shutterstock.com
StoryEditor

Celá jeseň aj zima bez choroby. Nepredstaviteľné? Takto to dáte aj vy!

23.09.2019, 17:00
Zdravie
Viete prečo Fíni nebývajú chorí? Lebo chodia pravidelne do sauny.

Ak ste nikdy nedali šancu saunovaniu, mohli by ste zmeniť názor, najmä, ak bývate v chladnejších mesiacoch stále chorá. Sauna je nielen skvelá na relaxáciu, ale zlepší a udrží dobrý fyzický stav. Práve na jeseň, kedy sa začína chrípkové obdobie, by sme ju mali navštevovať. Vedia o tom Fíni, ktorí sa saunujú po celé stáročia. Práve kvôli svojej vášni patria k najzdravším národom na svete. Už po 30 minútach pobytu v saune telo vylúči toľko odpadových látok, koľko obličky inak spracovávajú celý deň.  Zhodujú sa na tom lekári, ktorí zároveň potvrdzujú, že vďaka zmenenej teplote prostredia, v ktorom sa človek pri saunovaní nachádza, dochádza k zabíjaniu vírusov a baktérií. Regenerácia poškodených buniek prebieha mnohonásobne rýchlejšie.

Pravidelným saunovaním sa totiž ich pokožka vyčistí a podporí sa tvorba nových buniek. Posilňuje imunitný systém, zvyšuje obranyschopnosť organizmu, povzbudzuje prekrvenie slizníc, dýchacích ciest, obličkového systému, ale i činnosť srdca. Pôsobí priaznivo aj na pohybové ústrojenstvo, keďže zvláčňuje mäkké tkanivá a šľachy a nad častejšou návštevou sauny pouvažujte aj vtedy, aj vás trápia kožné problémy.

Prvý krát v saune?

Aby ste zo saunovania vyťažili čo najviac, treba dodržiavať určité zásady, vďaka ktorým zvýšiť pocit uvoľnenie, relaxácie a zároveň minimalizujete riziko poškodenia zdravia, čo sa týka najmä začiatočníkov.

Ak sa chystáte na pobyt v saune po prvýkrát, navštívte ju maximálne raz týždenne. Keďže dĺžka pobytu je individuálna, mali by ste sa riadiť svojimi pocitmi. Buďte v nej tak dlho, kým sa v nej budete cítiť dobre. Začalo sa vám ťažšie dýchať, cítite pálenie špičky nosa, bradaviek či končekov prstov? Sadnite si o úroveň nižšie alebo saunu jednoducho opustite. Všeobecne sa odporúča stráviť 15-20 minút v saune.

Pred vstupom nezabudnite odložiť spodnú bielizeň, prstene, náušnice a iné šperky, ktoré sa môžu rýchlo zohriať a mohli by vás na tele nepríjemne páliť. Určite však nemajte na sebe plavky. Ideálne je ovinúť si okolo tela bavlnenú plachtu a sadnúť si na uterák.

Zrejme málokto vie o tom, že v saune by ste mali ležať alebo si sadnúť tak, aby ste mali nohy v takej výške, v akej sedíte. V prípade, ak ich máte nižšie, môže dôjsť k teplotnému rozdielu medzi hlavou a chodidlami. Termoregulačný proces organizmu sa tým preťažuje a vy môžete pociťovať závrate alebo bolesti hlavy.

Najväčšia chyba, ktorú môžete spraviť je, ak sa hneď hodíte do bazéna. Doň by ste mali vstupovať veľmi pomaly. Najprv pocítite výrazný chlad, potom sa začnete vo vode cítiť príjemne. Ak vám začne byť už opäť chladno, je načase sa osušiť, zabaliť do deky a odpočívať. Oddychovať by ste mali minimálne 10 minút. Počas tohto času sa organizmus postupne vráti do normálu.

Kto radšej nie?

I napriek množstvu pozitívnych účinkov by sa jej niektorí mali vyhýbať. Je síce skvelou prevenciou, no ak už máte známky prechladnutia, chrípky alebo pociťujete bolesti v krku či v kĺboch, mali by ste saunu tentokrát vynechať. Akútne infekčné ochorenia môže totiž zhoršiť, čo sa týka hlavne virózy a zápalov. Taktiež ju majú zakázanú pacienti s laringytídou a podobnými závažnými poruchami dýchacích ciest. Pre srdciarov môže byť nebezpečná a v saune môžu skolabovať. saunovanie môže v tomto prípade naopak ublížiť a pacientom so srdcovými chorobami môže dokonca privolať infarkt. je to spôsobené tým, že v saune  srdce podáva vyšší výkon, keďže organizmus je prehriaty a to je už len krôčik od kolapsu. Tabu by mala byť pre tehotné a dojčiace ženy, ženy v období menštruácie, ľudí s artrózou a pri poškodeniach pohybového ústrojenstva.

Sauna je skvelá ako prevencia voči chorobám a taktiež po chorobe, teda v období rekonvalescencie, kedy sa organizmus snaží vrátiť o pôvodného stavu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 13:16