shutterstock
StoryEditor

Lezie na vás jesenná chrípka alebo nádcha? Prečítajte si rady priamo od lekárky

20.09.2019, 11:00
Zdravie
Poznáte ten pocit, keď vás bolí každý sval, cítite všetky kĺby, ktoré máte, z nosa vám tečie a oči máte červené a režú vás. Prinášame vám tipy, ako sa toho zbaviť!

Aké sú symptómy pri chrípke, aké pri prechladnutí?
V začiatočnom štádiu je ich ťažko odlíšiť. Obe ochorenia môžu byť sprevádzané zvýšenou telesnou teplotou až horúčkou, nádchou, bolesťou svalov a kĺbov, únavou, kašľom. Rozdiel je v tom, že chrípka je nákazlivé ochorenie, prechladnutie nie. Dôležité je tiež vedieť, že okrem otužovania, zdravého stravovania, dostatku vitamínov a pitného režimu aj v zime je u chrípky dokázanou a účinnou prevenciou včasné očkovanie. Keďže chrípka môže mať u niektorých skupín obyvateľov závažné až život ohrozujúce komplikácie (napríklad zápal pľúc, zápal srdcového svalu).

Ako rýchlo a aké ťažkosti nastupujú pri chrípke a pri prechladnutí?
Príznaky infekcie chrípkovým vírusom nastupujú maximálne do 2-3 dní po kontakte s chorým človekom, príznaky prechladnutia sa prejavia tiež najneskôr do 3 dní.

Pomocou akých liekov vyliečim chrípku a potom prechladnutie?
Obe ochorenia je potrebné vyležať, aby sa pacient vyhol zbytočným komplikáciám. Pokiaľ má nádchu, je dôležité riadne si fúkať nos, aby nedošlo k nepríjemnému zápalu prínosových dutín. Pomôže aj naparovanie sa nad slaným roztokom. Výborne prehreje tvár, pomôže znížiť opuch sliznice nosa a uľahčí vykašliavanie zatečených hlienov. Dôležité je piť dostatok vody, čaju a nesladených minerálok. Pokiaľ pacient krátkodobo trpí nechutenstvom, treba to rešpektovať. Stravovať sa treba ľahko, jesť malé porcie jedál, ktoré sa ľahko trávia. Vitamíny možno dopĺňať ovocím aj vitamínovými preparátmi. Antibiotiká sú pri oboch ochoreniach neúčinné, používajú sa iba v prípade komplikácií a indikuje ich lekár po dôkladnom vyšetrení pacienta. unsplash

Ako dlho musím ležať v posteli – pri chrípke a pri prechladnutí
Ochorenia je nevyhnutné vyležať a veľa oddychovať. Každý ho znáša individuálne, avšak treba počítať s pokojom na lôžku minimálne 5 dní, rekonvalescencia môže trvať 10 až 14 dní. V tomto období sa odporúča telesné šetrenie, ak niekto cvičí či venuje sa rekreačnému športovaniu, je vhodné pokračovať v ňom až po úplnom vyliečení.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. apríl 2024 00:43