shutterstock
StoryEditor

Prechladnutie a chrípka sú dve rozdielne choroby. Takto ich rozoznáte

08.10.2019, 13:00
Zdravie
Ak ide o bežné prechladnutie, poškodenie zdravia väčšinou nehrozí, no s chrípkou to už také ružové byť nemusí. Dokážete však tieto dve ochorenia rozlíšiť?

Prechladnutie a chrípka patria medzi infekčné ochorenia spôsobené vírusmi. Prenášajú sa najmä vzduchom vo forme drobných kvapôčok, takzvanou kvapôčkovou infekciou, ale aj kontaminovanými rukami a predmetmi. „Riziko nákazy je vyššie v zimných mesiacoch. Je to spôsobené jednak tým, že sa častejšie kolektívne zdržiavame v uzavretých, slabo vetraných priestoroch, a jednak tým, že v zime náš imunitný systém nereaguje tak rýchlo a účinne ako v lete,“ tvrdí farmaceut zo siete známych lekární, Viktor Čaniga. Samotný chlad nám však k ochoreniu nestačí – na sliznici dýchacích ciest musí byť prítomný aj votrelec v podobe vírusu.

Prechladnutie verzus chrípka
Rozdiel medzi prechladnutím a chrípkou je možné spoznať aj podľa prejavov a priebehu ochorenia. „Vírusy spôsobujúce prechladnutie sú aktívne len v horných dýchacích cestách. Typickými prejavmi sú najčastejšie nádcha, vodnatý sekrét z nosa, zápal očných spojiviek, kašeľ a škriabanie v krku, prípadne zvýšená teplota a únava. Má pozvoľný nástup, ktorý vrcholí na tretí deň a do týždňa zväčša odznie,“ vysvetľuje Viktor.

Oproti tomu chrípka je typická rýchlym nástupom. Často z pocitu plného zdravia náhle nabehne vysoká horúčka, triaška, zimnica a tiež bolesť hlavy, svalov a kĺbov. Môže sa pridružiť aj suchý dráždivý kašeľ a bolesť hrdla. Vírus chrípky dokáže náš organizmus potrápiť aj niekoľko týždňov. Chrípka je totiž oveľa vážnejšie ochorenie ako bežné prechladnutie. „Nevyležaná chrípka môže vyústiť niekedy až do život ohrozujúcich komplikácií. Najčastejšie sa v takomto prípade vyskytne druhotná bakteriálna infekcia, ktorá sa môže prejaviť ako zápal pľúc, zápal stredného ucha alebo zápal srdcového svalu. Takáto komplikácia môže nezodpovedného pacienta pripútať na lôžko na oveľa dlhšie ako „obyčajná“ chrípka,“ varuje odborník z lekárne.

Ako sa čo najskôr dostať z infekcie
Podľa slov farmaceuta Viktora Čanigu je najlepšie, čo môžete spraviť, dopriať svojmu telu dostatok odpočinku. Tiež je vhodné piť veľa tekutín a prijímať dostatok vitamínov. Liečba spočíva v zmierňovaní prejavov ochorenia. Bolesť hlavy a vysokú horúčku možno stlmiť voľne predajnými liekmi podľa odporúčania lekárnika. „Treba však myslieť na to, že zvýšená telesná teplota do 38,5 °C umožňuje imunitnému systému bojovať proti pôvodcom infekcie, a teda nie je dobré ju za každú cenu znižovať,“ upozorňuje lekárnik na niekedy nepotrebné užívanie liekov. „Hlavne pri chrípke je pomerne bežné, že sa telo dáva ,dokopy‘ aj niekoľko týždňov po vymiznutí príznakov. Ak však vysoké horúčky a bolesti pretrvávajú dlhšie ako tri dni, objavujú sa silné bolesti pri prehĺtaní a príznaky neustupujú, je potrebné navštíviť lekára,“ pokračuje odborník z lekárne.

Častou chybou v liečbe býva, že pacient nakazený chrípkou alebo silnejším prechladnutím v snahe sa čo najrýchlejšie vyliečiť hneď uteká k lekárovi po antibiotiká. „Žiaľ, bežnou praxou býva, že ich aj naozaj dostane. Faktom však je, že väčšina infekcií horných dýchacích ciest je spôsobená práve vírusmi a proti nim antibiotiká nezaberajú,“ tvrdí Mgr. Viktor Čaniga.

Je možné sa pred týmito ochoreniami chrániť?
Veľmi dôležitou obranou v boji proti infekciám je náš prirodzený imunitný systém. Pre jeho správne fungovanie je dôležité eliminovať stres, dopriať si pohyb, dostatok spánku a vyváženú stravu s obsahom ovocia a zeleniny. V období zvýšeného zaťaženia imunity, hlavne v chladných jesenných a zimných mesiacoch, je vhodné ju posilniť doplnením vitamínov (najmä C a D), minerálov (zinok) či prírodných látok na posilnenie imunity (hliva, echinacea, rakytník). Dôležitá je aj dostatočná hygiena, časté vetranie a vyhýbanie sa kontaktu s chorými.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 09:06