 50 %. Ak ho je nedostatok, otvárajú sa dvere novým infekciám. Iste poznáte stav, keď sa vám choroba po prechodnom vyliečení vrátila. Keď ste v strese a navyše máte nedostatok vitamínu C, je takmer isté, že ochoriete. Vysoká hladina vitamínu C v krvnej plazme dokáže významne pomôcť ľuďom trpiacim chronickými zápalovými ochoreniami ako je reuma, borelióza či dokonca paradentóza. Pozitívny vplyv „céčkovej“ terapie zaznamenali aj alergici – bol zistený priamy vzťah medzi hladinami histamínu a vitamínu C v krvi. Jeho nízke hladiny sú spojené so zvýšenými hladinami histamínu, jedným zo zápalových parametrov. Zvýšené užívanie céčka by malo byť pre alergikov teda úplnou samozrejmosťou a stojí za zváženie využitie infúznej liečby v období, keď majú s alergiou najväčšie starosti. Liečbu vitamínom C dnes preto ponúka väčšina imunoalergiológov, neprepláca ju však poisťovňa. Za podanie jednej infúzie zaplatíte priemerne 25 až 30 €.

Vitamín C a onkologické ochorenia
Podporná, resp. doplnková terapia vitamínom C pri nádorových ochoreniach je kapitola sama osebe. Spomeňme však aspoň najdôležitejšie fakty – nedostatok vitamínu C je pri onkologických pacientoch pravidlom, spôsobuje ho samotné ochorenie a liečba ho ešte viac prehlbuje. Chemoterapia oslabuje imunitný systém, môže spôsobiť bolesti, gastrointestinálne problémy, únavu, vyčerpanosť, depresie i nespavosť. Pridanie infúzneho „céčka“ k štandardnej liečbe sa vie do istej miery popasovať s opisovanými ťažkosťami a zvýšiť tak kvalitu života onkologických pacientov. Viaceré štúdie preukázali zlepšenie chuti do jedla, zníženie spotreby analgetík a zlepšenie porúch spánku, návrat stratenej energie.

Tabletky vs. infúzia
Pýtate sa, a nestačí si dať céčko vo forme tablety? V niektorých prípadoch naozaj nestačí. Iba ak ho podáte priamo do žily infúziou, dosiahnete takú koncentráciu, aby mala nielen preventívny, ale aj liečebný efekt. Ak užijete 1 000 mg napríklad vo forme tabliet, telo dokáže naraz vstrebať len okolo 200 mg z neho, zvyšok odíde von z tela. A práve v krvi a orgánoch potrebujeme jeho zvýšené koncentrácie, aby aj liečil. Ak len prebehne tráviacim traktom, nemá príliš veľký efekt. Predstavte si to zjednodušene tak, že v tenkom čreve máme akési molekulárne prenášače vitamínu do krvi, no máme ich len obmedzené množstvo. Ak je naše telo z akéhokoľvek dôvodu v nerovnováhe (stres, choroba, infekcia...), spotreba vitamínu C je niekoľkonásobne vyššia. Ak telu dodáme najmä na začiatku choroby rýchlo vyhovujúcu dávku, skráti sa návrat do bežného života. Dostatočne účinná koncentrácia vitamínu C v krvnej plazme sa dá dosiahnuť iba vnútrožilovým, teda infúznym podaním. Tým sa vyhneme stratám zapríčineným prechodom terapeutika cez tráviaci systém. Z podaného vitamínu C do žily si telo „zoberie“ takú dávku, po akej je „hladné“. Postupne sa vytvorený moč s obsahom vitamínu C zhromažďuje v močovom mechúre, kde ešte pôsobí na jeho sliznicu, a tak bráni vzniku močovej infekcie. Možno sa vám takéto zaplavenie organizmu vysokými dávkami zdá neprirodzené. Skúste sa však na to pozrieť tak, že prostredie, v ktorom žijeme, strava, ktorú jeme a stres, ktorý denne znášame, to tiež nie je prirodzené. Naši prapredkovia len natiahli ruku a potraviny s vysokým obsahom vitamínu C im „padali do dlane“. Mali ich dostatok, v pestrom výbere, navyše úplne čerstvé a tvorili veľkú časť ich prirodzenej výživy.

Pre lepší výkon
Ďalšou skupinou, ktorej sa venózny vitamín C podáva, sú vrcholoví športovci. Urobili si z neho akýsi „legálny doping“. Umožňuje im rýchlejšiu regeneráciu po výkone, skracuje čas hojenia zranení, zvyšuje výkonnosť. Zvláštnou skupinou užívateľov venózne podávaného céčka sú veľmi vyťažení manažéri, špičkoví riadiaci pracovníci, riaditelia firiem. Niektorí si doprajú infúziu céčka aspoň raz týždenne, a to aj keď ich nijaké ochorenie netrápi. Tvrdia, že ich priam neuveriteľne naštartuje a bez problémov zvládajú aj svoje vysoké zaťaženie.

Nie je to nebezpečné?
Vitamín C je vo vode rozpustný, a preto sa z tela vylučuje oveľa rýchlejšie ako skupina vitamínov rozpustných v tukoch (napr. vitamíny A, D, E, K), ktoré si organizmus ukladá do zásoby. Práve užívanie týchto vitamínov nesie so sebou isté riziko predávkovania pri nadmernom užívaní. Všeobecne sa dá však povedať, že sme vitamínovo „chudobnou“ populáciou. Súvisí to s naším spôsobom života a stravou. Ak sa rozhodnete vyskúšať infúznu liečbu, je dobré poznať stav svojich obličiek, pretože infúzny vitamín C sa nesmie používať u pacientov s ochorením alebo predispozíciou na obličkové kamene alebo u pacientov s obličkovou nedostatočnosťou, alebo pri ochorení s akumuláciou železa (talasémia, hemochromatóza, sideroblastická anémia). V týchto prípadoch treba byť obozretní.

Vitamín C a krása
Infúznu terapiu vysokodávkovaným vitamínom C ponúkajú aj viaceré kliniky ako súčasť antiagingovej terapie. Dokáže pomôcť, ak chceme naštartovať tvorbu kolagénu a zbaviť sa neželaných pigmentácií. Veľmi dobrá je kombinácia ošetrení, ktoré stimulujú tvorbu kolagénu (mezoterapia, plazmaterapia, rádiofrekvencia, chemický píling...) s podávaním vysokých dávok vitamínu C. Účinky týchto ošetrení sa zvýraznia.
Dávkovanie
Odporúčaná dávka na podporu, naštartovanie imunitného systému, resp. preventívne užívanie v čase chrípok a vyčerpania je zvyčajne 7,5 gramu, 1- až 2-krát týždenne počas 4 až 6 týždňov (v závislosti od momentálneho stavu a potreby organizmu). A preto aj dávkovacie schémy nie sú striktne vymedzené a môžeme dávku prispôsobiť. Kúru možno zopakovať aj 3- až 4-krát za rok. Odporúča sa najmä pri očakávaní obdobia zvýšenej chorobnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 10:11