shutterstock.com
StoryEditor

Onkologička: „Ženy, ktoré rodili po 30-ke majú rovnaké riziko dostať rakovinu prsníka, ako tie, ktoré nerodili.“

13.10.2019, 15:15
Zdravie
Najväčším strašiakom žien v rámci nádorových ochorení je rakovina prsníka. Opýtali sme sa preto, kto je najviac ohrozený, na prevenciu, samovyšetrovanie ale aj na samotnú liečbu. Odpovedala MUDr. Miroslava Malejčíková, sympatická onkologička, ktorá je oporou mnohým ženám na Slovensku.

MUDr. Miroslava Malejčíková je klinickou onkologičkou Národného onkologického ústavu v Bratislave. Stará sa o pacientov s nádorom prsníka. Väčšinou menežuje liečbu bezprostredne po operácii, stará sa o ženy, ktoré s nádorom stále bojujú alebo chodia na kontrolné vyšetrenia. Každý deň je teda v styku s tými, ktorí nad rakovinou prsníka ešte celkom nevyhrali a my sme chceli vedieť, ako to s touto chorobou naozaj je...

Aké sú najčastejšie príčiny rakoviny prsníka u žien?

Príčiny nádoru prsníka môžeme rozdeliť do 3 kategórii – dedičné faktory, vplyvy vonkajšieho prostredia  a estrogény – to je  dlhodobé zvýšenie hladiny ženského pohlavného hormónu v tele.

Keď začneme s tým estrogénom – ak žena začne skoro menštruovať, alebo naopak u nej nastane neskoro menopauza, je dlhšie vystavená pôsobeniu estrogénov a riziko vzniku nádoru prsníka je väčšie. Vek prvého tehotenstva pred 30 rokom a kojenie dlhšie ako 6 mesiacov sa naopak považuje za ochranný faktor. Ženy, ktoré rodili po 30-ke majú rovnaké riziko, ako tie, ktoré nerodili.

Vyššie riziko majú ženy, ktoré už mali nádor, alebo sa na rakovinu prsníka, prípadne vaječníkov liečila ich mamina, babka, sestra. Vtedy možu mať dedične podmienené ochorenie, dané poruchou tzv. BRCA 1, 2 génov, tak ako aj Angelina Jolie.

Za rizikové sa považuje alkohol, fajčenie a obezita. Nadváha je problémová hlavne u žien po menopauze, kedy sa tukové zásoby stávajú miestom, kde sa vytvára spomínaný estrogén. Čím viac tuku, tým viac estrogénu.

Ako treba postupovať pri samovyšetrovaní prsníkov?

So samovyšetrovaním prsníkov by sa malo začať od 20 roku života mladej dámy. Najvhodnejší čas je 7-12 deň od prvého dňa,  kedy začalo menštruačné krvácanie. Optimálne po sprchovaní, vtedy je prsná žľaza najvláčnejšia.

Najskôr si pred zrkadlom všimneme, ako vyzerajú naše prsia – či sú symetrické ( niektorý prsník môže byť väčší, častejšie pravý), či nie je vtiahnutá bradavka, aká je farba pokožky, či nie je prítomný výtok z bradaviek.

Prsníky prehmatávame v ležiacej polohe, alebo v stoji. Ak ležíme, ruku na vyšetrovanej strane si dáme pod hlavu a druhou jemným pohmatom prechádzame špirálovito od vonkajšieho obvodu prsníka k bradavke. Netreba zabudnúť na pazuchu a oblasť pod kľúčnou kosťou.

Ak je nám pohodlnejšie stáť, jednou rukou si jemne nadvihneme prsník a druhou rovnakým spôsobom prsník prehmatáme. Musíme si zvyknúť na jeho štruktúru, určite sú tam jemnučké nerovnosti, ktoré predstavuje  samotná žľaza, hlavne ak je žena v reprodukčnom veku a má menštruačný cyklus. Každý nález, o ktorom si nie sme istý, radšej prekonzultujte so svojím lekárom.

Aké sú varovné signály, resp. prejavy, ktoré nemôžeme ignorovať?

Asymetria a hmatné hrčky v prsníku a pazuche, červená, horúca pokožka, alebo koža pripomínajúca pomarančovú kôru. Krvavý, hnedastý výtok z bradavky, vťahovanie bradavky a ak sa objaví doposiaľ neznáma bolesť.

Aké sú najúčinnejšie formy prevencie rakoviny prsníka?

