shutterstock.com
StoryEditor

Neuropsychológ: Dieťa plačúce v noci bez pozornosti rodičov prežíva hororové chvíle

18.10.2019, 18:03
Zdravie
Nechať dieťa vyplakať sa alebo hneď bežať za ním? O koľkej by sa mali deti ukladať do postele? Prečo nemajú deti pozerať televízor či hrať sa na tablete pred spaním? Španielsky neuropsychológ Álvaro Bilbao má odpovede na vaše otázky.

Mať deti, predovšetkým malé, vám uberá zo spánku. To je jednoducho fakt. Aj keď sa pripravíte na to, že s príchodom dieťaťa budete spávať menej, jedna vec je teória a druhá vec sú štyri hodiny spánku s niekoľkými neželanými prestávkami. Počas niekoľkých mesiacov vkuse.

Už viacero expertov sa prostredníctvom kníh snažilo odpovedať na zúfalé otázky rodičov – čo robiť, aby ich deti spali kvalitnejšie a najmä dlhšie? Španielsky neuropsychológ Álvaro Bilbao, autor bestselleru Detský mozog, vo svojej novej knihe Všetci do posteleponúka návod pre rodičov, ako si s detským spánkom poradiť. Pre denník El País poskytol rozsiahly rozhovor, z ktorého pre vás vyberáme tie najzaujímavejšie myšlienky.

Nechať dieťa vyplakať sa alebo hneď bežať za ním?

Ľudia veria tomu, že rodičia majú len dve možnosti. Jedna je nechať potomka usedavo plakať, aj keby si išiel vykričať hlasivky. A tá druhá je s ním spať v jednej miestnosti. Vieme, že plač počas dlhej doby môže vyvolať stres, ktorý generuje hormón kortizol. A kortizol zas môže vyvolať neurologické poruchy. Je tiež pravda, že dieťa, ktoré plače v noci bez rodičov, sa cíti obraté o preňho dôležitú pozornosť. Zažíva priam hororové chvíle, lebo nerozumie tomu, že rodičia sú vedľa. V jeho očiach jednoducho zmizli navždy. Plač je veľmi primitívna reakcia. Čím silnejšie totiž dieťa plače, tým pravdepodobnejšie za ním mama príde. A tým skôr prežije. Preto nemôžeme tento inštinkt úplne umlčať.

Čo by si poradil zúfalým nevyspatým rodičom prvého dieťaťa?

Že to je celkom normálna fáza. Keď má bábätko menej ako rok, najpohodlnejšie je s ním zdieľať izbu aj posteľ. Keď si to tak zariadia, budú síce vstávať častejšie, ale výbuchy plaču budú menej rušivé pre mamu aj pre dieťa. Štúdie dokazujú, že je jedno či dieťa spí vo vlastnej izbe alebo s rodičmi. Počas prvého roka  je kvalita spánku veľmi slabá. To znamená, že neexistuje čarovný recept počas prvých mesiacov. No postupne sa situácie zlepší. Dôležité je, aby sa dieťaťu ukázali zvyky, ktoré mu postupne pomôžu nabrať samostatnosť pri zaspávaní. Nezáleží na tom, či vo svojej postieľke alebo v rodičovskej, ale ak si dieťa osvojí dobré návyky, pomôže mu to zaspať. Je tiež dôležité, aby pochopili, prečo ich dieťa plače a zobúdza sa, lebo ak tomu porozumejú, budú schopní vstávať k nemu s väčším pokojom a so zvýšenou toleranciou voči frustrácii. Ich reakcia bude láskyplná a pohodová, čo bábo potrebuje.

Zdá sa že bábätká majú špeciálny detektor na pohyb. Aj keď to vyzerá na tuhý spánok, len čo sa rodičia trochu vzdialia, zobudia sa.

Všetci, ktorí už mali bábätko v náručí vedia, že vo chvíli, keď ho pustíte, sa rozplače. Je to preto, že počas prvých dvadsiatich minút je spánok veľmi ľahký. Keď si uvedomia zmenu, ihneď sa zobúdzajú. Spánok sa totiž spája s určitými stimulmi. Dieťa, ktoré zaspalo v náručí si spánok spája s teplom matky či otca, s fyzickým kontaktom. A keď ho pustíte, je to ako keby ste vy spali v teplej posteli a zrazu by vás hodili do ľadového bazéna. Pre dieťa je to drsná zmena. Treba mu preto pomôcť, aby tým pozitívnym stimulom bola jeho vlastná postieľka a aby ten posledný krok k spánku urobilo samé.

O koľkej by sa mali deti ukladať do postele?

Závisí to aj od ich dopoludňajšieho programu. Vieme, že deti potrebujú veľa spánku. Nejde o to, aby sme ich nútili ležať v posteli, ale aby sme zachovali ich biologické potreby spánku prihliadajúc na vývojovú etapu, v ktorej sa nachádzajú. Bábätko spí denne 16 hodín aj viac, pubertiak a dospelý zas  najmenej osem hodín.  Keď však zájdeme na strednú školu a opýtame sa, koľko študentov spáva osem hodín, ruku dvihne možno 1 percento. Je veľmi dôležité viesť deti k potrebe spánku, ako aj k fixnej hodine odchodu do postele. Dosiahneme to vypnutím svetiel, televízie a tiež rodičovským  príkladom.

Prečo nemajú deti pozerať televízor či hrať sa na tablete pred spaním?

Televízor aj tablet majú aktivujú centrálny nervový systém a dieťa sa môže rozrušiť. No my chceme pred spánkom dosiahnuť pravý opak, aby sa uvoľnilo. Jednoduché pravidlo, ktoré môžu zaviesť všetci rodičia je – žiaden televízor po večeri. Taktiež sme svedkami toho, že malé deti si pozerajú alebo čítajú rozprávky na mobile. Sú to pekné rozprávky, s príjemnou hudbou. Zdalo by sa, že pomôžu privolať spánok. No druh svetla, ktoré žiari z mobilov – takzvané modré svetlo – brzdí príchod melatonínu. Hormónu, vďaka ktorému prichádzajú spánkové cykly, a preto bude dieťaťu trvať zaspávanie dlhšie. Preto je vždy lepšie čítať rozprávku z knihu ako pozerať na monitor.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 01:18