shutterstock.com
StoryEditor

Toto sú najčastejšie príznaky očných problémov u detí. Kedy máte reálny problém?

25.10.2019, 20:00
Zdravie
Hoci slabnúci zrak si väčšinou spájame s pribúdajúcimi rokmi a so starobou, problémy so zrakom neobchádzajú ani deti. Slabší zrak sa môže prejaviť bolesťami hlavy a očí, ale aj neustálym vyrušovaním na vyučovaní.

Najčastejšie problémy
Nástup do školy je obdobím, v ktorom sa môžu prejaviť viaceré zdravotné problémy dieťaťa a patria k nim aj ťažkosti so zrakom. „Je to dané aj tým, že po letnom oddychu sa na deti v septembri kladú väčšie nároky. Prichádzajú naspäť do školy, začínajú sa učiť, viac pozerajú na tabuľu a aj viac čítajú a píšu. To, samozrejme, znamená vyššiu záťaž aj pre oči. V tomto období sa tak môžu prejaviť dovtedy nezistené poruchy, ale môžu to byť aj novovzniknuté problémy,“ uvádza oftalmologička MUDr. Mariana Ďuríková z Fakultnej nemocnice Nitra. K najčastejším ťažkostiam, ktoré deti v mladšom školskom veku so zrakom majú, patrí krátkozrakosť, ďalekozrakosť a astigmatizmus. „Pri krátkozrakosti ide o optickú poruchu, pri ktorej je optický systém oka silnejší, ako je dĺžka oka a lúče nám tak dopadajú pred sietnicu. Pri ďalekozrakosti je to naopak – optický systém oka je slabší, ako je dĺžka oka a lúče idú za sietnicu. Pri astigmatizme ide vlastne o nepresnosť v prirodzenom zakrivení rohovky. Všetky tieto tri chyby sa môžu prejaviť očnými ťažkosťami, každá trochu ináč, avšak všetky korigujeme okuliarmi,“ uvádza oftalmologička.
Čo si všímať?
Poruchy zraku môžu mať rôzne prejavy a nemusí ísť len o bolesti očí či zhoršené videnie. To totiž deti neraz ani nepostrehnú. „Krátkozrakosť sa prejavuje zhoršeným videním do diaľky, závisí však aj od toho, o akú veľkú poruchu ide. Najmä menšie poruchy si deti všimnúť nemusia. Väčšie deti už zistia, že v škole nevidia dobre na tabuľu, ale prejavom môže byť aj to, keď dieťa v škole vyrušuje suseda, lebo nevidí a potrebuje sa spýtať. Preto aj za takýmto správaním treba hľadať nejakú očnú chybu,“ vysvetľuje MUDr. Mariana Ďuríková. Pri ďalekozrakosti sa zas môžu objaviť problémy najmä pri čítaní. „Pri ďalekozrakosti to človek ešte s očami akoby vytiahne do diaľky, ale už mu v nich nezostáva kapacita vidieť nablízko. Takže aj dieťa s touto poruchou môže mať problém s tým, že sa mu text v knihe rozmazáva, môže mať bolesti hlavy, môžu mu slziť oči alebo ho môžu aj bolieť,“ zdôrazňuje odborníčka. Podobné problémy sa môžu vyskytnúť tiež pri astigmatizme, ktorý má však i ďalšie príznaky. „Nepravidelné zakrivenie rohovky sa prejavuje aj videním akoby duchov okolo písmeniek. Niekedy sa písmenká môžu kriviť do jednej alebo do druhej strany. Pri tejto poruche je videnie zneostrené aj do blízka, aj do diaľky,“ dodáva oftalmologička.
Kedy ísť k lekárovi?
Bolesti očí alebo ich únava môžu mať aj u detí rôzne príčiny, no ak pretrvávajú a objavujú sa často, netreba ich ignorovať. „Netreba brať na ľahkú váhu, ak dieťa tvrdí, že nevidí, prípadne ho bolia oči a sťažuje sa, že sa mu písmená pri čítaní rozmazávajú. Na problémy so zrakom môže poukazovať aj to, ak učiteľ upozorní rodičov, že dieťa v škole prižmuruje oči pri pohľade na tabuľu, alebo má rozličné tiky, rôzne zaostruje, prípadne vytáča hlavu, najmä pri astigmatizme, lebo potrebuje iný sklon, a preto vytáča hlavu do boku a strieda viaceré pozície. Pri takýchto prejavoch treba určite navštíviť očného lekára,“ vysvetľuje MUDr. Mariana Ďuríková. Odkladanie