shutterstock.com
StoryEditor

Čo sa stane s vaším telom, ak vypijete vodu na prázdny žalúdok?

25.09.2019, 01:00
Zdravie
Voda je prospešná pre zdravie, kedykoľvek ju pijete. Je však moment, kedy jej účinky oceníte najviac.

Pitný režim by sme mali dodržiavať počas celého dňa, nech robíme čokoľvek. Tak bude naše telo cez deň normálne fungovať bez zdravotných problémov. Dôležité však je, kedy pijete vodu. Ak ráno ihneď siahate po raňajkách a prvé tekutiny prijmete až na obed, váš organizmus sa vám za to nemusí poďakovať. Na vodu by ste nemali zabúdať hlavne ráno hneď po tom, ako sa zobudíte zo sladkého spánku.  

Naštartuje metabolizmus a zbaví vás nečistôt

Voda hneď po prebudení dáva do chodu vaše telo a myseľ. Pohár vody spúšťa v zažívacom trakte množstvo procesov, ktoré spôsobujú, že vaše telo sa začne zbavovať nečistôt. Taktiež pomáha aktivovať vnútorné orgány, naštartuje metabolizmus a lymfatický systém. Čo je však najhlavnejšie, po hodinách odpočinku, kedy telo nedostalo ani kvapku tekutiny, takto konečne hydratujete svoj organizmus.

"Konzumácia pitnej vody ihneď po prebudení má za následok hydratáciu organizmu, čo je veľmi dôležitý fakt, pretože v priebehu spánku sa z organizmu mierne stráca voda. Preto je toto doplnenie významným krokom k optimalizácii a rozhýbaniu vnútorného organizmu do celého dňa," povedal nutričný špecialista Ing. Libor Javro.

Blahodarné účinky má vtedy, ak hneď po zobudení vypijete 4-krát po 160 ml vody, ako sa píše na dailynutritionnews.com. Starší ľudia, ktorí nezvládnu vypiť toľko tekutín na prázdny žalúdok, môžu začať s množstvom vody, ktoré zvládnu. Každým ďalším dňom môžu množstvo zvyšovať, až kým nedosiahnu 4 poháre tekutín.

Liečba vodou

O účinkoch vody na prázdny žalúdok veľmi dobre vedia Japonci, ktorý majú zvyk, dopriať si tekutiny po tom, čo vyjdú z postele. Veria, že pitie vody dokonca predstavuje spôsob ako bojovať proti mnohým závažným ochoreniam.

Pôsobí pozitívne pri liečení nasledujúcich chorôb:

  • Bolesti hlavy
  • Problémy so srdcom
  • Zvýšený cholesterol
  • Astma
  • Ochorenia obličiek a močového ústrojenstva
  • Cukrovka
  • Zápcha
  • Menštruačné ťažkosti

Podľa Japoncov je liečba vodou najjednoduchšou metódou, ktorá dokáže chorým odstrániť ich problémy a zdravým poskytuje prevenciu pred chorobami a veľa energie. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 06:58