shutterstock.com
StoryEditor

Nepodceňujte návštevu zubného lekára a hlavne ju NEODKLADAJTE, lebo skončíte aj u iných!

18.09.2019, 19:00
Zdravie
Nejde len o to, že kto sa nestará o svoj chrup, tak by sa radšej nemal ani usmievať, pretože pre iných je taký pohľad nepríjemný, ale ide hlavne o to, že ak svoje zuby zanedbávate, ohrozujete tým celkovo (nielen vaše) zdravie.

Bolesť a zápach
Spočiatku ani nespoznáme, že sa nám zub kazí, ale vo chvíli, keď sa zubná sklovina nestíha regenerovať, zubný kaz postupuje cez sklovinu a dentín – vnútornú vrstvu zuba – do zubnej drene a zub sa začne nepríjemne ozývať bolesťou. Napadnutý zub môže byť pod vplyvom pôsobiacich baktérií jednou z príčin nepríjemného zápachu z úst.
Vznik zápalového ložiska
Keď sa sklovina a dentín nestíhajú regenerovať, zubný kaz postupuje a baktérie sa dostávajú do zubnej drene, ktorá môže pre toxíny vylučované baktériami odumrieť. Zub môže prestať bolieť a pacient sa mylne domnieva, že sa problémy skončili. V skutočnosti sa však baktérie ďalej množia a šíria do okolitých tkanív, v ktorých spôsobujú zápal.
Otrava krvi
Po nejakom čase sa v tkanive zubného lôžka môže vytvoriť absces, t. j. vačok vyplnený vlastným odumretým tkanivom, bielymi krvinkami a baktériami. Prejavuje sa pulzujúcou bolesťou, citlivosťou zubov, niekedy tiež teplotou a zdurenými uzlinami. Majte na pamäti, že vačok môže prasknúť. V ústnej dutine pocítime nepríjemný zápach a slanú chuť, pričom bolesť na chvíľu ustúpi. Prebiehajúci zápal však nezmizne, infekcia sa môže ďalej rozšíriť do čeľuste a okolitých dutín. Je nutná návšteva lekára, ktorý vačok nareže, hnis odstráni a postará sa o kvalitnú liečbu. Ak je vačok neliečený, v najhoršom prípade môže dôjsť až k sepse, čiže zlyhaniu organizmu v reakcii na infekciu, čo je život ohrozujúci stav.
Infarkt alebo mŕtvica
Narušená zubná sklovina a dentín sú vstupnou bránou do celého organizmu. Baktérie cez zubnú dreň migrujú cievami do tela, kde môžu spôsobovať ďalšie ťažkosti. Neliečený zubný kaz a následný chronický zápal je spojený s väčším rizikom kardiovaskulárnych ochorení, ako je napríklad ateroskleróza. Takýto stav je veľkou záťažou pre organizmus a prakticky nás môže aj zabiť.
„Infekčnosť“
Vedeli ste, že zubný kaz môže byť prenosný? Môžu za to určité druhy baktérií, ktoré sa nachádzajú v ústnej dutine. Za najčastejšieho pôvodcu zubného kazu je považovaný Streptococcus mutans. Prenáša sa slinami, a to nielen medzi pármi, ale mnohokrát tiež medzi matkou a dieťaťom.

Rada nad zlato
Najlepšou formou obrany je, samozrejme, prevencia. Predzvesťou zubného kazu je demineralizácia skloviny. Správnym čistením zubov a fluorizáciou pomáhame v jej remineralizácii a predchádzame tak vzniku zubného kazu, preto dbajte na dostatočnú zubnú hygienu. Obmedzte konzumáciu sladkých a kyslých nápojov a potravín, a to hlavne v čase medzi hlavnými jedlami. V neposlednom rade pravidelne navštevujte zubného lekára a nepodceňujte bolesť zubov – čím skôr dôjde k ošetreniu, tým lepšie to bude pre vaše celkové zdravie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 08:19