alebo zľahčovanie týchto problémov sa totiž môže prejaviť aj v ich prehĺbení. „Veľa závisí od toho, v akom veku sa problém nerieši. Iné je, ak sa ťažkosti objavia a neriešia sa do veku 5 – 6 rokov, kým sa vyvíja zraková ostrosť. Vtedy je to skutočne problém, pretože ak je niekde nejaká chyba, zraková ostrosť sa nedovyvíja správne a oči, prípadne jedno oko, zostanú tupozraké. Iné to je, ak sa problémy objavia až po vyvinutí zrakovej ostrosti. V takom prípade už tupozrakosť nehrozí a správna korekčná pomôcka vráti zrakovú ostrosť na to dobré videnie,“ dodáva odborníčka. Úplné vyliečenie však očakávať netreba – okuliare sú vo väčšine prípadov potrebné po celý život. Výnimkou môžu byť menšie poruchy zraku pri tupozrakosti, ktoré, pokiaľ sa v detstve správne podchytia, môžu vekom vymiznúť.
Dieťa a okuliare
Problémy so zrakom sa bežne riešia okuliarmi. Tie predpisuje odborník po špeciálnych vyšetreniach, pričom mnoho závisí aj od toho, ako dieťa na korekčnú pomôcku reaguje. „S nosením okuliarov treba začať hneď počas celého dňa, nie postupne na dve – tri hodiny. Dieťa si na okuliare zvykne. Samozrejme, už keď odborník predpisuje okuliare, tak dieťaťu nenapíše niečo, čo nebude tolerovať obidvomi očami. Pretože s každým očkom čítame zvlášť, každé oko korigujeme zvlášť a potom zisťujeme, ako to stoleruje oboma očami. Keď dieťa povie, že ho to ťahá, že to neznesie, že sa mu zle díva, tak takú korekciu mu nemôžeme nechať v okuliaroch. Okuliare dieťaťu nesmú znížiť zrakovú ostrosť, pretože potom mu už nepomáhame,“ uvádza odborníčka, podľa ktorej preto treba okuliare pre dieťa vždy konzultovať s oftalmológom a nekupovať ich len v lekárni alebo nákupnom centre. Pri výbere treba hľadieť na kvalitu, ale aj na to, aby sa dieťaťu okuliare páčili a neodmietalo ich. „Pri najmenších deťoch určite treba voliť celoplastové okuliare so zahnutými stráničkami. Okuliare musia dobre sadnúť na prvýkrát, a to na nose aj na ušiach, nesmú tlačiť, aby sme ich nemuseli postupne doťahovať,“ hovorí MUDr. Mariana Ďuríková. Ak sa dieťa na okuliare sťažuje a udáva zdravotné problémy, treba ich riešiť s odborníkom. „Dieťa sa môže sťažovať napríklad na bolesti hlavy, ale treba to celé vyšetriť, zistiť, aká je porucha, či malo predtým iné okuliare, alebo je to konkrétne v tých okuliaroch, ktoré aktuálne nosí, aká je tam dioptria, a pri ďalekozrakých deťoch treba zistiť aj to, či netreba dioptriu trochu znížiť a skorigovať,“ vysvetľuje oftalmologička.
A čo šošovky?
Aj pre deti je možné zakúpiť kontaktné šošovky, ich použitie však závisí aj od očnej poruchy, aj od veku dieťaťa. „Je to veľmi individuálne, ale všeobecne by som šošovky odporučila u starších detí, ktoré majú nejakú vyššiu dioptrickú chybu, pri tých slabších poruchách ani nie. Veľa však závisí aj od veku dieťaťa, pretože pri šošovkách treba skutočne dodržiavať hygienické návyky. Nemožno to brať na ľahkú váhu, pretože najhoršia komplikácia je zápal rohovky, vred rohovky, a to sa môže skončiť trvalo zhoršeným videním, niekedy až transplantáciou,“ dodáva na záver MUDr. Mariana Ďuríková, oftalmologička z Fakultnej nemocnice Nitra.

Príznaky očných problémov u detí:
– sťažnosti na neostré a rozmazané videnie
– bolesti hlavy a očí
– slzenie očí
– videnie krivých písmen, tieňov okolo písmen
– vyrušovanie v škole
– vytáčanie hlavy pri čítaní, zmena pozícií pri hľadení na jeden bod

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
10. apríl 2024 04:32