shutterstock.com
StoryEditor

Pozrite si rebríček piatich najzdravších cvičení. Budete sa diviť, ale beh medzi nimi nie je

07.10.2019, 14:00
Zdravie
Týchto päť cvičení nám prináša najviac benefitov. Podľa profesorky I-Min Lee z Harvadskej univerzity nimi pomáhame nášmu zdraviu v krátkodobom aj dlhodobom horizonte. Prekvapením je, že sa v rebríčku nenachádza obľúbený beh.
  1. Tai chi

Čínske bojové umenie, ktoré kombinuje sériu ladných a plynulých pohybov za účelom vytvorenia akéhosi druhu meditácie v pohybe. Cvičenie sa robí pomaly a nežne s vysokým stupňom koncentrácie  a venuje špeciálnu pozornosť hlbokému dýchaniu. Cvičenci si idú vo svojom vlastnom rytme, a tak je Tai chi dostupné pre každého, nezávisle od veku či kondičky. „Je obzvlášť vhodné pre starších ľudí, lebo rovnováha je dôležitým prvkom fyzickej kondície. A je to zároveň niečo, čo strácame počas procesu starnutia,“ povedal Lee.

Zlepšuje rovnováhu, koordináciu a flexibilitu. Predchádza bolestiam krížov a problémom s chrbticou. Naučíte sa dýchať a správne smerovať tok energie. Zlepšuje spánok a poskytuje fyzický aj psychický relax.  Užitočné je obzvlášť po päťdesiatke.

  1. Chôdza

Viaceré štúdie hovoria o tom, že najmenej 30 minút chôdze denne, hoci aj pomalým rytmom s prestávkami, môže mať benefit pre mozog a telo. Ľuďom s vážnou depresiou môže pomôcť výrazne redukovať ich stav.

„Je to aktivita, ktorá zlepšuje kardiovaskulárny systém, pomáha obzvlášť starším osobám, ako aj ľuďom so slabšou kondičkou. Znižuje cholesterol, je dôležitá pre diabetikov, posilňuje imunitný systém, zlepšuje krvný obeh a okysličuje telo,“ vypočítava trénerka Marta Rosado.

  1. Kegelove cviky

Kegelove cviky sú dôležité ako pre ženy tak aj pre mužov, lebo pomáhajú posilňovať panvové dno. Ako tak starneme, svaly ktoré zahŕňajú maternicu, močový mechúr, tenké črevo a konečník ochabujú. Udržať ich aktívne má svoje výhody, ako napríklad zabránenie unikaniu moču.

A ako na to? Stiahnite svaly, ktoré používate na močenie a vyprázdňovanie počas troch sekúnd. Potom ich uvoľnite a to celé desaťkrát opakujte. Takto to robte päťkrát do dňa. Marta Rosado však pripomína, že prílišné cvičenie týchto cvikov môže viesť k oslabeniu svalov panvového dna a paradoxne spôsobiť redukciu schopnosti zadržiavať moč.

  1. Plávanie

Dokonalý tréning. Okrem toho, že sa zapájajú takmer všetky svaly na tele, plávanie zvyšuje tep a môže zlepšiť zdravie srdca a chrániť mozog pred poškodením súvisiacim s vekom.

Pravidelné plávanie v rozmedzí 30 až 45 minút je aeróbnym cvičením, ktoré pomáha bojovať proti depresii, zlepšuje náladu a redukuje stres. Plávanie je dobré aj pre ľudí s artritídou.

  1. Silový tréning

Môže to byť cvičenie s vlastnou váhou, činkami či elastickými pásmi. Je základom pre akýkoľvek tréning. Zlepšuje silu svalov, predchádza zraneniam, aktivuje metabolizmus. Mali by sme ho vykonávať všetci, samozrejme prispôsobené individuálnym schopnostiam.  V pokročilom veku veľmi pomáha pri množstve bežných problémov, ako sú bolesti chrbta, kolien, osteoporóza a nadváha. Je základom pre zachovanie si váhy, chráni kosti a svaly a zlepšuje pohyblivosť tela. Zvyšuje energiu a zlepšuje náladu. A to sa predsa oplatí.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 07:53