Najúčinnejšia prevencia je zdravý životný štýl- nefajčiť, nepiť alkohol, regulovať telesnú hmotnosť, predchádzať obezite, športovať, mať prvé bábätko pred tridsiatkou.

Doplníme samovyšetrovanie prsníkov 1x mesačne od 20 roku, gynekologické prehliadky 1x ročne, na ktorých nám lekár prsníky vyšetrí a doplní podľa zváženia ultrasonografické vyšetrenie. Mamografia jeden krát za dva roky po 40 roku života ženy je najúčinnejšia a bezpečná zobrazovacia metóda prevencie vzniku nádoru prsníka.  

Vraj až štvrtina žien z celkového počtu prichádza za lekárom vtedy, keď majú rozšírené metastázy po celom tele...

Je to menej,  5% žien prichádza v časte diagnózy s metastatickým ochorením. Buď je to dané tým, že návštevu lekára zo strachu odkladajú alebo majú príliš agresívny podtyp nádorového ochorenia.

Zhruba jednej tretine žien, napriek tomu, že podstúpia liečbu, sa ochorenie časom vráti v podobe metastáz v iných orgánoch.

Dve tretiny pacientiek sa vyliečia, čo je optimistické číslo.

Aký je postup liečby a kedy je liečba najúčinnejšia?

Po stanovení diagnózy väčšina pacientiek podstúpi najskôr operáciu. Malé percento žien musí najskôr absolvovať chemoterapiu, hoci by boli najradšej mať nádor chirurgicky odstránený hneď. Operovať sa nedá, ak je nádor rozsiahly, v pazuche sú veľké uzliny alebo sa jedná o tzv. zápalový podtyp nádoru.

Od chirurga pacientka prichádza k onkológovi, ktorý jej predstaví zaisťovaciu liečbu. Jej cieľom je znížiť riziko návratu ochorenia. Môže pozostávať z chemoterapie, rádioterapie, hormonálnej alebo biologickej liečby. Každá pacientka aj jej choroba je iná, liečba sa musí ušiť na mieru.

Najväčšia obava je z chemoterapie. V dnešnej dobe to už ale nemusí byť strašiak, vieme pomôcť zvládnuť jej nežiadúce účinky. Niektoré pacientky dokonca pracujú. 

Väčšina žien má rakovinu prsníka spojenú s odrezaním prsníka...V ktorých prípadoch je to naozaj nevyhnutné a kedy naopak nie je potrebné vykonať tento zákrok?

V dnešnej dobe je práve naopak, tendencia operácii, pri ktorých sa prsník zachová. To znamená, že sa zoberie len časť prsnej žľazy a okrem jazvičky by ste nepovedali, že žena sa popasovala s takouto ťažkou chorobou.

Zobratie celého prsníka (mastektómia) je nevyhnutá pri už spomínanom zápalovom type rakoviny prsníka, ak je nádor rozšírený do celého prsníka a dá sa zoperovať len zobratím celej žľazy, ak je žena tehotná a nemôže podstúpiť rádioterapiu, alebo ak už ožarovanie na prsník vo svojom živote absolvovala.  

Po mastektómii je stále možnosť podstúpiť rekonštrukčnú operáciu a mať prsia opäť krásne.  

Čo ak zistia rakovinu prsníka u tehotnej ženy? Môže absolvovať chemoterapiu?

Bohužiaľ, aj tehuľkám sa niekedy zistí nádor na prsníku.  Tu musí úzko spolupracovať celý tím lekárov chrániacich matku aj dieťa – gynekológ, chirurg, onkológ, rádiodiagnostik, pediater. Všetko sa musí dôkladne naplánovať.  Môžu podstúpiť chemoterapiu, ale až od druhého trimestra. Prvé tri mesiace by boli pre dieťa veľkým rizikom. Tehotné sa nesmú ožarovať.

Ako je to s úplným vyliečením rakoviny prsníka? Je možné po nejakom čase stopercentne tvrdiť, že sa žena vyliečila?

V našom živote nič nie je stopercentné, ale dvom tretinám pacientiek sa choroba nevráti.

Čo by ste odkázali všetkým ženám?

Aby sa nebáli... Nebáli sa svojich prsníkov, dotýkali sa ich, vyšetrovali. Aby chodili na mamografiu, ktorá im môže zachrániť život. A keď to náhodou príde, aby mali odvahu bojovať. Liečba sa dá zvládnuť. Sme tu od toho, aby v tom neboli samy. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 10:10